06 Ocak 2021 10:09

Faruk Bildirici: Fahrettin Altun ve Sabah'tan Can Ataklı'nın sözlerine aleni çarpıtma

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici Can Ataklı’nın konuşmasını inceledi ve Fahrettin Altun ile Sabah gazetesinin sözleri çarpıttığını yazdı.


Ekran görüntüsü Tele 1'de yayınlanan 'Gün Başlıyor' isimli programdan alınmıştır.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter hesabından 4 Ocak’ta isim vermeden gazeteci Can Ataklı ve eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u “darbe söylemi” yapmakla suçladı. Altun’un paylaşımının ardından iktidar yanlısı medya kuruluşlarının internet sitelerinde haberler yapıldı. Televizyon haberlerinde, tartışma programlarında Ataklı ve Başbuğ’a darbeci denildi.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici de Can Ataklı’nın konuşmasını baştan sona dinlediğini ve satır satır deşifre ettiğini belirtti, “Gördüm ki, Fahrettin Altun ve Sabah gazetesi, Ataklı’nın sözlerini çarpıtmış! Tırnak içine alıp Ataklı söylemiş gibi yazdıkları cümleler konuşmada yok!” dedi.

Bildirici, “Ben Can Ataklı’nın sözlerinde, Fahrettin Altun’un dediği “Darbe yapabilecek kabiliyetimiz maalesef yok” cümlesine rastlayamadım. Ataklı’nın konuşmasında “maalesef” sözcüğü hiç geçmiyor. Kendisinin içinde bulunduğu bir grubun darbe yapma kabiliyetinden ise hiç söz etmiyor! Altun aleni biçimde çarpıtmış Ataklı’nın sözlerini!” ifadelerini kullandı.

İlker Başbuğ’un da Cumhuriyet gazetesindeki söyleşisi için “Kişisel görüşlerini dile getirmiş; kimseyi temsilen konuşmuyor” diyen Bildirici şunlara dikkat çekti: “Altun’un, Ataklı ile Başbuğ’un ‘eşgüdüm’ içerisinde davrandığını nereden çıkardığı da anlaşılmıyor. Bir kanıt belirtmediği için varsayıma dayalı bir suçlamadan öte gitmiyor bu sözleri. Kaldı ki, Başbuğ, Ataklı’nın videosundan iki gün sonra 4 Ocak’ta Cumhuriyet’te İpek Özbey ile söyleşi yaparak yeni kitabını anlatıyor. Başbuğ’un ‘Menderes, erken seçim tarihi açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi’ cümlesini alıp, muhalefet partilerinin günümüzde erken seçim istemesiyle birleştirip, ‘darbe söylemi’ çıkarmak, gerçekten şaşırtıcı. Çünkü Cumhuriyet gazetesindeki söyleşinin metninde ve sunumunda günümüze ilişkin hiçbir atıf yok.”

İktidar yanlısı gazetelerin de sözleri çarpıttığının altını çizen Bildirici, “Sabah gazetesinin dünkü nüshasında Ataklı ile ilgili haberin başlığı ‘Darbeyi isterdik ama artık çok zor’ biçimindeydi. Oysa Ataklı’nın böyle bir cümlesi yok. Çarpıtılarak başlığa çıkarılmış Ataklı’nın sözleri” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Yıllarca aşı üreten Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü yeniden açılmalı

SONRAKİ HABER

Pilger ile Assange davası üzerine: Ana akım dışı gazetecilere karşı savaş yürütülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa