05 Ocak 2021 23:00

Aylin Hocamız isyanımızdır!

Biz her geçen gün eksilmek, şiddet ve ölüm korkusuyla yaşamımızı idame ettirmek istemiyoruz. İstanbul sözleşmesi ve 6284 uygulansın, kadın cinayetlerini önleyici mekanizmalar geliştirilsin.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

E. Ava

İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü

Aylin Hocamız ve katledilen tüm kadınlar isyanımızdır!

Yılın son günlerine doğru giderken yeni yıl dileklerimizi tam paylaşıyorduk ki gelen bir haberle sarsıldık. 29 Aralık Salı günü, İstanbul Aydın Üniversitesi Okul Öncesi Bolüm Başkanı, Dr. Öğr. Üyesi Aylin Sözer, bir erkek tarafından Maltepe’de yakılarak katledildi.

Topluluğumuzda Aylin Sözer’in öğrencileri online ders saatinde, bilgisayar ekranı başında öğretmenlerinden gelecek olan tek bir sese umut bağlamışlardı. Ancak Aylin Sözer o saatlerde katledilmişti. Öğrencilerine “canlarım” diye hitap eden, her daim yaşam enerjisiyle etrafına pozitiflik aşılayan bu değerli insanı, hocamızı kaybettik. Aylin hocayla birlikte Türkiye’nin diğer illerinde 3 kadın cinayeti daha yaşanmıştı, bu dehşet verici oran öfkemize öfke katmıştı.

ÖFKEMİZ İSYANIMIZ!

Okulumuzda hızlıca bir basın açıklaması düzenleyerek acımızı ve öfkemizi göstermek istedik. Basın metnimizde öfkemizi dile getirdik ve hep beraber tüm bu haksızlıklara karşı hayır dedik! Türkiye’de her gün birçok kadının erkek şiddetiyle öldürüldüğüne, cinsel saldırıya maruz bırakıldığına dikkat çekerek, 2020’de 300 kadının erkekler tarafından katledildiğine işaret ettik. “Genç kadınlar olarak hayallerimizin ve hedeflerimizin doğrultusunda ilerlemek isterken, bir caninin katlettiği kadın olmak istemiyoruz” diyerek İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanunun uygulanmasını istedik. Hocalarının katledilmesine ilişkin görülecek davanın takipçisi olacağımızı vurgulayarak, “Susmayacağız. Bir an önce kadın cinayetlerini önlemek için mekanizmalar geliştirilsin” diyerek sözlerimize son verdik.

Basın açıklamamıza okulumuzun farklı kulüpleri katılırken bunun yanında Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden bize destek olmaya gelen kadın arkadaşlar dayanışmamızın ruhunu bir kez daha canlandırdı.

KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR

Hep dile getirdiğimiz gibi, kadın cinayetleri politiktir. Faillerin serbest bırakıldığı, biz kadınların ise şiddete, ölüme terk edildiği bu hukuk düzeninde kadın cinayetleri elbette ki politiktir.

Meydanlarda haykırdığımız cümleyi yine dile getirmek istiyoruz; “İstanbul sözleşmesi ve 6284 uygulansın, kadın cinayetlerini önleyici mekanizmalar geliştirilsin.” Biz her geçen gün eksilmek, şiddet ve ölüm korkusuyla yaşamımızı idame ettirmek istemiyoruz. Özgürce, pervasızca bir hayat sürmek istiyoruz. Hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz ve mücadeleyi büyütüyoruz.

2021 yılı tüm bu haksızlıkların, eşitsizliğin, şiddetin, sömürünün son olduğu ve dayanışmamızın günden güne büyüdüğü bir sene olsun.

ÖNCEKİ HABER

Eğitimde fırsat eşitliği olmadan sınav da olmaz

SONRAKİ HABER

Mülkiyeli öğrencilerin ders arası sohbetleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa