31 Aralık 2020 10:08

İİSŞP'den yeni yıl mesajı: İnsanca bir yaşam için birleşik mücadeleye!

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu 2021 yılı için mesajında "Daha iyi bir yaşam için birleşik mücadele artık tek çaremiz olarak önümüzde durmaktadır. 2021 yılı, mücadele yılı olmalıdır” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) 2020’de işsizlik, esnek çalışma, ağır vergi yükü, iş ve kadın cinayetleri, ücretsiz izin, esnek ve güvencesiz çalışma gibi birçok sorunun arttığını vurgulayarak, “Daha iyi bir yaşam için birleşik mücadele artık tek çaremiz olarak önümüzde durmaktadır. 2021 yılı, mücadele yılı olmalıdır” dedi.

İşçi Sendikaları İstanbul Şubeler Platformunun açıklamasında öne çıkan vurgular şu şekilde:

  • "Her yıl ailesi ile birlikte düşünüldüğünde 40 milyona yakın insanı ilgilendiren asgari ücret belirlendi ve 10 milyon işçiye sefalet ücreti layık görüldü. Yoksulluk ücretinin sadece üçte biri kadar olan asgari ücret, yoksulluk sınırını bile imrenilecek bir duruma getirdi.
  • Pandemi ve ekonomik krizin etkileri işçiler nezdinde her geçen gün yaşam koşullarında daha da ağırlaşarak kendini gösterdi. Neredeyse her ay temel tüketim malzemelerine ve faturalarımıza zam geldi. Yoksulluk arttı, işsizlik arttı, geçim sıkıntısı artık intiharlara dönüştü. İntiharlar kadar iş ve kadın cinayetlerinde de en büyük pay yine emekçilerin oldu.

ÇARKLAR ÖLÜMÜNE DÖNDÜ

  • Bu süreçte patronlara destek, kıyak, sıcak para varken işçilerin payına düşen ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, işsizlik, esnek çalıştırılma ile derdin büyüğünü çekip, ölümüne çarkları çevirmek oldu.
  • Kovid-19 sadece sağlığı etkilemedi işçi sınıfının kendini ifade ettiği sokağı da etkiledi, fiziksel mesafe, bulaş riski, korunma derken işçilerin ve sendikaların sesleri kısılmaya bir araya gelerek taleplerini dile getirmeleri dolaylı ve direkt kimi kararlarla hayata geçirilmeye çalışıldı. Ancak bu süreçte her fabrika 1 Mayıs alanına döndü, işçilerin sesi fabrikalardan sloganlaştı.
  • Patronların her ekonomik krizde gündeme getirdiği kıdem tazminatına dönük saldırı 2020’de de gündeme getirildi. Neyse ki platformumuzun amacımıza da denk düşen; işçilerin ve konfederasyonların birlikte hareketi ile bu sefer de savuşturuldu.
  • 2021 bütçesine ilişkin kararlar da emekçilerin sırtına bindirildi. Bütçeden işçilere pay değil yoksulluğu pekiştiren acı reçeteler kaldı.

"HAKLARIMIZI KORUMAK İÇİN..."

İİSŞP insanca yaşayabilecek bir hayat için yeni yılda birlikte mücadele etme çağrısı yaptı: "Sefaletten kurtulmak, her türlü kazanılmış haklarımızı korumak ve daha ileri kazanımlar elde etmek için birlikte mücadele vermeliyiz. Başta sağlık emekçilerinin ve tüm çalışanların talebi olan Kovid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, pandemi krizi atlatılana kadar zorunlu üretim alanları dışındaki işçiler için ücretli izin talebimizin hayata geçirilmesi, pandemi koşullarının çalışanlar üzerinde yarattığı tüm sorunların giderilmesi için yine örgütlü mücadeleyi büyütmeliyiz. İşsizlik, esnek çalışma, ağır vergi yükünden kurtulmak, iş ve kadın cinayetlerini durdurmak, ücretsiz izinler, esnek ve güvencesiz çalışma gibi birçok sorunu çözmek için örgütlenmeliyiz. Daha iyi bir yaşam için birleşik mücadele artık tek çaremiz olarak önümüzde durmaktadır. 2021 yılı mücadele yılı olmalıdır. Bu vesile ile tüm işçi sınıfının yeni yılını kutlarız." (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: 2020'ye tek adam rejimi ve kapitalizmin vahşeti damga vurdu

SONRAKİ HABER

Kovid-19 aşısında süreç başladı: 28 gün arayla 2 doz yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa