04 Ocak 2021 14:07

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Özerk, demokratik üniversite talebi, halkın da talebidir

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasına ve kararı protesto eden öğrencilerin üzerine polisin salınmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Melih Bulu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasına ve bu kararı protesto eden öğrencilere karşı polisin zor kullanmasına tepki gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasını protesto etti. "Kayyum rektör istemiyoruz" diyerek üniversitede protesto gösterisi düzenleyen öğrencilere karşı polis zor kullandı. Polisin 4 kişiyi gözaltına almasının ertesinde öğrencilerin direnişi sayesinde gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına ve kararı protesto eden öğrencilerin üzerine polisin salınmasına tepki gösterdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Akdeniz şu ifadeleri kullandı:

"• Rektörlerin (parti rozetiyle) atanmasına karşı çıkan akademisyen ve öğrencilerimizin 'özerk, demokratik üniversite' talebi, halkın da talebidir. Çünkü üniversiteler özgür olmadan ülke özgür olamaz. Sonuna kadar gençlerin yanındayız.
• Atanmış rektörler sermaye ve muktedirler nezdinde itibar sahibi olsalar da bu itibarın halk indinde karşılığı yoktur. Çünkü üniversite, öncelikle halk için bilim üretmek üzere vardır. Seçilmişlerin iradesine saygı bu nedenle vazgeçilmezdir.
• Bugün Boğaziçi Üniversitesi'nden yükselen demokrasi çığlığı; sadece bir üniversitenin, sadece İstanbul'daki üniversitelerin değil bütün üniversitelerin çığlığıdır ve mücadele birleşmelidir. Gün dayanışma günüdür.
• Başta eğitim/bilim alanındaki sendika ve dernekler olmak üzere; tüm işçi sendikaları, demokratik kitle örgütleri, halk kesimleri üniversitelerin özgürlük taleplerine sahip çıkmalı, bu talepler yoksulluğa karşı mücadele talepleriyle birleşmelidir.
• Boğaziçi'nde polis ablukası kaldırılmalı, gözaltına alınan gençler derhal serbest bırakılmalıdır. Üniversitenin kapıları kendi öğrencilerine kapatılamaz. Gençlerin demokratik protesto hakkına müdahale edilemez.
• Ortaya çıkan tepki açıktır. Boğaziçi Üniversitesi'nin yüzde 99'u atanmış rektöre karşıdır. Çözüm atama işleminin durdurulması ve derhal rektörlük seçimlerine geçilmesidir. YÖK ve 12 Eylül hukukuna, atama sistemine son verilmelidir."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe öğrencileri: Rektörler seçimle gelmeli

SONRAKİ HABER

Google çalışanları ABD'de sendika kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa