06 Ocak 2021 23:01

Bir ambalaj işçisi yazdı: Yağa peynire, yumurtaya ne kadar zam gelecek?

“İşçilerin büyük çoğunluğu borçlarla birlikte geçinmeye çalışıyor. 8 saatlik pazar mesaisinin yeni ücrete göre ne kadar olacağını hesaplamak da ilk yapılan şeylerden biri...”

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Esenyurt’tan ambalaj işçisi
İstanbul

2021 yılı için geçerli olacak asgari ücret AGİ dahil 2 bin 825 lira 90 kuruş. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte borç-harç ve elde kalacak para hesapları yeniden yapılmaya başlandı.

Öncelikle asgari ücrete pek çok işçinin beklentisinin üzerinde bir artış yapıldı. Dolayısıyla işçilerin bir kısmı bu artışa, “Buna da şükür, hiç yoktan iyidir” şeklinde karşılık verdi. Açıklanan asgari ücret olmasına rağmen, “Dur bakalım, bu kadarını patron bize verir mi?​” diye sorgulayanlar bile oldu. İşçilerin büyük çoğunluğu borçlarla birlikte geçinmeye çalışıyor. 8 saatlik pazar mesaisinin yeni ücrete göre ne kadar olacağını hesaplamak da ilk yapılan şeylerden biriydi.

İşçilerin çok büyük kısmının ilk tepkisi ise “Bakalım önümüzdeki günlerde yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız şeylere ne kadar zam gelecek” şeklindeydi. Peşi sıra, “Şu ürünü geçen ay şu fiyata almıştım, bu ay bu kadar olmuş” örnekleri verilmeye başlandı. Yağ, peynir, yumurta, meyve, sebze… Günlük tükettiğimiz şeylere yapılan zamlar o kadar canlarını acıtmıştı ki, asgari ücrete yapılan zammın başka bir şekilde önümüzdeki günlerde elimizden alınacağından adeta emindiler. Zira yılbaşı ile birlikte pek çok ürün ve hizmete gelen zamlar işçilerin beklentisini boşa çıkarmadı. Asgari ücrete yapılan zammın nispeten yüksek olması, kimi işçileri mutlu etmekten ziyade tedirgin ediyordu. 2019 yılında yapılan yüzde 26’lık zammı hatırlatıyordu kimisi. Yapılan zammın kısa sürede fazlasıyla ellerinden alındığını söylüyorlardı.

Asgari ücretin üzerinde ücret alan işçiler de hesaplamalarında güncelleme yaptılar. Hemen hemen tamamının ücreti asgari ücretin altında kaldı. Onlar da en azından asgari ücrete yapılan oranda bir zam yapılmasını bekliyorlar ücretlerine. 3-5 yıldır çalışan işçiler asgari ücretin yanında ‘iş yeri zammı’ dedikleri zammın da kendilerine yapılmasını bekliyorlar. Yarattıkları zenginlikten bir miktar pay istiyorlar. Hemen hiçbiri şubat ayının ilk haftasına kadar yeni maaşlarını bilemeyecekler. Ve o zamana kadar sessiz bir bekleyiş içerisinde olacaklar.

ÖNCEKİ HABER

Tahir Elçi’nin cenazesini “Terörist cenazesi” diye sunan A Haber hâlâ inceleniyormuş!

SONRAKİ HABER

PTT’de sözleşme süresi son eren çalışanlar işsiz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa