05 Ocak 2021 23:00

“Onlar paralarını kazanıyor ben sınavı kazanamıyorum”

Devlet okullarının yetersizliğinden dolayı özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler de bu sürecin en büyük mağdurlarından biri.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Berra İNAN

Ankara/Yenimahalle

Türkiye’de mart ayından itibaren milyonlarca öğrenci eğitim hakkından mahrum kaldı.  Salgınla birlikte derinleşen ekonomik sorunlar öğrencileri ve velileri de etkiledi. Devlet okullarında okuyan öğrencilerin yaşadığı sorunlar bir yana, okul dönemi başladığından beri okula gidememeleri ve özel okulda okuyan öğrencilerin okula devam etmesi eğitimdeki sınıfsal ayrımı daha da görünür hale getirdi. Eğitim için ayrılan bütçenin özel okul sahiplerin cebine gitmesi aslında pandemi koşullarıyla birlikte gelen bir şey değil. Hükümet, özel okulları teşvik etmek için yıllardır onlara kaynak aktarıyor.  Özelleşmeyle doğru orantıda niteliksizleşen devlet okulları öğrenci kaybediyor. Özellikle pandemi döneminde devlet okullarının kapalı olması, özel okullara kayıt olan öğrencilerin sayısını arttırdı. Birçok veli çoğu harcamasından kısıp çocuğunu özel okula kaydettirdi. Bizde dershane ve özel okulda okuyan arkadaşlarımızla sohbet ettik.

SORUNLAR ÇOK AMA GÖREN YOK

Özel okulda okuyan Beren, “Annem de babam da devlet memuru ama toplam aldıkları maaş yoksulluk sınırının altında. Buna rağmen ailem sınava hazırlanmam için harcamalarımızdan kısıp beni özel okula yazdırdı. Keşke devlet okullarındaki eğitim yeterli olsaydı da ailemi bu kadar zorlamasaydım.” 

Başka bir özel okulda okuyan arkadaşımız ise “Babam işten çıkarıldı. Annem öğretmen ve bir öğretmen maaşıyla üç kişi geçinmeye çalışıyoruz. Zar zor geçinmemize rağmen özel okula yazdırıldım. Çünkü devlet okulundan maalesef sınava hazırlanamıyoruz.” Diyerek pandemi döneminde ne sıkıntılar çektiğini anlattı. “Evet, gerçekten devlet okullarında okuyan öğrenciler gibi uzaktan eğitim de çok sıkıntı çekmedim. Ama maalesef sözleşme imzaladığımız için kaydımı alamadım. Okulun ücretini hala ödemek zorundayım.”

YAŞAMDAN KISMAK ZORUNDALIĞI

Dershaneye giden Nur ise “Devlet okulunun tek başına yetmemesinden kaynaklı ya özel ders almalıydım ya özel okula gitmeliydim ya da dershaneye. Bu seçeneklerden en uygunu dershane olmasına rağmen yine çok pahalıydı. Annem çok zor şartlar altında beni kayıt ettirdi dershaneye. Ama kayıttan sonra uzaktan eğitime geçildi. Hala parayı ödemek zorundayız. Artık parasız nitelikli bir eğitim istiyoruz.”

 Özel okula giden başka bir arkadaşımız, “Sınav senem olduğu için son sene özel okula geçtim. Birçok sorun yaşıyordum. Evim okuluma uzak olduğu için servise para veriyordum. Kantinde her şey çok pahalı olduğu için yemeğimi evden getiriyordum. Müfredatımızın niteliksiz olmasından kaynaklı okula gidiyordum ama gittiğimi anlamıyordum. Şimdi pandemi ile birlikte farklı sorunlar da ortaya çıktı. Okula gitmemize rağmen para ödemeye devam ediyoruz. Üstüne üstlük online ders de görmüyoruz. Bize iki test verip eve gönderiyorlar. Arada bir arıyorlar çok sağ olsunlar ders çalışıyor muyum diye.” diyerek ekliyor; “Onlar paralarını kazanıyor, ben sınavı kazanamıyorum.” 

ÖNCEKİ HABER

MSB: TSK anti-demokratik arayışlara karşı mücadelesini azimle sürdürmekte kararlıdır

SONRAKİ HABER

Bakan Koca: 3 inaktif aşı adayımız insan deneylerine başlayabilecek safhaya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa