06 Ocak 2021 23:09

Kaynak İplik işçisi sendikalaşma mücadelesi veriyor

Uşak'ta kurulu fabrikada 560 işçiden 4'ü sendikalaştığı için işten atıldı. İşçiler sendikalaşma mücadelesini sürdürüyor.

Kaynak İplik işçileri | Fotoğraf: Öz İplik-İş Sendikası

Reklam

Uşak’ta faaliyet gösteren ve yaklaşık 560 kişinin çalıştığı Kaynak İplik fabrikasında Öz İplik-İş Sendikasında örgütlendikleri için 4 işçi işten atıldı.

İşten atılan işçiler ve sendika yönetimi önceki gün Denizli’deki Kaynak İplik önüne, “Kaynak İplik’i toplu pazarlık hakkına saygı göstermeye ve işten atılan üyelerimizi işe geri almaya davet ediyoruz” yazılı pankart açmak istemesi üzerine gözaltına alındı.

İşten atılan işçiler ve sendika yöneticileri ile yaşadıkları süreci konuştuk.

“HAKKIMIZI SENDİKAYLA ALACAĞIZ”

İşten atılan işçilerden Metin Çürük anayasal hakkını kullandığı için işten atıldığını belirterek örgütlenme sürecini anlattı. Çürük, “11 yıl çalıştım, 3 aylık işçiyle aynı parayı alıyoruz. Ustadan bile tecrübeliyim. 5 yıldır ek ücret almamız gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Sorunsuz, kimseyle tartışma yaşamamış işçilere değer vermediler. Hakkımızı sendikayla alacağımızı düşünerek sendikal faaliyete başladık. Çok şükür sendika da arkamızda durdu. Amacımız biz yandık başkaları yanmasın” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLER BASKILARA RAĞMEN YÜZDE 51’İN ÜSTÜNDE

İşçilerin baskıyla sendikadan istifaya zorlandığını anlatan Çürük, “Sendika adını da ağızlarına almıyorlar. ‘İkinci şahısları araya sokmayın’ diyorlar. Tahmin ettikleri işçilere ‘İstifa edin yıpranma, yıllık izin, bayram ikramiyesi, performans parası verelim’ dediler. Amaçları vermek değil sendikal faaliyeti engellemek, sayıyı azaltmaktı. Başarılı olamadılar, olamayacaklar da. Sendikadan zorla istifa ettirilen yaklaşık 10 kişi vardır ama yetki sayımıza engel değil. Baskılara rağmen yüzde 51’in üstündeyiz” diye konuştu.

YILLIK İZİNLER İŞVEREN İSTEĞİNE GÖRE

Gökhan Bülbül ise 6 yıllık fabrikada çalıştığını söyleyerek, “Asgari ücret alıyoruz. İkramiye yok. Sendikalı olduk, yetkiden sonra baskılar arttı. Yıllık izin verilmeye başlandı bazılarına. Bu zamana kadar yıllık izin, kıdem vermeyen istifa ekran görüntüsünü gösterene vaatlerde bulunmaya başladı” dedi.

13 yıldır iplik operatörü olarak çalışan Ahmet Çakın da yıllık izinlerin işçilerin isteğine göre değil işverenin isteğine göre kullandırıldığını söyledi. Çakın, “Hastan, cenazen olsa izin alamazsın. Onlar ne zaman derse o zaman çıkarsın izne. İşveren temsilcileri mobbing uygulamaya başladı. İşten atıldıktan sonra Denizli’ye sözlü olarak yetkililere seslenmek istedik o da olmadı. İşe geri iademi istiyorum” dedi.

"YIPRANMA VE TAZMİNAT ALAMADAN İŞTEN ATILDIM"

Süleyman Kırca da işten çıkarmaların yasak olmasına rağmen işten atılmalarına tepki göstererek şunları söyledi; “10 buçuk yıllık iplik operatörüyüm. Yeni işe girenle aramda maaş farkı olsun istedim. Sendikal hakkımızı kullandığımız için işten atıldık. İşten çıkarma yasak olduğu halde nasıl işten atabiliyorlar? Ustalar peşimize adam taktı. Haklarımızı vermediler. Yıpranma ve tazminat alamadan işten atıldım.”

“İŞTEN ATILAN İŞÇİLER BİR AN ÖNCE İŞİNE DÖNMELİ”

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Yıldız ise ağustos ayında örgütlenmeye başladıklarını ve 16 Kasım’da yetkili aldıklarını söyleyerek süreci anlattı.

Pandemi yasağı olmasına rağmen işten atılmaların yaşanmasına tepki gösteren Yıldız, “İftira atarak 13-15 yıllık arkadaşlarımızı tazminatsız olarak kış günü işten attılar. Ustalar, yöneticiler ‘Biz burada sendika istemiyoruz’ diyerek işçi arkadaşlara mobbing uyguluyor. Boş kağıt imzalatıyor. İşçiler kendi yazmış gibi ‘Biz sendika istemiyoruz’ diye kağıt imzalatıyor. Bunlara dair de şikayette bulunduk. İşçi arkadaşlarımızın sonuna kadar arkasındayız. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. İşten atmalar son bulmalı, atılan arkadaşlar bir an önce işlerine geri dönmelidir” diye konuştu.

ÖZ İPLİK-İŞ: TEKSTİL EMEKÇİLERİNİN SENDİKALAŞMASI ENGELLENİYOR

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Öz İplik-İş Sendikası, “Tekstil emekçilerinin sendikalaşması engelleniyor. Pandemi döneminde işçiler işten atılıyor” diyerek işçilerin işe iadesini istedi.

İşten atılmalar, örgütlenme önündeki engel ve baskılara rağmen yetkiyi aldıkları ifade edilen açıklamada, işverenin yetkiye itiraz ettiği ve tüm diyalog yollarını kapattığı belirtildi.

DAVAYI UZATMAYA YÖNELİK HAMLE

Davanın Denizli’de açılmış olmasına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İşveren tarafından mahkeme sürecini uzatmak için türlü yollara başvurulmuş, kanun itiraz davalarının şirket merkezinin olduğu ilde açılmasını emretmesine rağmen davayı başka ilde açmıştır. Merkez Uşak ta, dava Denizli’de açılmıştır. Davayı uzatmaya yönelik bir hamle olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı davanın tarafı olmasına rağmen dava dilekçesine bilerek eklenmemiştir.”

"PANDEMİDE EMEKÇİLERİN İŞİNDEN OLMASI KABUL EDİLEMEZ"

Öz İplik İş yetkilileri, Kaynak İplik yetkililerinin hukuk tanımaz tavırlarına devam etmeleri durumunda, her platforma bu konuyu taşıyacaklarını ve emekçilerin haklarını arayacaklarını dile getirdi. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde dahi emekçilerin işinden olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen sendika, Kaynak İplik yetkililerine diyalog çağrılarını da yineledi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam