06 Ocak 2021 12:46

Fransa’da eğitim emekçileri 26 Ocak’ta greve çıkacak

Grev çağrısı yapan eğitim sendikaları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaş zammı talep ediyor.

Fotoğraf: Eren Arman/Evrensel

Paylaş

Kıvanç DEMİR
Strasbourg

CGT (Genel İş Konfederasyonu)-Eğitim, FSU (Sendikal Birlik Federasyonu – Eğitimciler Sendikası), FO (İşçi Gücü Sendikası), SNCL (Ulusal Ortaokul ve Liseli Eğitimciler Sendikası) ortak çağrısıyla Fransa’da 26 Ocak günü genel grev ve eylem gerçekleştirme çağrısı yapıldı. Sendikalar çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaş zammı talep ediyor.

Yapılan açıklamada 2020 yılında koronavirüs salgın sürecinde eğitim alanındaki eşitsizliklerin daha da arttığına dikkat çekildi. Öte yandan Macron hükümeti fazla mesaiyi arttırmayı düşünürken, 1800 eğitimci ise işini kaybetmeyle karşı karşıya kalacak. Sendikalar, eğitimcilerin mevcut koşullarda da fazla mesai yaparak çalıştığını ve hükümetin 2019 yılında da ek mesai artırımına gittiğini hatırlatıyor.

Ayrıca gerekli yeni eğitmen alımı için 400 milyon avro gibi düşük bir bütçe ayrıldığına dikkat çekiliyor. Eğitim emekçileri için bu bütçenin çok düşük olduğu ve 2021 yılı için sunulan bu rakamların bütün eğitimciler içinde bir azınlığa tekabül ettiğine işaret ediliyor.

Özellikle, AED (Eğitim Asistanları) ve AESH (Engelli Konumundaki Öğrencilere Eşlik eden Eğitimciler) bu bütçeden kendilerine hiçbir şey sunulmadığını vurguluyorlar.

Sendikalar, Macron hükümetinden en acil olanlardan başlayarak tüm eğitim sisteminin ihtiyaçlarını karşılayacak bir istihdamın geliştirilmesine yönelik uzun vadeli bir yapılanma ve işten atmaları ortadan kaldıracak, kaybedilen ücretleri telafi edecek bir bütçe talep ediyorlar.

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de bir kadın şüpheli bir şekilde balkondan düşerek yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Georgia'da senatörlük seçimlerinin ilk kazananı Demokrat aday Raphael Warnock oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa