31 Aralık 2020 10:39

Tarihi Koza Han'daki inşaat gelen tepkilerin ardından durduruldu

Tarihi Koza Han’ın avlusuna yapılan kesme taş döşeme inşaatı gelen tepkiler sonrası durduruldu.

Bursa'daki Koza Han'da yapılan inşaat | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa’da UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Koza Han’da yer döşemeleri sökülüp yerlerine dokuya uygun olmayan Çin mermerlerinin döşenmesi tepkiler üzerine durduruldu. Sökülen taşların da Han'ın özgün taşları olmadığını belirten Mimar Seda Özen Bilgili, belediyeye tarihi yapının korunması çağrısında bulundu.

Gazete Duvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre, Bursa’da 529 yıllık tarihe sahip Koza Han’ın avlusunda yapılan kesme taş döşeme inşaatı tepkiler üzerine durduruldu. 15. yüzyılda Sultan II. Beyazıd tarafından yaptırılan ve 2014 yılında UNESCO Tarihi Kültür Miras Listesi’ne alınan Koza Han’da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından zemin iyileştirme çalışmaları kapsamında avlusuna kesme taş döşenmeye başlanmıştı. 

Koza Han’ın avlusundaki mevcut taşların da tarihi olmadığını söyleyen Mimar Seda Özen Bilgili, “Granit küp taşlar da buranın özgün döşemesi değil. İnsanlar o taşları da 600 yıllık sanıyor. Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir yer. Kaldırımların dikkatli düzenlenmesi gerekiyor. Bunun için kurulan kurumların kağıt üstünde kalmaması lazım” dedi.

"NE TARİHİ NE KÜLTÜREL BİR TARAFI VAR"

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz günlerde yapılan tahribatla ilgili açıklamasında, avludaki baskı beton uygulamaların sökülüp tarihi dokuya uygun olarak yerine 550 metrekare doğal kırma granit küp taş uygulaması yapılacağını duyurmuştu.

Bursa’da geçmiş yıllarda yapılan bazı restorasyon çalışmaları da tartışmalara neden olmuştu. 1326 yılında inşa edilen Alaeddin Bey Camii’nin girişinin PVC doğramalarla kapatılması ve camiye bakır kapı takılması, İznik ilçesindeki tarihi Orhan Camii'ne (Ayasofya) restorasyon sırasında monte edilen buzlu cam ve pimapen kapılar, Yerkapı Surları, Balibey Hanı, Bursa Kent Müzesi, İncirli Hamamı gibi tarihi yapıların restorasyon çalışması adı altında orijinal hallerinin bozularak modern yapılara dönüştürülmesi eleştirilmişti.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Derince ve Darıca'daki bazı bölgelere 60 saatten fazla su verilmedi

SONRAKİ HABER

Yeni yıla direnişle giren KT Deri işçileri: Tüm işçilerin birlik olduğu bir yıl olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa