Amasra HEMA termik santralinin haritalardan silinmesine bir adım kaldı!
Hattat Holding'in Amasra'ya yapmak istediği termik santral ile ilgili dosya esastan görüşülecek. Avukat Berkay Dal, "Termik santral projesini plan haritalarından sildireceğiz" dedi.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
Bartın Amasra'ya yapılmak istenen termik santralinin çevre düzeni planının iptaline bir adım daha yaklaşıldı. Şirket tarafından yerel mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle yapılan başvuru Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. Dairesi tarafından reddedildi. Önümüzdeki günlerde dosyayı esastan görüşecek olan mahkemenin plan iptali kararını onaylamasını beklediklerini söyleyen davanın avukatlarından Bartın Barosu üyesi Avukat Berkay Dal, "Termik santrali haritadan silmeye bir adım kaldı" dedi.
ŞİRKETİN ÜRETİM İZNİ VE RÖDOVANS SÜRESİ DOLDU
Amasra'da termik santral kurulması ile ilgili süreç yaklaşık 15 yıl öncesine kadar gidiyor. Hattat Holding'in Amasra'da termik santral kurmak için 2006 yılında EPDK’dan aldığı üretim lisansı birkaç kez uzatılmasına rağmen şirketin yapması gereken işlemleri yapmaması nedeniyle 11 Kasım 2019 yılında doldu. Hattat Holding 2005 yılında taşkömürü çıkarmak için Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan kiraladığı Amasra B sahasından da aradan 16 yıl geçmesine rağmen, bir kilogram taşkömürü çıkarmadı. Şirket bu gecikmeden kaynaklı devlete ödemesi gereken tazminatı da ödemiş değil. Şirketin yine birkaç kez uzatılan “Rödovans Hazırlık” süresi de 22 Mayıs 2019’da bitti.
İDARE TERMİK SANTRALE YER AÇABİLMEK İÇİN KENDİSİYLE ÇELİŞTİ
Termik santrale yer açabilmek için 1/100 bin ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı’nda 2016 yılında yapılan plan değişikliği ile ilgili karara karşı yörede yaşayan 55 yurttaş tarafından dava açıldı. 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında yapılan bu değişiklikle idarenin aslında kendi kendisiyle çeliştiğini belirten davanın hukukçularından Avukat Berkay Dal, "Termik santrale 2010 yılında ilk ÇED olumlu kararı verildiğinde var olan planlara göre aslında buraya termik santral yapılamazdı. Planda bölge için turizm, balıkçılık, tarım gibi farklı sektörlere izin veriliyordu. Bu nedenle Çevre Düzeni planını değiştirmek için başvurdular. Öncelikle 2016 yılında 1/100.000 ölçekli plan değişikliğine gidildi. Sonra 1/ 25.000 ve 1/ 5.000'lik planları da onaylanıp termik santrali kurulabilir hale getirdiler. Bu her halükarda hukuksuz bir karardı ve idare kendisi ile çelişti bu kararı verirken. Ağır sanayi yapılamayacağını kendisi planlara işlemişti. Hal böyle olunca yurttaşlar ve bazı örgütler bu planlara itiraz ettiler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden olumlu bir yanıt alınamayınca da dava açıldı" diye süreci özetledi.
"DAVAYI ESASTAN DA KAZANACAĞIZ"
07/11/2019 tarihinde Danıştay 6. Dairesinin 1 / 100.000'lik planla ilgili “yürütmeyi durdurma” kararı verdiğini belirten Dal, "Zaten bu plan diğer planların anayasası gibi üst ölçekliydi ve bütün planlar buna uygun yapılmak zorundaydı. Daha sonra Zonguldak İdare Mahkemesi, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda 2017 yılında Amasra’da termik santral inşa edilebilmesinin önünü açmak için yapılan değişiklikleri 17.09.2020 tarihinde 'planlama esasları, şehircilik ilkeleri, imar mevzuatı ve kamu yararına uygun olmadığı'nı tespit ederek iptal etti. Şirketin buna yaptığı itiraz da geçtiğimiz günlerde Ankara 5. Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi" dedi. Dava sürecinde yapılan keşif sonrası bilirkişi raporunun lehlerine geldiğini aktaran Dal, "Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını reddetti ve dosyayı esastan görüştüğünde de kararın lehimize olacağını düşünüyoruz. Esastan da bu kararı alınca termik santral projesini plan haritalarından sildireceğiz" diye konuştu.
"ŞİRKET SİYASET VE HEMŞEHRİLİK İLİŞKİLERİYLE DEVAM ETMEYE ÇALIŞIYOR"
Bu davalar sürecinde termik santralin ikinci bir ÇED için başvurduğunu belirten Dal, "Hukuka rağmen siyasi kararlar ve hemşerilik ilişkileri ile devam eden süreçte halk termik santrali istemediğini kararlı bir şekilde ortaya koyarak ÇED toplantısını yaptırmadı. Tutanak tutulup gidildi ve şimdi o dosya da Bakanlığın önünde. Bakanlığın bu ÇED başvurusunu onaylamaması gerekiyor. Zaten planı iptal edilmiş olan, haritalarda olmayan bir termik santrali nasıl yapacaklar?" dedi.