03 Ocak 2021 23:08

Liman işçisi yazdı: Örgütlü olmadığımız sürece düşük ücretlere mahkumuz

"Biz işçiler olarak birlik olamamışız. Nisan ayı geldiğinde bize de küçük bir artış yaparlar. Bizler örgütlü olmadıktan sonra daha çok patronların vereceği ücrete mahkum oluruz."

(Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ambarlı Limanı işçisi
İstanbul

Merhaba.

Ben bir liman işçisi olarak belirlenen bu asgari ücreti çok yetersiz buluyorum. Son bir yılda alım gücünün bu kadar düştüğü, her şeyin fiyatının bu kadar attığı bir ortamda belirlenen 2 bin 825 TL beni hiç mi hiç memnun etmedi. Ben zaten 2 bin 820 TL ücret alıyordum geçtiğimiz dönem ama ek iş yapmadan geçinemiyordum. Şimdi koca bir yıl insanlara bu ücretle geçin diyorlar bence bu mümkün değil. Şimdi biz nisan ayını bekleyeceğiz bakalım bizlere ne kadar zam yapacaklar.

Son günlerde arkadaşlarla konuştuğumda ortalama 2 bin 700 gibi bir zam gelir diye tahminde bulunuyorlardı. Ülkede ekonomik kriz var bir de üstüne virüs çıktı, ekonomi daha da kötüye gitti, bu koşullarda fazla bir ücret ödemezler işçiye diye bir algı vardı. Sonuçta konu asgari ücret olunca hükümetin daha iyi bir ücret vereceğine dair kimsenin bir umudu yoktu. Şimdi ortalama bir sonuç ortaya çıksa da hiçbir arkadaşım bu parayla bir ay idare edemeyeceğinin farkında. Bir yandan da son zamanlarda belediyelerde asgari ücretin en az 3 bin 100 TL olacağı gibi haberler görüyorduk. Bu yıl ekonomik krizin etkisinin daha fazla arttığı bir dönemde belki bu seviyelerde bir artış olur diye bir beklentisi olan arkadaşlarım da vardı. Maalesef onların da beklentileri gerçekleşmedi.

Bir de zamlar yılın ilk günü peş peşe geldi. Anlaşılıyor ki bu yıl da önceki yıldan farklı olmayacak. Mesela geçen sene 35 TL’ye aldığımız yağ bu sene 80 TL oldu. Bizim en çok konuştuğumuz şey gıda harcamaları. Mutfak masraflarımız çok fazla arttı. Zaten yıllardır karın tokluğuna çalışıyorduk artık onu bile karşılayamayacak duruma düştük. Bizler için gıda harcamasının dışında her şey lüks oldu. Giyim kıyafet gibi ihtiyaçların bile lüks olduğu bir ortamda artık ne söylenir bilemiyorum.

Benim işyerimde sendika da yok. Biz işçiler olarak birlik olamamışız. Nisan ayı geldiğinde bize de küçük bir artış yaparlar. Bizler örgütlü olmadıktan sonra daha çok patronların vereceği ücrete mahkum oluruz.

ÖNCEKİ HABER

20 bin odyometri teknikeri atama bekliyor

SONRAKİ HABER

ODTÜ işçileri: Aldığımız en dandik yağ bile 60 TL oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa