06 Ocak 2021 14:05

İskandinav Hava Yolları SAS 500’den fazla pilotu işten çıkardı

Pandemi sürecinde 500'den fazla pilotun işine son veren İskadinavya Hava Yolları SAS Airlines'ın İrlanda'daki bir yan kuruluşa bağlı çalışanları ucuz iş gücü olarak kullandığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

İskadinavya Hava Yolları SAS’ın koronavirüs pandemisi döneminde 500’den fazla pilotunu işten çıkarırken “ucuz iş gücü olarak” İrlanda’daki bir yan kuruluşun bağlı pilot ve kabin ekibini kullandığının ortaya çıkması tepki yarattı.

Geçen yıl salgın nedeniyle SAS, Norwegian ve Widerøe havayolu şirketleri binlerce çalışanı işten çıkarmıştı. Sadece SAS’ın Norveç, İsveç ve Danimarka’da yaklaşık 5 bin çalışanının işine son verdiği biliniyor. Ancak SAS’daki bu küçülmenin İrlanda’da pilot işe alma süreciyle aynı dönemde yaşanması dikkat çekti.

SAS’ın bu politikasına karşı sendikalar, SAS Genel Müdürü’ne açık bir mektup göndererek tepki gösterdiler.

Hem Norveç, İsveç, Danimarka'daki SAS Pilot Group Başkanı ve hem de Norske SAS-Flygeres Forening (Norveç Pilot Birliği) Başkanı olan Christian Laulund, SAS Genel Müdürü Rickard Gustafson’a yönelik mektubunu Facebook’ta yayımladı. Mektupta SAS’ın kendi çalışanlarına karşı savaş açtığını belirtilerek, “30 yıllık çalışma süreciminde  SAS'ı sosyal sorumlulukları büyük olan bir şirket olarak gördüm. Şimdi ise Norveçli çalışanlarını engellemek için salgından yararlanan bir şirket görüyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisini arayan polisler Muhtar Sultan Aksu'nun evini bastı

SONRAKİ HABER

Karl Liebcknecht ve Rosa Luxemburg Berlin’de anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa