07 Ocak 2021 01:17

Yüksek faiz esnafı vurdu, esnaf destek istedi

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu: İş yerlerini kapatarak farklı işler arayışına girdiği bu zorlu günlerde gelen bu faizi esnafımızın ödemesi mümkün değildir.

Fotoğraf: Cahit Özbek/MA

Paylaş

Koronavirüs salgının başlarında esnaf destek olarak Halk Bankası aracılığı verilen kredinin faizi yeni yılın ilk günlerinde yüzde 4.5’den 8.5’e yükseldi. Bu durumun esnafa ciddi bir yük getirdiğini söyleyen Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Esnafımız ekonominin bel kemiğidir” diyerek ‘devletin fedakarlık’ yapmasını istedi.

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında nisan 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “ekonomik istikrar kalkanı” programı açıklanmıştı. Bu kapsamda pandemi döneminde dükkanı kapalı kalan ya da iş yapamayan esnafa destek olarak 6 ay geri ödemesiz, 36 ay vadeli, 25 bin TL limitli kredi verildi. Ancak Halk Bankası üzerinden verilen kredinin oranı yeni yılın ilk günlerinde yüzde 4.5’den yüzde 8.5’e yükseldi. Ayrıca 2021 yılında BAĞ-KUR’a bağlı esnafın ödemesi gereken rakam 1 234 TL olarak belirlendiği ve indirimli 1055 TL oldu.

ESNAF FAİZİ ÖDEMEYEMİYOR

Yaşanan faiz artışına ilişkin açıklama yapan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 2020 yılının tahribatını üstünden atamayan esnafın yeni yıla ağır bir yükle girdiğini dile getirdi. Esnafın dev markalar ile orantısız bir rekabet içerisinde bulunduğu belirten Ebedinoğlu, “İş yerlerini kapatarak farklı işler arayışına girdiği bu zorlu günlerde gelen bu artışları esnafımızın ödemesi mümkün değildir” dedi.

Devletin istihdamı artırmak için büyük işletmelere birçok teşvik verdiğine dikkat çeken Ebedinoğlu, “İşsizlik ile mücadele kapsamında yapılan bu teşviklerden esnafımızın da faydalanması gerekiyor. BAĞ-KUR primlerinin en azından belirli bir kısmını esnafa destek olmak için devletin karşılaması esnafımızı rahatlatacak bir hamle olacaktır. Bir yandan istihdamın artması diğer yandan esnafımızın rahat nefes alarak işletmelerini ayakta tutmaları ülke ekonomimiz için oldukça önemli hamleler olacaktır. Esnafımız ekonominin bel kemiğidir, iç piyasada ne kadar güçlü olursak dış piyasa için o kadar güçlü oluruz. Bu nedenle devletin fedakarlık yapması gerekmektedir” dedi.(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kaynak İplik işçisi sendikalaşma mücadelesi veriyor

SONRAKİ HABER

Hukuk kurumları: Şiddete son verin, gözaltına alınan öğrencileri serbest bırakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa