03 Ocak 2021 09:08

YTÜ öğrencileri: Atamalar AKP’nin akademiyi getirdiği son nokta

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri iktidarın çıkarlarına hizmet eden akademisyenleri değil, bilimsel ve demokratik bir akademi istediklerini dile getirdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi logosu

Paylaş

Eski AKP milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasına tepkiler sürüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri iktidarın çıkarlarına hizmet eden akademisyenleri değil, bilimsel ve demokratik bir akademi istediklerini dile getirdi, “Haklarımızı savunmak adına Boğaziçi Üniversitesindeki öğrencilerin yanındayız” dedi.

"DAYATMALARA KARŞI ÖĞRENCİLER BİR ARAYA GELMELİ"

YTÜ Öğrencisi Meryem, bu tarz atamaların iktidarın politikalarını üniversitelerde dayatmanın bir yolu olarak görüyor ve durumu “Saray’ın akademiyi getirdiği son nokta" olarak ifade ediyor. İktidarın dayatmalarına karşı öğrencilerin bir araya gelip seslerini daha çok çıkarmasını ve mücadele etmelerini isteyen Meryem “Açıkçası biz okulumuzun millet bahçesi yapılacağı dönemde etkili ve kararlı bir birliktelik gösteremediğimizden üniversite yönetiminin aldığı kararı değiştirememiştik. Ancak 'kolonicilik' diyebileceğimiz rektör atamaları yaşadığımız ve yaşayacağımız her kötü hadisenin eseri. Bugün birbirimizin deneyimlerinden yola çıkacak olursak üniversitelerimizde ısrarlı mücadelelerin neticesinde sözümüzün geçerli olacağı açıktır. Yıldızlı olarak destek verme taraftarıyım” dedi.

"ATAMA ÖĞRENCİLERİN HAKLARININ GÖZETİLMEDİĞİNİN KANITI"

Betül ise Melih Bulu’nun daha önceden İstinye Üniversitesi ve Haliç Üniversitesinde yaptığı rektörlük sürecinin tepki aldığını ve “İş fikrinizi annenize anlattığınızda anlıyorsa o işi yapmayın” gibi cinsiyetçi ifadelerinden öğrencilerin rahatsız olduğunu dile getirerek, “Dünyadaki başarılı üniversiteler arasında adından söz ettiren Boğaziçi Üniversitesine bilimsel ve eşitlikçi bir bakıştan tamamen uzak olan insanların atanması, biz öğrencilerin hak ve isteklerinin gözetilmediğini bir kez daha kanıtlar niteliktedir” diye belirtti.

"EĞİTİM KURUMLARI BELEDİYE DEĞİLDİR"

“Üniversiteler bilim üreten, en çok bu sebeple özgür olması gereken ve ülkeyi geleceğe taşıyan kurumlardır" diyen Melike "Rektörler tüm bunların temsilcisi konumundayken elbetteki seçim süreçleri akademideki öğrenci ve akademisler tarafından olmalı. Melih Bulu’ya gelinceye dek ortada daha başka ve net bir yanlış vardır ki eğitim kurumları birer belediye değildir dolayısıyla bu kimlikteki bir insanın üniversitede rektör olması desteklenecek bir durum olamaz” diye konuştu.

"REKTÖR DEĞİL DE KAYYUM ATANDIĞI GAYET AÇIK"

Gizem ise herkesin siyasi ve ideolojik özgürlüğü olması gerektiğini vurgulayarak, “Üniversitelerin tam özerk bir yapıya dönmesi ve kendi içinde seçim yapabilecek derecede olması gerektiğini düşünüyorum. Rektörün, akademik anlamdaki donanımıyla o mevkiye gelmesi beklenecek bir durumken, rektör değil de kayyum atandığı gayet açıktır” diyerek düşüncelerini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Sertel: TCDD’den ballı kiralamalar, sahibinden kelepir kiralıklar!

SONRAKİ HABER

"AKP oy kaybettikçe başörtüsü tartışmasına sarılıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa