05 Ocak 2021 23:00

TikTok’da neler oluyor?

Yaşanılan sorunları dile getirme ihtiyacı yalnızca sosyal medyayı değil içinde bulunduğumuz her mecrayı zamanla politikleşmenin bir aracı haline geliyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Gülten İNAL

Bursa

Pandemi süreciyle birlikte gençlerin eve kapanması sosyal medya uygulamalarını daha da aktif kullanmasına sebep oldu. Bir sosyal medya uygulaması olan TikTok, günümüzde birçok genç tarafından kullanılıyor. İçerik üretilen bu platformda gençler kendi videolarını takipçileriyle paylaşıyor. Diğer ülkelerde de oldukça yoğun kullanılan uygulama, gençlerin kendi içerikleri ile oluşturdukları videoların akım haline gelmesiyle kullanıcılarını bu akım çevresinde topluyor.

TikTok keşfetinde dolaşırken karşımıza çıkan bir akımı görüyoruz. Diğer ülkelerde başlayan akım; gençlerin sahip oldukları dilleri, gezdikleri ülkeleri sıraladığı bir video şeklinde oluşuyor. Gençlerin sahip olduğu birçok dili ve gezdiği birçok ülkeyi paylaşmalarına karşılık ülkemizde paylaşılan videolar ile gençler aslında bir tepki oluşturuyor. Karşımız çıkan “20 yaşındayım, 0 dil biliyorum, 0 ülke gezdim, 20.000 TL KYK borcum var” videosu ile birlikte birçok gencin aynı şekilde çektikleri videolar yer almakta. Video yorumlarına baktığımızda ise yorum yapan gençler tepkilerini “daha şehir bile gezemiyorken nasıl ülke gezeyim” diyerek belirtiyor.

TikTok keşfetinde karşımıza çıkan bir diğer videoda ise sokakta röportaj veren gencin, “mutsuzluktan, ekonomik sıkıntıdan, o kadar umutsuz o kadar mutsuzum ki, o kadar önümü göremiyorum ki, ben bu röportajdan sonra eve giderken bana bir araba çarpsa ölsem gözüm asla arkada kalmaz” sözleriyle karşılaşıyoruz. Yine videonun yorumlarına bir göz gezdirdiğimizde; birçok gencin “çok haklı, içimdekileri söyledin, umutsuz bir nesil yetişiyor” tepkileri ile karşılaşıyoruz. Aynı videonun altında 16 yaşında bir gencin “daha 16 yaşındayım, yaşamadığım zorluk kalmadı her uyuduğumda inşallah uyumam diye uyuyorum” yorumu dikkatimizi çekiyor. Gençler sosyal medyada artık yaşadıkları sorunları açık bir şekilde dile getirip, tepkilerini gösteriyorlar. İçlerinde bulundukları umutsuzluk, geleceksizlik ve kaygı durumunu kendi içerikleri ile birleştiren gençler, bu duruma karşı olan tutumlarını sosyal medyayı kullanarak dile getiriyorlar.

HER MECRA ZAMANLA POLİTİKLEŞMENİN BİR ARACI HALİNE GELİYOR

Tiktok uygulamasında gençlerin son zamanlarda ülkenin sorunlarını kendi içerikleri ile birleştirip paylaşmaları sık sık karşımıza çıkmakta. Bir eğlence aracı olarak kullanılan sosyal medyanın artık biçim değiştirdiği aşikâr. Yaşanılan sorunları dile getirme ihtiyacı yalnızca sosyal medyayı değil içinde bulunduğumuz her mecrayı zamanla politikleşmenin bir aracı haline geliyor. Gençler; niteliksiz eğitim, geleceksizlik, yoksulluk, umutsuzluk gibi yaşamlarının birer parçası olmuş kaygıları her mecradan dile getiriyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Havada kalan reform

SONRAKİ HABER

Bu sınavı ertelettik ama…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa