06 Ocak 2021 11:46

Seyhan ve Çukurova’da işçiler taslaklarının altındaki teklifleri kabul etmiyor

Seyhan ve Çukurova Belediyesi’nde şirket işçilerinin TİS sürecinde arabulucu süreci yarın sona ererken iki belediyede de işveren, işçilerin talep ettiği yüzde 30’un altında zam teklifleri verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana

DİSK Genel İş Adana Şubesi’nin örgütlü olduğu Seyhan ve Çukurova Belediyesi’nde şirket işçilerinin TİS sürecinde arabulucu süreci yarın sona ererken iki belediyede de işveren, işçilerin talep ettiği yüzde 30’un altında zam teklifleri verdi.

Çukurova Belediyesi işçileri neredeyse hiç zam almadıkları teklifi reddettiğini işverene bildirdi. Seyhan Belediyesi’nde bilgilendirmeler devam ederken işçiler teklifi kabul etmeme eğiliminde. İki belediyede de işçiler üç yıla yakın süre yüzde 4+4’e mahkum edildiklerini belirterek taslaklarından geri adım atmayacaklarını ifade ettiler.

“YOL, YEMEK, AGİ NEDEN ZAMMIN İÇERİSİNDE?​”

Seyhan Belediyesi’nde işverenin yüzde 7 teklifi kabul edilmemişti. İşveren son olarak Temizlik için yüzde 15 ila 17, Fen İşleri Müdürülüğü’nde çalışan işçiler için yüzde 11 zam teklif etti. Gazetemize ulaşan işçiler zam teklifinin beklentilerinin altında olduğunu belirterek teklifi kabul etmediklerini söyledi. Temizlik işlerinde çalışan bir işçi, “Bizim istediğimizin çok altında bir zam teklifi veriliyor. 3 bin yüz lira alıyordum. Vermiş oldukları para 3 bin 700 lira. Bize 3 bin 100 liranın üzerine şu kadar zam ve üzerine, yemek, koku primi, yakacak, AGİ dese ona da amenna diyeceğiz. Ama hepsi içinde veriyor. Böyle olunca ücret zammı çok düşük oluyor” dedi. 

“CHP’NİN YÖNETTİĞİ BELEDİYEDE YÜZDE 11 TEKLİF ETTİLER”

Yüzde 11 zam teklif edilen yol işçileri de yıllardır yüzde 4+4’de mahkum edildiklerini belirterek hükümetin verdiği bu rakamları, asgari ücret zammını eleştiren CHP’nin yönettiği belediyede yüzde 11 teklif edildiğine dikkat çektiler. Teklifi kabul etmediğini söyleyen işçiler taslaklarının arkasında olduklarını, gerekirse greve gideceklerini söylediler.

“İŞÇİLER GREV İSTİYOR”

DİSK Genel İş Adana Şube Sekreteri Serdar Çapar, yeni teklifle ilgili “Temizlikte 2 bin 800 alan işçi bekar ise 3 bin 758, evli ise 3 bin 963 lira; en düşük 3 bin 343 lira olacak. Servisle gelmiyorsa 200 lira daha yol parası alacak” dedi. Çapar teklife göre Seyhan Belediyesi’nde en düşük ücretin 3 bin 343 lira olacağını söyledi.

Çukurova’da teklif kabul etmediklerini Belediye’ye bildirdikleri bilgisini paylaşan Çapar, “Seyhan Belediyesi’nde toplantılar devam ediyor. İşçimiz yok derse bunların hepsi için sıfırdan mücadeleye başlayacağız. Bugün Arabulucu gelecek. Bu güne kadarki fikir işçiler grev istiyorlar.  2002’de de  Yıldıray Arıkan zamanında greve gittik, yüzde 70’ini kabul ettirdik. 5 gün sonra istediğimizi aldık. Grevde kazanç da var. Kaybetme de var. Ama bizim gücümüz birlikteliğimiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da metro ücretleri pandemi koşulları dikkate alınarak ertelendi

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ne istiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa