06 Ocak 2021 09:44

TTB: Yıllarca aşı üreten Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü yeniden açılmalı

TTB, 2011 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün yeniden açılması için bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Kendi aşımızı üretebilmeliyiz" denildi.

Aşı çalışması | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün bağımsız bir kurum olarak yeniden açılmasını istedi. TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Bu salgınlardan korunmak için toplumsal, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik vermek zorunluluk halidir. Ülkemizin yıllarca aşı ihtiyacı karşılamış olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü tekrar açılmalıdır” dedi.

Online yapılan açıklamada konuşan Ökten, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün 27 Mayıs 1928 tarihinde savaştan yeni çıkan Türkiye’nin sağlığının korunması amacıyla temel laboratuvar hizmetlerini hizmetlerin yürütmek için kurulduğunu kaydetti. Kurumun gelişen ihtiyaçlar karşısında 1930’lu yıllardan itibaren aşı üretimi konusunda çok başarılı çalışmalar yaparak aşı ihtiyacını karşıladığını belirten Ökten, kuduz aşısı, çiçek aşısı, tifo, boğmaca aşısı, influenza virüsü aşısı gibi bir çok aşı üretildiğini söyledi.

Ancak iktidarın 2002 yılında ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ ile birlikte olan sağlıkta yıkıcı etkisi sonucu olarak 100 yıldan daha fazla tarihi geçmişleri olan Ankara, İstanbul ve diğer şehirlerde eğitim veren ve toplumun sağlığına hizmet veren köklü hastaneleri rant uğruna kapattığını ifade eden Ökten, ancak koronavirüs pandemisi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın aşı firmaları ile yapılan anlaşmaları bile paylaşmadığına dikkat çekti. Aşılar doğrudan firma mı yoksa aracı firmadan mı alındığını, ne zaman yapılacağını soran Ökten, pandemide yaşanan bu zorlukları bir daha yaşamamak için yabancı sermayeye muhtaç olmadan aşı üretmenin gerekli olduğunu vurguladı. Ökten, “Çünkü dünya tarihi aynı zamanda salgın hastalık tarihidir. Önümüzdeki yıllarda kapitalizmin ve ülke yönetimlerinin salgın hastalıklarından ders çıkarmayacağı bugüne kadar gelinen noktada aşikar bir sonuçtur” dedi.

TTB yönetim kurulu üyelerinin online basın açıklamasının ekran alıntısı

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'lüler rektörlüğe yürüdü: Boğaziçi öğrencilerinin talepleri, taleplerimizdir

SONRAKİ HABER

Faruk Bildirici: Fahrettin Altun ve Sabah'tan Can Ataklı'nın sözlerine aleni çarpıtma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa