Liselilerin eğitim ve sınav kaygısı katlanıyor
Uzaktan eğitim halihazırda verimsiz ancak okullar açıldığında izdiham kaçınılmaz olacak. Hiçbir kağıt parçası insan sağlığından önemli olmamalı.
Görsel: Freepik
İlknur HAYLAZ
Tuzla/İstanbul
2020’nin mart ayında başlayan pandemi, liseli gençler için eğitimi oldukça zor bir duruma getirdi. Uzaktan eğitimin zorlu geçtiğini, derslerden verim alamadıklarını söyleyen öğrenciler, sınavlar konusunda yapılan açıklamaların tutarsızlığı konusunda tepkili.
“ANLAMADIĞIMIZ DERSİN SINAVINI NASIL YAPACAĞIZ?”
Kanuni Sosyal Bilimler Lisesi 2. sınıf öğrencisi Gökçe, uzaktan eğitim sürecinin liselileri gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak kötü etkilediğini ve derslerden gerekli kadar verim alamadıklarını belirtti. “Online derslerin yoğunluğu ve yorgunluğu üzerine ilk dönem bitmeden sınavların yapılacağını söylediler. Biz hem sağlığımız için endişelendik hem de anlamadığımız derslerin sınavlarını nasıl yapacağımızın kaygısına düştük. Bunun için de Twitter üzerinden hashtag kampanyası başlatıldı. Biz de yaşadığımız problemler ve taleplerimizin aynı olduğunun farkındaydık sınıf gruplarında neler yapabileceğimizi tartıştık ve elimizden geldiğince dersler konusunda da birbirimize yardımcı olmaya çalıştık ve bu tag’e de hepimiz destek verdik.” Sınavların yapılmamasının bu yılda kendileri için büyük bir kazanım olduğuna değinen Gökçe, “Beraber hareket edince nasıl etki edebildiğimizin farkına vardık. Evet sınavlar ikinci döneme ertelendi fakat ertelemek yetmez. Aldıkları önlemlerin yeterli olmadığının hepimiz farkındayız ve sağlığımız garantiye alınmadan sınavların yüz yüze yapılmasını istemiyoruz” dedi.
“OKULLARIN AÇILMASI DURUMUNDA YAŞANILACAK İZDİHAM KAÇINILMAZ OLACAK”
Mehmet Tekinalp Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Enes, sınavların okullarda yüz yüze yapılacağına dair bir kararların alınmasının kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi. “Birçok kişi okuluna toplu taşıma kullanarak gidip geliyor. Okulların açılması durumunda İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde yaşanılacak izdiham kaçınılmaz olacak. Kısacası vaka durumları ve eğitimin verimliliği bu durumdayken yüz yüze sınav yapılması hiç kimsenin çıkarına olmayacak” diye sitem etti.
Aynı okulda 3.sınıfa giden Gül Fidan; online eğitim sürecinde liseliler olarak MEB' in sınavlar hakkında kararsız tutumunun fazlasıyla yıprattığını, vaka artışlarının sorumluluğunun kendileri üzerine yıkıldığını belirtti. Gül Fidan “Ne dışarı çıkabiliyoruz ne arkadaşlarımızı görebiliyoruz ama yine de bizler çok bir şey değil sadece yaptığımız bu fedakarlıkların geri dönmesini ve devletin öğrencileri de önemsemesini istiyoruz” dedi.
Tuzla Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Aleyna ise sürecin plansızlığı nedeniyle belirsizlik hissini iliklerine kadar hissettiğini, bu eğitim öğretim döneminin verimli geçmediğini, çoğu arkadaşının da aynı düşüncelere sahip olduğunu belirtti. Evde 3 öğrenci ve tek bilgisayar olduğunu söyleyen Aleyna “Çakışan dersler büyük bir sorun oldu. Bilgisayar başında derslere odaklanmanın zorluğu da başka bir konu. Arkadaşlarımda ve kendimde gördüğüm ise öğrencilerin çokça yıpranmış olduğu gerçeği. Gerek tüm bu belirsizlik ortamı gerekse 20 yaş altının uzun süredir eve kapanmış olması, hepimizi çokça yıprattı. Bir an önce verimli bir eğitim öğretim süreci için gereken adımların atılması şart. Örgün öğretim için ikinci okul dönemine yaklaşırken temennim bir an önce kayıplarımızın telafi edilmesi gerektiğidir” dedi.
“DERSLERDEN VERİM ALAMIYORUZ”
Nuh Çimento Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi İrem ise pandemi sürecine girmeden önce derslerinin iyi olduğunu fakat online eğitimden dolayı derslerden verim alamadığını söyledi. Derslerinden çok fazla geri kaldığını belirten İrem “Sadece hocanın attığı notlara bakıyorum. Canlı derslere bile giremiyorum. Girmeye çalıştığımda sürekli donuyor ve hocanın önemli dediği yerleri kaçırıyorum. Okulların açılmasını istesem de gerekli tedbirler alınmadığı için içimde büyük bir korku var” dedi. 1.sınıfta okuyan Hayat ise, yüz yüze sınavların öğrencilerin sağlığını tehlikeye atacağını, sınavların ikinci dönem de online olması gerektiğini söyledi.
“KAĞIT PARÇASI İNSANLARIN SAĞLIĞINDAN ÖNEMLİ DEĞİL”
Tuğrul Bey Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Süleyman, online ders sürelerinin öğretmenler için yeterli olmadığını, uzun züre ekran başında kalmanın da verimi düşürdüğünü söyledi. “Yüz yüze sınavlar için şu an pek uygun bir ortam yok. Toplu taşıma araçları zaten kalabalık, okulda öğrenciler bir arada olacak. Kapılara dezenfektan koymak ile önlem alınmaz. Kapalı ortam daha tehlikeli, bir kağıt parçası insanların sağlığından daha önemli değil. Evde birlikte yaşadığım ailem içerisinde kronik rahatsızlıkları olanlar var. Onlara bulaşırsa atlatma şansları daha düşük. Diğer taraftan verilen ödevlere odaklanmışken bir anda sınav takvimi yayınlanıyor alt üst oluyor. Fakat başka bir gün çıkıp planlamayı değiştirdiklerini açıklıyorlar ve her şey baştan başlıyor öğrenciler de kaygı içinde kalıyorlar” dedi.
“SINAVLAR VİRÜSÜN AZALDIĞI BİR DÖNEMDE YAPILSIN”
Şehit Edip Zengin Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Ceyda, bazı öğretmenler derslerin takip edilmesi için sınavların zorluğunu arttırdığını söyledi. Ceyda, “Sınava girmek için birkaç kere okula gittim. Sınav anında önlemler vardı ama sınav olmadan önce herkes iç içeydi, uyarmalarına rağmen herkes yine aynı şekilde devam etti. Okulumuz küçük, haliyle sınıflarda küçük. Bir de maskeyle her şey daha da zor oluyor. Oksijensizlikten halsiz olmaya başlıyorsun. Sınavı virüsün azaldığı kimsenin maske takmak zorunda kalmadığı bir dönemde yapsalar her şey daha iyi olacak” diye belirtti.