05 Ocak 2021 07:38

Kamu, özel fark etmeksizin tüm doktorlara koronavirüs aşısı yapma yetkisi verildi

Türkiye'de kamu ve özel fark etmeksizin tüm doktorlara Kovid-19 aşısı yapma yetkisi verildi.

Çin'de geliştirilen koronavirüs aşısı | Fotoğraf: Harun Özalp/DHA

Paylaş

Türkiye’nin aylardır beklediği ve geçtiğimiz hafta getirilen koronavirüs aşıları inaktif (ölü virüs) aşısı olduğu için hastane ya da Aile Sağlığı Merkezlerindeki (ASM) normal buzdolaplarında 2-8 derece sıcaklıkta saklanabilecek. Her aşının, Türkiye'nin neresinde olursa olsun hangi merkezdeki, hangi buzdolabında, hatta hangi rafında ne kadar süreyle, kaç derece sıcaklıkta tutulduğu, Sağlık Bakanlığının dünya üzerinde hem sıcaklık, hem de stok takibi yapan ilk sistem olan Aşı Takip Sistemi (ATS) üzerinden Ankara'dan anlık olarak takip edilebilecek. Koronavirüs aşısında sadece ASM'ler değil, kamu ve özel fark etmeksizin tüm doktorlara aşı yapma yetkisi verildi.

Hangi aşının kime uygulandığı ise tıpkı kimlik bilgisi gibi sisteme kaydedilecek, kişi e-nabız üzerinden de aşılama takvimini görebilecek.

"AŞILARIN UYGULANMASINA ÖNCELİKLE SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN BAŞLANACAK"

Gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra aşıların uygulanmasına öncelikle sağlık çalışanları ve yüksek risk grubundaki huzurevlerinden başlanacak. Daha sonra bilim kurulunun belirlediği kriterlere göre en riskli gruplardan başlanmak üzere normal nüfusun aşılanmasına geçilecek.

Koronavirüs aşılamalarında artık sadece Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) değil, kamu, özel fark etmeksizin tüm doktorlara aşı yapma yetkisi açıldı. MHRS üzerine eklenen koronavirüs aşısına özel randevu butonu ile vatandaşlar istedikleri doktordan aşı randevusu oluşturup aşısını yaptırabilecek. Hangi aşının kime uygulandığı ise tıpkı kimlik bilgisi gibi aşının barkodu üzerinden sisteme kaydedilecek, kişi e-Nabız'ı üzerinden de aşılama takvimini görebilecek.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Doktor Gürsel Özer, tüm aşı izleminin elektronik ortamda gerçekleştiğini söyledi.

"SADECE ASM'LER DEĞİL TÜM HEKİMLERE AŞI YAPMA YETKİSİ VERİLDİ"

Uzun süredir beklenen aşıların ülkeye gelmesiyle beraber Türkiye'de de artık koronavirüs aşılama sürecine girildiğini belirten Doktor Özer, "Kamu ya da özel fark etmeksizin, tüm doktorlara aşı yapma yetkisi verildi. Aşılama işi daha çok ASM'lerin üzerindeydi, ancak bu pandemi ortamında tüm nüfusunun aşılanması söz konusuyken bu şekilde bir değişikliğe gidilmesini biz çok olumlu buluyoruz" dedi.

"HERHANGİ BİR ARIZADA ANKARA'DAN AŞI SORUMLUSUNA ANLIK OLARAK ULAŞILIR"

Aşıların son uygulayıcısı olarak soğuk zincir takibinden de sorumlu aşı görevlilerinin olduğuna işaret eden Gürsel Özer, "Biz aşıları 2-8 derece arasında saklıyoruz (Kovid aşısı da inaktif virüs aşısı olduğu için bu koşullarda saklanabilecek). Bu aşılar için ideal ısıyı her an nasıl sağlıyoruz? Biz her zaman burada (ASM) değiliz. Bunun bir sistem tarafından sürekli kontrol ediliyor olması lazım. İşte bu kontrol sistemi de Türkiye'de var. Aşı Takip Sistemi diyoruz buna” dedi. (HABER MERKEZİ)

{{421721}}

ÖNCEKİ HABER

Avrasya Tüneli’nden 2020'de geçmeyen araçlar için 391 milyon 870 bin lira ödenecek

SONRAKİ HABER

Guaido'yu destekleyen şirketin ABD'de iki iş insanına şantaj yaptığı iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa