04 Ocak 2021 23:09

Çukurova Belediyesinin zam teklifine işçiler tepkili

Çukurova Belediyesi işçileri yol ücretleri ve sendika aidatı kesintileri çıkarıldığında belediye yönetiminin teklif ettiği zammın bir anlam taşımadığını vurguluyor.

Fotoğraf: Fırat Turgut / Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana

KHK ile belediye şirketine geçirilen ve iki yılı aşkındır toplu sözleşme bekleyen Çukurova Belediyesi işçilerinin ücretleri asgari ücrete yapılan zam sonrası asgari ücretle eşitlendi. Genel-İş Adana Şubesi ücretlere yüzde 30 oranında zam isterken belediye yönetimi ise yüzde 20 zam teklifinde bulundu, üstelik 220 liralık yol ücretlerinin kesmek istedi. İşçiler yol ücretleri ve sendika aidatı kesintisi düşünüldüğünde yüzde 20 zammın neredeyse hiçbir artış sağlamayacağını belirterek duruma tepki gösterdi. İşçiler bir yandan da sendikayı bir açıklama ve çalışma yapmamakla eleştiriyor.

Günlük brüt ücretin 102 lira olduğu bürolarda brüt 124 TL, 112 TL olan park bahçeler ve yol şantiyelerinde 136 TL, 117 TL olan temizlik işlerinde 142 TL teklif edildi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Genel-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu, verilen teklifin işyerlerinde tartışıldığını söyledi. Yapılan teklifle ilgili işyeri temsilcilerinin işyerlerinde bilgi vermeye başladığını ifade eden Gündoğdu, “TİS’i işçinin onayına sunuyorlar. Teklif işyerlerinde tartışılıyor. Oradan gelecek cevaba göre ya kabul edeceğiz ya da işverene işçinin kabul etmediğini bildireceğiz, grev hazırlıklarına başlayacağız” dedi.

220 TL YOL PARASI İPTAL EDİLMEK İSTENİYOR

Çukurova Belediyesinin 220 TL’lik yol parasını taslaktan çıkarmak istediğini ifade eden bir işçi ise “Birçok işçi 2 bin 800 alıyor. Şimdi asgari ücret 2 bin 825 TL oldu. Biz 10, 12 yıldır ücretlerimizin artmasını bekliyorduk. Bekar işçi 3 bin 155 alacak, evli işçi 3 bin 200. İki- üç çocuğu olan işçi 3 bin 340 lira alacak. Hükümetin asgari ücrete yaptığı zam 500 lira. Bize toplamda gelen zam 450 lirayı ancak buluyor. Belediyenin açıkladığı zam bir başlangıç ve taban ücreti olabilir. Bizim belediyede aldığımız ücret kadrolu işçilere göre çok düşük. Belediyede asgari ücret mi olur? Üstelik bir de 220 lira yol paramız kaldırılıyor. Yemek ücreti olarak 10 lira teklif edilmiş, üstelik bu da brüt. Sendika aidatı 30-35 liraydı, şimdi en düşük işçiden kesilecek sendika aidatı 120 lira. Benden 135 lira kesilecek. Yol parası gitti, sendika aidatı kesildi geriye bir şey kalmıyor. Bu kabul edeceğimiz bir oran değil. Sendikanın yüzde 30 zam talebinin arkasında durması gerekiyor.”

SÖZLEŞME BİTMİŞ HAVASI ESTİRİLİYOR

Başka bir işçi de gazetemize şu açıklamayı yaptı: Sendikamız Genel-İş TİS görüşmelerini sürdürüyor. Ama diğer taraftan sözleşme bitmiş gibi bir hava estiriliyor. Belediyenin açıkladığı 3 bin 155 TL ücreti sendika yöneticilerine sorduk. Biz bunun üzerine artı yol, artı yemek ve sosyal haklar alacağız dediler. Şimdi bu ücret geçerli olacak diyenler var. Madem belediye başkanın açıkladığı 3 bin 155 TL geçerli oluyor sendika niye var, toplu pazarlık hakkı niye var. Böyle bir şey olur mu?​”

SENDİKANIN İŞÇİLERİN YANINDA OLMASI LAZIM

Belediyede çalışan genç bir işçi de şunları söylüyor: “Ben şimdi 2 bin 800 lira alıyorum. Gelen zamla en fazla 3 bin 200-3 bin 300 alırım herhalde. Belediye başkanı en düşük ücret 3 bin 155 demişti ama biz sendikalıyız diyoruz. Bir ücret farkımız illa olur, kaldı ki biz belediyede çalışıyoruz. Sendika aidatı 130 TL’ye çıktı. 220 TL’lik yol parasını iptal etmek istiyorlar. Gelen zammın 355 lirası gitti. Geriye 95 lira kalıyor. Harca harca bitmez. Sendikanın işçilerin yanında olması lazım işçilere sürekli açıklama yapması lazım. İşçileri hazırlaması lazım. Sendikanın görevi hakemlik değil.”

TEKLİFİ ASLA KABUL ETMİYORUZ

Teklifi kabul etmediklerini ifade eden bir kadın işçi de ücretinin gelen zamla birlikte 3 bin 155 liraya geleceğini belirterek, “Ayda 125 lira sendika aidatı kesiliyor. 100 lira BES’e kesiliyor. BES’ten de çıkamıyoruz. Geriye 2 bin 900 lira kalıyor. Devletin verdiği asgari ücretle aynı. Ben zaten 2 bin 800 lira alıyorum. Burada TİS’in hiçbir getirisi yok bizim için. Devlet 500 lira asgari ücret zammı yaptı. Sen 500 lira bile yapmadın” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi yazdı: Hepimiz Baldur işçisiyiz

SONRAKİ HABER

Coşkunlar havai fişek fabrikasında 7 işçinin öldüğü patlamanın davası yarın başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa