05 Ocak 2021 22:30
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ocak 2021 16:32

Eylül Kaya: Kürt müziğine katkı sunabilmek en büyük amacım

Eylül Kaya ile müzik yaşamı üzerine konuştuk. Kaya, “Kürt müziğine katkı sunabilmek en büyük amacım.” diyor.

Fotoğraf: Eylül Kaya kişsel arşivi

Paylaş

Berkay GÖK
Ankara

Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğrencisi Eylül Kaya farklı kültürden şarkılar seslendiriyor. Sosyal medya hesaplarından şarkılarını paylaşan Kaya’nın yorumları birçok çevrenin ilgisini çekiyor. Hakkari’de doğan, Van’da büyüyen Üniversite Öğrencisi Eylül Kaya ile müzik yaşamı üzerine konuştuk. Kaya, “Kürt müziğine katkı sunabilmek en büyük amacım.” diyor.

Müzik serüvenin nasıl başladı? YouTube ve Instagram kanallarında şarkıları yorumlama fikri nasıl gelişti?

Müziğe olan ilgim hep vardı, geleneksel olarak müzik kültürü gelişmiş bir aileden geliyorum. Çocukluğumdan beri bu kültürel duruma maruz kalarak büyüdüm, bunun sesimin üzerinde de büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Sesimim farkına varmam ortaokuldayken oldu. Söylediğim şarkıları arkadaşlarımın kulağına fısıldardım, onlar da sesimin güzel olduğunu müzik öğretmenimize söylemek için ısrar ederlerdi. Birkaç yıl sonra kolumdaki engel durumundan ötürü fizyoterapistime gitar çalabilir miyim diye sorunca onayladı ve bu sayede gitar çalmaya başladım. Daha sonrasında yıllar geçtikçe şarkılarla tanışmamla ve söylemek için olan çabamla aslında ince ve güçlü bir sese sahip olduğumu fark ettim. Bu yıla kadar kendi kendime şarkılar söylüyordum, anemin arkadaşının bir önerisi üzerine YouTube ve sosyal medya üzerinden şarkı paylaşmak ve sesimi daha çok insana belki profesyonel sanatçılara duyurmak için amatör söylediğim şarkı videolarımı sosyal medya hesaplarım üzerinden paylaştım ve istediğim gibi birçok profesyonel insana ulaştım.

Neden müzik eğitimi almıyorsun da antropoloji okuyorsun?

Antropoloji okumayı çok büyük bir istekle seçtim, tercih yaparken hedeflerim arasında konservatuvar okumak yoktu. Pişman da değilim. Hem müzik hem de antropoloji alanında kendimi geliştirmek en büyük amaçlarımdan.

YouTube yorumlarından birinde kendini ‘Amacım opera tarzında Kürtçe müziği dünyaya tanıtmak.’ diye tanımlamışsın. Bu konuyu açabilir misin biraz?

Opera tarzında söylememin sesimin o tarzda kulağıma daha hoş gelmesinden başka bir nedeni olduğunu sanmıyorum. Eskiyi unutmadan, yok etmeden gelişmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Müzik farklı tarzlarda yorumlanabilir diye düşünüyorum, Kürt müziğine katkı sunabilmek en büyük amacım.

Ülkemizde sanatsal ve toplumsal alanda farklı kültürlerde yapılan işlerin pek olumlu karşılanmamasını nasıl yorumlarsın?

Sanatın evrensel olduğunu ve devletlerin de bunu ayrım gözetmeksizin desteklemesi gerektiği kanısındayım.

Müzik yaşamındaki hedeflerinden bahseder misin?

Hedeflerim büyük eğitimler sonucu, uzun süreli olan hedefler. Eğer Kürt müziğine gerçekten katkı sağlamak istiyorsam birkaç yıl sonrasını değil de 30 -40 yıl sonrasını düşünmek zorundayım. Aksi takdirde birkaç yıllık çalışma sonucu geride elle tutulur bir şey bırakmaz. Ben öldükten sonra da torunlarımın torunlarının dahi Kürtçe şarkıları dinlemesini istiyorum. Ayrıca hedeflerimden biri de müziğimle dengbej kültürünü yaşatmak ve bunu kendi tarzıma uyarlamak.

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji: "İstanbul'a kar geliyor" açıklamaları bilgimiz dışında yapılmıştır

SONRAKİ HABER

ABD’nin istediği oldu: Körfez’de yeniden ‘iş birliği’ adımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa