Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
4 Ocak 2021 07:12
/
Güncelleme: 5 Ocak 2021 07:19

"Kayyum" rektör Melih Bulu'yu protesto eden Boğaziçi öğrencilerine polis müdahalesi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasını protesto etti, "Kayyum rektör istemiyoruz" dedi. Polis öğrencilere müdahale etti.

"Kayyum" rektör Melih Bulu'yu protesto eden Boğaziçi öğrencilerine polis müdahalesi

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Eylem NAZLIER
İstanbul

Melih Bulu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasının ardından tepkiler sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve daha birçok üniversiteden öğrenci kayyum rektörü protesto etmek amacıyla Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’ü önünde toplandı.

Kampüs ve çevresi polis ablukasına alınırken, kampüs içerisindeki öğrencilerin dışarıya çıkmasına izin verilmedi. Öğrenciler polis ve ÖGB’nin kapattığı kampüs kapılarını zorlayarak açtılar.

Güney Kampüs önünde toplanan öğrenciler "Kayyum rektör istemiyoruz" pankartı açarak sık sık "Kayyum gidecek biz kalacağız", "Melih istifa", "Melih bulu rektörümüz değildir", "Buradan defol, intihalcı Melih", "Cinsiyetçi rektör istemiyoruz" sloganı attı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemi

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

ÖĞRENCİLER REKTÖRLÜK BİNASINI MÜHÜRLEDİ

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektörlük binasını da mühürledi. Mührün üzerinde “Bu bina AKP’li Melih Bulu’nun rektör atanması sebebiyle Boğaziçi öğrencileri tarafından mühürlenmiştir” ifadesi yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektörlük binasını da mühürledi

Fotoğraf: MA

"BU DURUM 2016'DAN BU YANA SÜRMEKTE OLAN ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALARIN DEVAMIDIR"

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri adına okunan basın açıklamasında, bu atama kararını kabul etmedikleri vurgulandı. Açıklamada, "2016 yılında yapıldığı gibi, yine bir gece yarısı tepeden inme bir şekilde üniversitemize yapılan yeni bir 'rektör' atamasıyla karşı karşıyayız. Üniversitemizde yerini yıllardır koruyan demokrasi anlayışı ile 2016 yılına kadar seçimler neticesinde belirlenen rektörlerimizin yerine; 2016’dan sonra antidemokratik bir şekilde tek elden kayyumlar atanmaya başlanmıştır. Üstelik, Boğaziçi Üniversitesine 1980’lerin askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör ataması yapılmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana sürmekte olan ve rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır"  denildi.

"ÜNİVERSİTE MENSUPLARININ İRADESİ HİÇE SAYILARAK REKTÖR ATANMASI POLİTİKTİR"

Üniversitelerin ülkenin bilim ve fikir üreten, özgür düşünceyi besleyen en değerli kurumları olduğu söylenen açıklamada "Bu kurumların sürdürülebilmesi ancak akademinin özerkliği ile mümkündür. Akademi, ideolojiler ve siyaset üstü bir oluşumdur; ancak üniversite mensuplarının iradesi hiçe sayılarak üniversitemize bir rektör atanması politiktir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen, üniversitemizin özerkliğinin; kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz. Bu şartlar sağlanmadığında, ortaya çıkan antidemokratik uygulamaların üniversitemize zararlar verdiğini üzülerek görmekteyiz" ifadeleri kullanıldı.

"KAYYUM REKTÖR İSTEMİYORUZ VE DURUŞUMUZDAN VAZGEÇMİYORUZ"

"Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Sorun isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle bir kez daha söylüyoruz ki üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz."

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemi

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

TALEPLER

Öğrencileri taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.
  • Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz.

BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİNE DİĞER ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERDEN DESTEK

ODTÜ, İstanbul Üniversitesi gibi birçok üniversiteden öğrenciler Boğaziçili öğrencilerin eylemine destek verdi. ODTÜ'lü öğrenciler, "Onlar öğrencilerinin sesinden korkuyorlar biz korkmuyoruz. Bir gün bu bataklık son bulacak. Kayyım rektörler gidecek üniversitelerde biz kalacağız" dedi.

Marmara Üniversitesi öğrencileri, "Marmara Korktukları şey bizim dayanışmamızdır. Bunu geri püskürtmemizin ilk yolu birliğimiz ve dayanışmamızdır" sözleriyle eyleme destek verdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin açıklamasında, "Yanınızdayız. Bu mücadele bütün gençliğin mücadelesidir. Bu sadece gençlerin de değil bütün emekçilerin de mücadelesidir. Bu dayanışmanın sonucunda sadece kayyım rektörler değil başkaları da gidecek" ifadelerini kullandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri de "Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım atamasına karşı cevabımız çok net ve açık olacak" dedi.

AÇIKLAMANIN ARDINDAN YÜRÜYÜŞ VE FORUM DÜZENLENDİ

Öğrenciler, açıklamanın ardından "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganıyla Güney Kampüsünden Kuzey Kampüsüne yürüyüşe başladı.

Yürüyüş sonunda güvenlik tarafından öğrencilerin Kuzey Kampüsüne girişi engellenmeye çalışıldı. Öğrenciler turnikelerden atlayarak Kuzey Kampüsüne girdi ve forum düzenledi.

GÜNEY KAMPÜSÜNE GİRMEK İSTEYEN ÖĞRENCİLER POLİS TARAFINDAN ENGELLENDİ

Öğrenciler, forumun ardından Güney Kampüsüne girmek istedi ancak polis tarafından üniversite önüne barikat kuruldu. Öğrenciler içeri alınmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü önüne barikat kuruldu

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü önüne barikat kuruldu

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

4 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI, ÖĞRENCİLERİN DİRENİŞİ SAYESİNDE SERBEST BIRAKILDI

Öğrenciler kol kola girip yürümek istedi. Polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı. Öğrenciler,  gözaltına alınan arkadaşları serbest bırakılmadan alandan ayrılmayacaklarını söyledi. Öğrencilerin direnişi sayesinde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, polis müdahalesi sonrası Güney Kampüsü girişine kurulan barikat önünde "Copluyorlar okuyanı yazanı" diyerek halay çekti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

GÜNEY KAMPÜSÜ ÖNÜNDE BEKLEYEN ÖĞRENCİLERE POLİS BİR KEZ DAHA MÜDAHALE ETTİ

Güney Kampüsü önünde kurulan barikatın karşısında bekleyen öğrencilere bir kez daha polis müdahalesi gerçekleşti. Öğrencilerin üniversiteye girmek istemesi üzerine polis, plastik mermi ve tazyikli su sıktı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Müdahalede bir kadın öğrenci fenalaştı.

POLİS ÜNİVERSİTEYE KELEPÇE TAKTI

Öğrencilere müdahale eden polis, daha sonra özel güvenlik görevlileri ile birlikte okulun kapısına kelepçe taktı. Bu anlar da öğrenciler tarafından protesto edildi.

Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesine kayyum rektör olarak atanmasının ardından öğrencilerin üniversitede yaptığı protesto sırasında polis üniversite kapısını kelepçeledi.

Polis, Boğaziçi Üniversitesinin kapısına kelepçe takmıştı | Fotoğraf: Behram Evlice

ÖĞRENCİLER ÇARŞAMBA GÜNÜ TEKRAR BİR ARAYA GELECEK

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Polis müdahalesinin ardından açıklama yapan öğrenciler, "Bugün burada buluşmamız bizim kazanımımız. Biz kayyumlara geçit vermiyoruz, vermeyeceğiz. Yarın sınıflarımızı boykot etmeye ve çarşamba günü daha gür, daha güçlü ve direnişçi şekilde burada toplanmaya davet ediyoruz" dediler.

Evrensel'i Takip Et