Öncelikleri biz değiliz ama bilmiyorlar ki biz geleceğiz!
Bu halkın geleceği biz öğrencileriz ve niteliksiz bir eğitim istemiyoruz! Bu eşitsizlik, holdinglerin vergileri gibi görmezden gelinmemeli.
Fotoğraf: Pixabay
Ayhan Sümer Anadolu Lisesi’nden Eda ve Asya
Yaklaşık 1 yıl önce başlayan pandemi dönemiyle her birimiz ayrı ayrı ama çok da farklı olmayan sorunlar yaşadık ve hala yaşıyoruz. Gençlerin ise en büyük sorunu uzaktan eğitim. Biz kendi lisemizden örnekler verecek olursak Ayhan Sümer Anadolu Lisesi’nde bu sistem ciddi açıklar verdi. Öncelikle okulumuz Dikmen’de bulunuyor, bundan ötürü öğretmenlerimizin birçoğu Dikmen’de ikamet etmekte ve Dikmen Sokağı’nda yaşanan elektrik kesintileri bizleri oldukça olumsuz etkiledi. Bizlerin fikri alınmadan kesintiden dolayı işlenemeyen derslerin, saatleri değiştiriliyor fakat bizlerin de belli ihtiyaçları ve sosyal hayatları var. 13.00-16.00 saatleri arasına koyulan dersler bizi her anlamda kısıtlıyor. Öğretmenlerimizin yaşadığı elektrik problemleri bizler de yaşıyoruz fakat herhangi bir aksilikten dolayı giremediğimiz derslerde sebebi sorulmaksızın yok yazılıyoruz ancak sınavların iptaliyle açıklanan durum sonrası bizler bu devam devamsızlık durumumuzdan not alıyoruz.
SORUNLARIN KAYNAĞI, EŞİTSİZLİĞİN KAYNAĞI; SİSTEM
Unutulan bir şey var ki bu yaşadığımız sorunların, eşitsizliklerin sebebi ne biziz ne de ailelerimiz tek bir sorumlu var eşitliği barındarmayan sistem. Hepimizin evlerinde yüksek kalitede ürünler bulunmuyor bunlara rağmen hocalarımız bizlere yüklü dosyalar atıyor ve biz hafıza kartları almak zorunluluğunda bırakılıyoruz ya da depolama alanınız doluyor uyarısını görmezden geliyoruz. Artık biz gençler için dışarıda mobil veri kullanmak apayrı bir lüks oldu. Aklımıza ya evde elektrikler giderse kendi paketimi harcamayayım en iyisi düşünceleri geliyor. Birimizin ailesinde bir öğretmen ve öğrenci var ve 3-4 ayrı cihaz kullanılıyor sunum vb. ödevlerimiz öğretmenlerimizin istediği değerde olabilmesi için. 6 kişilik aileye sahip olanlar kişi başı bir cihaz alabilecek durumda olsalar LGS dediğimiz ter döktüren lise sınavında başarı elde etmek gerekliliğinde olmaz, özel eğitim kurumlarında olurdu.
YETMEYEN CİHAZLAR VE İNTERNET
Biz evde 3 öğrenciyiz sadece zoom üzerinden yapılan dersler için haftalık 30GB internet ihtiyacımız oluyor ki bunların yanında ödevlendirilmelerimiz EBA platformu veya mail üzerinden oluyor. Devletten gelecek olan aylık 10GB bize asla yeterli olmayacak yani.
Bunların yanında öğretmenlerimizin desteğini tam anlamıyla hissedemiyoruz. Performans ödevlerimizin değerlendirilmelerinde geç kaldığımız her gün için puanımızı düşürüyorlar oysa yaşamış olduğumuz internete erişim problemleri ihtimal dahilinde düşünülmüyor.
Tabi olumsuzlukların yanı sıra lise gençleri olarak twitterda başlattığımız hashtag çalışmasını ve istediğimizi almamız durumunu tebrik eden öğretmenlerimiz var. Ya da cihaz eksikliği yaşayan bir arkadaşımızın bu engelini kaldırdılar. Fakat devlet okullarımız giderek özel eğitim kurumlarına dönüşüyor; yeme-içme, yol, kırtasiye fiyatları artıyor. EBA destek noktaları var evet ama virüs için gerekli önlemler var mı? Okullarda bilgisayar noktaları ekleninceye dek o cihazlar öğrencilere dağıtılsaydı keşke çünkü okullarımıza ulaşmak içinde toplu taşıma, kalabalık ortam vb. tehlikelerle yüzleşiyoruz.
Bu halkın geleceği biz öğrencileriz ve niteliksiz bir eğitim istemiyoruz! Bu eşitsizlik, holdinglerin vergileri gibi görmezden gelinmemeli. Biz gençler büyümek zorunda bırakıldık. Hayal dünyamıza kadar bizi kısıtlayan bu sistemi istemiyoruz.