04 Ocak 2021 09:44

Soğanlı menemene yüzde 67, soğansıza yüzde 62 zam geldi

Menemen bileşenlerinin zirveye çıkan fiyatları, Menemen Endeksi'ni etkiledi. Geçen yıla göre soğanlı menemen yapmak yüzde 67, soğansız menemen yapmak yüzde 62 daha pahalı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Veysel Ulusoy ile Dr. Caner Özdurak’ın yaptığı Menemen Endeksi’nin Aralık 2020 verileri açıklandı. Verilere göre soğanlı menemen yemek isteyenler geçen yıla göre yüzde 67 daha fazla ödüyor. Menemeni soğansız tercih edenler de yüzde 62 zamlı yiyecek.

Hesaplamaya göre, Menemen Endeksi aralık ayında soğanlıda yüzde 16,4 puan, soğansızda ise yüzde 18,5  düşüş gösterdi. Yumurta ve kuru soğan fiyatları aralık ayında arttı. Çarliston biber ve domates fiyatları ise bir önceki aya göre azaldı. Buna göre değişimler çarliston biberde yüzde 1 azalış olurken kuru soğanda yüzde 4 artış yaşandı. Aralıkta domateste yüzde 1 azalış, yumurtada ise yüzde 13 fiyat artışı oldu.

Ürünlerin fiyatları ve menemendeki oranları hesaplanarak hazırlanan Menemen Endeksi, kasım ayında zirve yapmıştı. Endeks, aralık ayında soğanlıda yüzde 16,4 puan, soğansızda ise yüzde 18,5  düşüş gösterdi. Ancak fiyatlar yıllık bazda değerlendirildiğinde soğanlı menemen maliyetinin yüzde 67, soğansızın yüzde 62 arttığı görüldü.

Ekonomistler Ulusoy ve Özdurak’a göre kasım ayında bu ürünlerde daha yüksek oranlı artışlar yaşandı. Bunun ana nedeni ise mevsimselliğin etkisiyle sera ürünlerine geçiş sonrası arzın azalması oldu. Gıda enflasyonu üzerindeki diğer etkiler de fiyatlardaki artışı çoğalttı.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, Prof. Dr. Veysel Ulusoy ve Dr. Caner Özdurak şu değerlendirmeleri yaptı:

"TÜİK enflasyon oranlarına göre kurdaki yüksek artışın önce üretici fiyatlarına yansıdığı görülüyor ve maliyet enflasyonunu doğruluyor."

"Merkez Bankasının kasım ayı enflasyonunun beklenenden yüksek gelmesi nedeniyle yaptığı 200 baz puanlık artış sonrası piyasalarda bankaların kredi faizlerine yaptığı artışların ise enflasyon spiralini körükleme ihtimaline dikkat edilmeli."

"Menemen Endeksi 2018 ve 2019 yıllarının aksine ilk defa Kasım-Aralık ayları arasında 2020 yılındaki kadar sert bir düşüşe işaret ediyor. Bu durum mevsimsellik, maliyet artışları ve salgın dönemindeki tüketici davranışları ile gıda ve alkolsüz içecek grubunun enflasyon sepetindeki ağırlığı bir arada düşünüldüğü zaman yıl sonunu enflasyonunun gıda fiyatları üzerinden “kontrollü” bir şekilde yüzde 14,6 olarak gerçekleştiği fikrini doğuruyor." (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: Erdoğan'ın da Boğaziçi Rektörü Melih Bulu'nun da gemisi batsın

SONRAKİ HABER

Trakya: Suyun ve sözün bittiği yer! | DOSYA: SUSUZLUK VE KURAKLIK - 4

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa