06 Ocak 2021 11:27

Kadıköy'de binlerce öğrenci AKP'li Melih Bulu'nun istifasını istedi

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Rektörlük önündeki eylemini Kadıköy'e taşıdı. Eyleme siyasi partiler, sendikalar ve çevredeki yurttaşlar da destek verdi. Polisin çevrelediği Rıhtım'da eylem sürüyor.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Eski AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasına karşı çıkan öğrenciler, okullarında Rektörlük binası önünde düzenledikleri eylemin ardından Kadıköy'e geçti.

AKP'li Melih Bulu'nun istifasını talep eden öğrencilerin toplandığı Rıhtım Meydanı'na çok sayıda polis ve TOMA geldi. Eyleme siyasi partiler, sendikalar ve çevredeki yurttaşlar da destek verdi. Binlerce kişinin katıldığı eylemde öğrenciler basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kayyum rektör Melih Bulu’nun canlı yayındaki iddialarının aksine, biz burada Boğaziçi Üniversitesi’nin azınlığını değil ta kendisini temsil ediyoruz! Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz!

Bilinsin ki; yalnızca Boğaziçi’nden ibaret değiliz, tüm öğrencilerin ve ülkenin bütünün yani İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen Kadınların ve LGBTİ artıların; Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde direnen Bimeks İşçilerinin ve bilumum emekçi ve ezilenlerinin demokratik taleplerini dile getirmek için buradayız. Boğaziçi gerçekliğinin ülke gerçeğinden kopuk olmadığının bilincindeyiz.Çünkü biliyoruz ki yalnızca üniversiteler değil, hem STK’lar hem belediyeler bu politik dayatmanın kurbanı olmakta ve halk iradesi hiçe sayılmaktadır. Demokratik taleplerimizi dile getirdiğimiz en temel alanlardan biri olan üniversitelerimizde ise kayyum atamaları üniversitelerimizin özerkliğini yok etmekte dolayısıyla ülkemizin geleceğini büyük bir tehdit altında bırakmaktadır. Bugün Devlet Bahçeli’nin söylediğinin aksine bizim için konu kapanmamıştır. Kayyumlara gidene kadar ve gözaltıdaki arkadaşlarımız bırakılana kadar da konu kapanmayacaktır.

Bu noktada, demokratik alanları genişletmek için, birliğimizin ve direnişimizin verdiği güvenle sesleniyoruz:

1- Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.

2- Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.

3- Tüm üniversitelerde rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.

Kayyumları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.

Biliyoruz ki; kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!"

Çeşitli üniversiteden öğrenciler tek tek söz aldı, dayanışma çağrısında bulundu ve gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti.

DİSK/GENEL-İŞ ÜYESİ İŞÇİLER ÖĞRENCİLERE DESTEĞE GELDİ

Üniversite öğrencilerinin eylemine DİSK'e bağlı Genel-İş sendikasına üye belediye işçileri de destek verdi.

"KAYYUM İSTİFA" SLOGANI ATILDI

Binlerce kişi "Kayyum istifa" sloganı attı.

Eylem şarkılar eşliğinde sürüyor.

 

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Zafer Yenal görevinden istifa etti

SONRAKİ HABER

İstanbul’da metro ücretleri pandemi koşulları dikkate alınarak ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa