04 Ocak 2021 23:59

Veterinerlik müdürlüğünde çalışan işçiler pandeminin hedefi

"Hafta sonu çalışma mesailerimizin günlük aldığımız ücretin 3-4 katı oranında arttırılmasını istiyoruz. Çünkü pandeminin en ön safında çalışıyoruz. Hayatımız büyük risk altında."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ataşehir Belediyesi Veterinerlik Müdürlüğünde çalışan bir işçi

Ataşehir Belediyesinde çalışan yıllardır veterinerlik müdürlüğünde ilaçlama ve hayvan barınaklarında bulunan sokak hayvanlarının bakımı ile uğraşan bir işçiyim. Aylardır en ön saflarda ve koronavirüsün yayılabileceği, sokak, müstakil ev, bina, birçok bloktan oluşan toplu konut siteleri, pazar yerleri, çöp toplama merkezleri, çöp konteynerlerinin ilaçlanması ve dezenfeksiyonu ile uğraşıyoruz. Koruyucu ekipmanlarımız olsa da yetersizdir. Riskli ve kapalı alanlarda dezenfeksiyon ve ilaçlama yapıyoruz.

Mart 2020’den bu yana çok yoğun çalışıyoruz. Yıpranıyoruz. Yıpranma ödeneği yok. Bu bir yana bir de belediye yönetimimizin kısa çalışma ödeneği başvurusu kabul edilemez bir durum. Açıkçası tıpkı sağlık emekçileri gibi tüm pandemi süresince ek ödeme yapılmalı bize. İlaçlama, hayvan bakım ve doğumları, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması, bakımı, ev ve işyerlerinin dezenfeksiyon işlerinde çalışan arkadaşlarımız kovide yakalandı.

Yoğun mesai yapıyoruz. Sabah 8’den itibaren sahaya dağılıyoruz akşam mesai bitimine, hatta bulunduğumuz alandaki iş bitinceye kadar. Eve giderken, ailelerimizle buluşurken hep tedirginiz. Sağlık durumu riskli olan aile bireylerimiz var. Bu durum psikolojimizi de çok etkiliyor. Depresyona girdiğimiz bile oluyor. Her bölgeden, her toplu konut sitelerinden sürekli ilaçlama ve dezenfeksiyon talepleri geliyor ve biz bunları karşılamak zorunda kalıyoruz. O yüzdende çok efor sarf ediyoruz, yeterince beslenemiyoruz. Yemek yiyemediğimiz zamanlar oluyor.

DÜŞÜK ÜCRET ALIYORUZ

Belediye işçilerinin tamamı kamuoyunda anlatıldığı gibi yüksek ücret de almıyor. Ücretlerimiz düşük. Dört kişilik bir aileyi geçindirebilecek bir durumumuz yok. O yüzden TİS süreci bizim için hayati önem arz ediyor. Ayrıca TİS sürecimiz hâlâ sürüyor. Şube yönetimimiz sık sık TİS’le ilgili toplantılar yapıyor bizimle. TİS sürecinin her aşaması bizimle tartışılıyor. İşçilerin kabul edemeyeceği bir TİS’in asla imzalanmayacağı söyleniyor ve biz buna inanıyoruz. Ayrıca bunun takipçisi olacağımızı da ilan ediyoruz. TİS’te mutlaka sadece veterinerlik müdürlüğünde çalışanlar için değil, dış temizlik, kamyon arkası, park ve bahçeler müdürlüğü, yol bakım ve fen işlerinde çalışan işçiler için yıpranma payı, ödeneği, ücreti ekstra ödenmelidir. Hafta sonu çalışma mesailerimizin günlük aldığımız ücretin 3-4 katı oranında arttırılmasını istiyoruz. Çünkü pandeminin en ön safında çalışıyoruz. Hayatımız büyük risk altında.

KARARLIYIZ

Üstelik koronavirüsün mutasyona uğradığı bu dönemde koruyucu ekipmanlarımızın daha kaliteli olmasını istiyoruz. Hijyen koşullarda barınabileceğimiz özel odalar tahsis edilmelidir. Salgın hastalıklarla mücadele dönemlerinde ücretlerimiz toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlanmadan arttırılmalıdır. Yani ek zam istiyoruz. Dış temizlik, kreş ve yaşlı bakım merkezlerinde çalışan tüm işçi arkadaşlarımız için hem işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınarak denetimler arttırılmalı, bunun için işçi komiteleri kurulmalı, bu komiteler bu işin denetleyicisi olmalıdır. O zaman anlayalım ki bizim de bir değerimiz var. TİS süreci bizim için hayati derecede önemlidir. Yalnız ücret artışları değil, işçi sağlığı ve iş güvenliği, iş güvencesi, sosyal haklarımızın her bakımdan daha ileri noktaya gelmesi çok önemlidir. Biz Ataşehir Belediyesi işçileri olarak kararlıyız ve bunu başaracak güce sahibiz. Önceki TİS deneyimimiz bize çok şey öğretti. Kimse şube yönetimimizi baypas edemez ve onları devre dışı bırakamaz.

Zorlu bir süreçteyiz. Kartal ve Kadıköy belediyelerinde grev gözüküyor. Bizde de her şey çözülmüş değil. Ayrıca biz TİS’ i imzalasak bile, Kadıköy ve Kartal belediyelerinde grev olursa onların yanındayız. Uyarı, dayanışma grevleri yapacağız. İş durduracağız, ayrıca imzalanacak TİS’ in uygulanmasında denetleyici olacağız. Maltepe Belediyesi işçilerinin direnişinde nasıl yaptıysak grev patlak verdiğinde de aynısını yapacağız. Tüm işçi arkadaşlarımıza çağrımdır. Haydi grev komiteleri ve TİS komitelerini kurmaya ve işletmeye diyorum. Veterinerlik işçileri pandemiye kurban edilemez ve sahipsiz değildir. Arkasında örgütlü 7 bin işçinin olduğu Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube var.

ÖNCEKİ HABER

Gamak işçisi yazdı: Belirsizlik işçiyi tedirgin ediyor

SONRAKİ HABER

Metal işçisi yazdı: Hepimiz Baldur işçisiyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa