01 Ocak 2021 10:15

Adobe Flash ömrünü tamamladı, tarayıcılar desteklemeyecek

20 yılı aşkın zamandır web sitelerinin renkli yüzüne hizmet eden Flash Player miadını doldurdu. 1 Ocak itiabarıyla ömrünü tamamlayan yazılım, 12 Ocak'tan itibaren içerikleri oynatamayacak.

Yıllara göre Flash Player logoları | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Adobe'un 90'ların son döneminde hayatımıza giren popüler yazılımlarından Flash, bugün itibariyle ömrünü tamamladı. 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla resmi ömrünü tamamlayan Adobe Flash oynatıcı, 12 Ocak 2021'den itibaren hiçbir içeriği oynatamayacak.

Adobe ve Windows 10, kullanıcılarına bu konuda uyarı mesajları göndermeyi sürdürüyor. Adobe, Flash programının bilgisayarlardan kaldırılmasını belirtirken, mesajda şu satırlara yer verildi:

"Adobe Flash Player’i kullandığınız için teşekkür ederiz. 31 Aralık itibariyle Flash Player’e destek vermeyi kestik. Sisteminizin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için, Flash Player içeriğini acilen kaldırmanızı tavsiye ediyoruz."

Windows 10 güncellemesi ile birlikte Flash Player ile ilgili son durum kullanıcılarla paylaşılırken, kullanıcıların manuel olarak uygulamayı silebileceği, ancak güncelleme ile birlikte Flash'ın otomatik olarak kaldırılabileceği de belirtiliyor.

Mozilla da Firefox 85 sürümüyle birlikte Flash Player desteğini tarayıcısında sonlandırmıştı. Benzer şekilde Google Chrome ve Microsoft Edge tarayıcılarında da Flash desteği sona erecek. Bu tarayıcıların desteği ne zaman çekeceği bilinmiyor.

ADOBE FLASH NEDİR?

Adobe Flash Player, çeşitli ekran ve tarayıcılarda içerik ve videoların görüntülenmesini sağlayan platformlar arası, tarayıcı tabanlı bir çalıştırıcıdır. İlk olarak Temmuz 1996'da yayımlandı. 1997 yılında ise Future Splash Animator adlı yazılımı satın almasıyla yazılım, "Flash" ismini alarak 2.0 sürümüyle birlikte yaygın kullanıma sunuldu. Adobe Flash Player İnternet üzerinde animasyonları, reklamları, flash videoları görüntülemenizi sağlayan bir tarayıcı eklentisi olarak kullanıldı. Flash Player'ın oynattığı içerikler sayesinde eskiye nispeten daha zenginleşen mecralarda kullanıcıların daha çok vakit geçirmesi hedeflendi. Son yıllarda yükselişe geçen teknolojiyle ve internet hızlarının da yükselmesiyle birlikte ilkel kalan Flash Player ömrünü tamamlamış oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, 2021'e Ayasofya ve türban tartışmalarıyla başladı

SONRAKİ HABER

İran'da 16 yaşındaki çocuk idam edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa