03 Ocak 2021 23:11

ODTÜ işçileri: Aldığımız en dandik yağ bile 60 TL oldu

Asgari ücretin belirlendiği toplantıların göstermelik olduğunu belirten ODTÜ'de çalışan işçiler, Türk-İş’e ise güvenmediklerini belirttiler.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Selen AKÇAKOCA
Ankara

ODTÜ’de asgari ücrete gelen zammı konuştuğumuz işçiler, zammı yetersiz bulduklarını, temel tüketim maddelerine gelen zam karşısında ücrete yapılan zammın eridiğini söylediler. Asgari ücretin belirlendiği toplantıların göstermelik olduğunu belirten işçiler, Türk-İş’e ise güvenmediklerini belirttiler.

Kendisini ülkücü olarak tanımlayan bir işçi halka reva görülen bunca şeye rağmen “şükür” diyenler olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanına asgari ücretin birkaç katı zam yapıldığını hatırlatan işçi, kendilerine yapılan zammı haksızlık olarak değerlendirdi. Kaldığı ev kendisine ait olan başka bir işçi ise kira vermemesine rağmen geçinemediğini belirtti.

9. yurtta çalışan iki erkek işçi ile konuştuğumuzda ise yağın 60 lira olduğuna dikkat çekerken kira fiyatlarının 1000 liraya dayandığını ve yapılan yeni zamla da geçinmenin imkansız olduğunu söylediler. 2 çocuklu bir erkek işçi de “En dandik yağdan alıyoruz ama o bile 60 lira oldu” derken eve götürdüğü limonları bile çalıştığı yerden aldığını belirtti.

Bekar bir erkek işçi son zamanlarda gelen yağ ve yumurta zamlarına dikkat çekti. İlerde evlenmeyi düşünürse evleneceği kişinin çalışması gerektiğini söyleyen işçi, başka türlü ev geçindirmenin imkansız olacağını, böyle olmazsa evlenmeyeceğini söyledi. Bir başka bekar erkek de “İşçi eve yumurta almaya korkar hale geldi. Geçinemeyeceğimi bildiğim için evlenmekten korkuyorum” dedi. Başka bir işçi de aylık mutfak masraflarının en az 1200 TL’ye, kiraların 1000 TL’ye dayandığını vurgulayarak, “Çocuğumuz olsa onun okul masrafları ve ev faturaları da bu rakama eklenecek. Bu zamla geçinmemiz imkansız” dedi. CHP’li belediyelerin işçilere en az 3 bin 100 TL vereceğine dikkat çeken işçi, “Bir belediye işçisine bunu verebiliyorsa devlet de verebilir” dedi.

ODTÜ Kolejinde çalışan bir işçi de işçilerin bir araya gelip mücadele etmesinin gerekliliğini vurgulayarak, “İşçiler bir araya gelse ne sendikaya ne sözleşmeye gerek kalır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Liman işçisi yazdı: Örgütlü olmadığımız sürece düşük ücretlere mahkumuz

SONRAKİ HABER

Bakanlık, "Büyülü Gökkuşağı" çocuk kitabını "muzır" ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa