İBB eski İtfaiye Daire Başkanı Kılıç: Hava fişekler tamamen yasaklanmalı
İBB Eski İtfaiye Daire Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, bilinçsiz kullanım sonucu yaralanmalara yol açan havai fişeklerin yasaklanması gerektiğini söyledi.
Fotoğraf: Pixabay
Galatasaraylı futbolcu Omar Elabdellaoui'nin yılbaşı kutlaması sırasında gözünden ağır yaralanmasının ardından havai fişek kullanımı yeniden gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eski İtfaiye Daire Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, bilinçsiz kullanım sonucu yaralanmalara yol açan havai fişeklerin yasaklanması gerektiğini söyledi.
"ELDE YAKILMASI BÜYÜK RİSK"
Yeni yıl kutlaması sırasında evinde havai fişek patlattığı sırada gözünden yaralanan Galatasaraylı futbolcu Omar Elabdellaoui'nin durumu ciddiyetini korurken, uzmanlar havai fişek satışı ve kullanımına yönelik uyarılar yapıldı. DHA'ya konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eski İtfaiye Daire Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, havai fişeklerin riskini bilmeyen vatandaşlar tarafından elde yakılmasının ve filtrelerin kısa olmasının büyük risk oluşturduğunu belirtti.
"BİLEN KİŞİLER TARAFINDAN AÇIK ALANDA KULLANIMASI GEREKİYOR"
İnternet üzerinden bile havai fişek satışının yapıldığını ve kontrolsüz satışların tehlikesine dikkat çeken Prof. Dr. Kılıç, "Hepsinin mutlaka açık alanda kullanılması ve bilen kişiler tarafından kullanılması gerekiyor. Bir havai fişek patladığı zaman patlama çapının iki katı kadar alanda emniyet tedbirleri alınır. Birçok ilde de risklerinden dolayı yavaş yavaş yasaklanmaya başladı. Riski ortadan kaldırmak için kesinlikle yasaklanması lazım. Ya da satışının kontrollü olması lazım. İnternet üzerinden satışlarda, marketlerde yapılan satışlarda şu ana kadar büyük bir felaket oluşmadı ama felaket oluşturacak boyutta olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
"UCUZ ATLATILMIŞ BİR OLAY"
Galatasaraylı futbolcu Omar Elabdellaoui'nin yaşadığı kazayı değerlendiren Prof. Dr. Kılıç, "Elinde ne kadar olduğunu bilemiyoruz. Bu tarzda bir olayı ucuz atlatılmış olarak görüyorum. Bunlar çok daha tehlikeli boyutlarda, kalıcı etkiler oluşturabilecek boyutta. Fitil yakıldıktan sonra alev fünyeye geldiği zaman hangi yöndeyse oraya doğru füze gibi ilerler. Gözüne, boğazına gelmesi muhtemel olabilir. Bu olay ucuz atlatılmış bir olay" diye konuştu.
"TAMAMEN YASAKLANMASI GEREKİR"
Kullanmak için çeşitli izinlerin alınması gerektiğini ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını ifade eden Prof. Dr. Kılıç, "Havai fişeklerin kullanılması için mutlaka emniyet müdürlüğünden izin alınması, ne tip hava fişek kullanıldığının belirtilmesi gerekiyor. Vatandaş alırken hangi risk sınıfında olduğunu bilmiyor. Satanlar da bilmediği için tehlikeli havai fişekleri satabiliyor. Bu tür satışların kesin yasaklanması lazım. Hava fişekler tehlikelidir, risklidir ve tamamen yasaklanması gerekir" ifadelerini kullandı.
MECLİS'E KANUN TEKLİFİ SUNULMUŞTU
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Temmuz 2020'de havai fişek kullanımının yasaklanması amacıyla "Barut ve Patlayıcı Malzemelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi"ni Meclis'e sunmuştu. Barut "Gösterişten başka hiçbir işlevi olmayan, düğünlerde, özel günlerde görüntü amaçlı kullanılan havai fişeklerin doğaya, insanlığa ve tüm canlılara zararları saymakla bitmiyor. İçeriğinde bulunan kurşun, baryum, rubidyum, sodyum gibi maddeler insan, hayvan ve tüm canlılar için ölümcül düzeyde tehlikelidir. Havai fişek patladıktan sonra günlerce atmosferde kalıyor, doğaya yayılan tozları insanlar ve hayvanlar tarafından solunuyor. Buna ek olarak bitkilerin metabolizmasına giriyor ve oradan da tekrar bizim vücudumuza besin olarak ekleniyor. Bebek gelişimi üzerinde de ölümcül risk taşıyor. Aynı zamanda vücutta birikmesi sinir tahribatlarına sebep oluyor" diyerek davai fişeklerinin zararını ifade etmişti. (HABER MERKEZİ)