Yine bize kredi, yine bize borç
Kredilere günden güne faiz binmesiyle bu durumda öğrencilerin apaçık sömürüldüğünü söyleyebilirim, sistemdeki anlayış kar etmek bir nevi tefeciliktir.
Fotoğraf: Creazilla
İlayda ÖZCAN
İstanbul Aydın Üniversitesi
Hepimizin KYKlarla ilgili aklını karıştıran sorular var. KYK bursları neye göre belirleniyor? Burs kazanma kıstası ne ya da verilen burs/kredi hangi öğrenciye yetiyor? Öğrenim neden tamamen ücretsiz değil?
Bence okuyan bütün öğrencilere karşılıksız burs verilmelidir çünkü okurken ücret açısından rahat geçinmeyi herkes hak ediyor. Ailesinin ekonomik şartlarından dolayı; maddi durumlarının elvermemesi, doğal olarak öğrencinin okul hayatını da etkiliyor. Kyk 550 TL’den 650 TL’ye yükseltildi. Bu miktar öğrencilerin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Öğrencinin yol parası yemek parası, telefon faturası; ayrıca ailesine maddi açıdan destek vermesi ve daha birçok ihtiyaçtan kaynaklı geçim sıkıntısı görülüyor. Bunların toplamı zaten aşağı yukarı 250 TL’dir. Şu an öğrenime evlerimizden online bir şekilde devam etmekteyiz. Fakat okullarımız açıldığında şehir dışında okuyan öğrenci arkadaşlarımız yurda 350 TL vermek zorundadırlar. Geriye kalan para ise sadece 50 TL ve bu miktar bizim hangi ihtiyacığımızı karşılayacak! Ben kendi açımdan söylersem ailemden yardım almadan bu parayla maalesef ki çok zor geçinirim ki bazı öğrencilerin aileleri yardım etmiyor veya edemiyorlar.
FAİZİYLE GERİ ALMAK TEFECİLİKTİR!
KYK ne yazık ki bizim genel olarak hiçbir ihtiyacığımızı karşılayamıyor. Burslar ise, hayatındaki maddi zorluklara karşı başa çıkmaya çalışan ya da okuyabilmek için part time işlerde çalışan kişilere çıkmıyor; daha çok maddi durumu iyi olan, okurken geçimini rahat bir şekilde sağlayabilecek kişilere çıktığını gözlemlemekteyim. Biz şu an gelecek kaygısı yaşamaktayız mezun oluğumuzda iş bulabilecek miyiz ve bu krediyi ödeyebilecek miyiz? Maddi imkanlar buna elverecek mi? Bu sebeplerden dolayı öğrenim kredisi almak bizleri endişelendiriyor. Bunun yanında ise kredilere günden güne faiz binmesiyle bu durumda öğrencilerin apaçık sömürüldüğünü söyleyebilirim, sistemdeki anlayış kar etmek bir nevi tefeciliktir.
BENİM VE DİĞER ARKADAŞLARIMIN TALEPLERİ BELLİ
Öncelikle öğrenimin tamamen ücretsiz olmasını, karşılıksız bursun verilmesini ve özel sektörün biz öğrencileri etkilememesini istiyoruz. Öğrencilerin bütçe kısmında sömürülmemesini, öğrenciye bir köle gibi değil de gelecekte yaşamımıza bir şeyler katması için değer verilmesini istiyoruz. Öğretim hayatımız boyunca derslerde kullandığımız kaynakların ve materyallerin tamamen ücretsiz bir şekilde temin edilmesini istiyoruz.