5 Ocak 2021 23:00
/
Güncelleme: 23:49

Bu sınavı ertelettik ama…

Eşitsizliklerin derinleştiği bir dönemde sınav ertelendi ancak ertelemekle yetinmemeli bir şekilde sesimizi duyurmak zorundayız.

Bu sınavı ertelettik ama…

Fotoğraf: Pixabay

Sude DEMİR

Sultangazi/İstanbul

Ben meslek lisesi Kimya bölümünde 12. Sınıf öğrencisiyim. Genç Hayat’a yazdığım ilk mektubumda sınavların ertelenmesine dair birkaç bir şey yazmak istedim. Öncelikle ne olmuştu onu hatırlayalım. MEB sınavları yüz yüze yapma kararı almıştı. Canlı derslere katılamayan 2 milyon öğrenci varken tabletlere ulaşamayan ve evinde internet erişimi olmayan öğrenciler varken. Sonra 4 Ocak’tan itibaren sınavların olacağını duyurdu. Haliyle açıklandığı andan itibaren hepimizin tepkisini aldı. Çünkü başta dediğim gibi canlı derse girebilen öğrenciyle giremeyen öğrencinin aynı sınava girmesi adil olmayacaktı. “Sınav iptal oldu niye şimdi bundan bahsediyorsun” diyecek olursanız, sosyal medyada gençler tarafından bu kadar tepki alınmasaydı o sınav olacaktı. Gelir durumu olmayan, okuyup bir yerlere gelmek isteyen bir öğrenci şu an sınavdan düşük aldığı için sınıfta kalabilir, alınan yanlış bir karardan dolayı okul hayatına veda edebilirdi. Milyonlarca öğrenci sağlığından olabilirdi ve bu hafife alınabilecek bir konu değil. Buna karar veren ve ülkeyi yöneten insanların sorumlulukları var. Her bir bireyin eğitimi, sağlığı onların sorumluluğunda.

FARK EDİLMEK ZORUNDAYIZ

Açıkçası ben sınavların ertelenmesini bekliyordum. Çünkü uzunca bir süredir sürekli yeni kararlar alınıyor ve biz ona göre programımızı değiştirmek zorunda kalıyorduk. Okulu kapatıp açmaları, dershaneleri kapatıp açmaları, sınavları yüz yüze olacak deyip sonra iptal etmeleri… Hem korona hem bu sürekli değişen kararlar, okulların kapalı olması vs. derken canlı derslerden verim alamadığımız bir eğitim dönemi yaşıyorken üstelik YKS’ye gireceğim. Şimdi de 11. Sınıfın ikinci döneminden beri okula gidemiyorken sınavda işlemediğimiz konulardan sorumlu tutulmak beni “neler yapılabilir konusunda” düşündürüyor. Mesela ben kendi adıma işlemediğim konulardan sınava girmek istemiyorum, bu sene YKS’ye girecek olan öğrencilerin de isteyeceğini pek düşünmüyorum. Bunu da bir şekilde duyurup değiştirebilmeliyiz diye düşünüyorum. Çünkü “sınavları da erteledim şimdi sakin kalın” der gibi daha fazla tepki almamak ve özellikleri gençleri yatıştırmaya çalışmak istercesine ertelediklerini düşünüyorum. Toparlayacak olursam da bir şekilde fark edilmeliyiz ama bunu sonuç alabilmek için daha farklı yapmalıyız diye düşünüyorum. Bizim yapabileceğimiz şey bir arada olup bir şekilde sesimizi duyurmak ama bunu ne kadar fazla insanla yaparsak o kadar daha hızlı sonuç alabiliriz.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Ekmek ve hürriyet kavgası!

Antep’teki işçi eylemlerine yönelik yasaklar, Türkiye’nin bir süredir sıklıkla gündemine gelen hukuki ve siyasal baskıların neyi amaçladığını da daha net gösterdi. Kayyımlar, soruşturmalar, gözaltı ve tutuklamalar, Saray’a verilen olağanüstü yetkiler, basına ve gazetecilere yönelik baskılar, halkın üstüne çöken ekonomi programına ve tek adam yönetiminin siyasal baskılarına karşı yükselen itirazı bastırmak için…

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Patronlara övgüler dizip teşekkür eden Gaziantep valisi, Başpınar’da 20’yi aşkın fabrikada başlayan fiili grevleri yasakladı. Eylemler sürüyor.

Evrensel'i Takip Et