06 Ocak 2021 15:17

Hukuk kurumları: Şiddete son verin, gözaltına alınan öğrencileri serbest bırakın

Hukuk Kurumları, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Melih Bulu'nun atanmasına ve buna karşı çıkan öğrencilerin polis zoruyla engellenerek gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

Hukuk kurumları Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu’yu protesto eden öğrencilere kolluk kuvvetlerinin saldırması ve gözaltına almasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gözaltındaki öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını talep eden hukukçular, kayyum uygulamalarına son verilmesini talep etti.

"12 EYLÜL’DE BİLE GÖSTERMELİK DE OLSA SEÇİM VARDI"

Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasını protesto eden öğrencilere polis şiddeti ve gözaltılara karşı açıklama yaptı.

Üniversite rektörlerinin seçimleri, 12 Eylül darbesinin ardından göstermelik hale getirildiğini hatırlatan hukukçular, üniversite bileşenlerinin iradesinin hedef alınarak rektörü seçme hakkının yürütmeye tanındığını belirtti. Hukukçular gelinen aşamada çıkarılan OHAL KHK’leri ile göstermelik olarak yapılan seçimler dahi kaldırıldığını ve Cumhurbaşkanı’na, tek başına rektör atama yetkisi verildiğini belirtti.

"BOĞAZİÇİ ADETA CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ"

Kayyum rektörün görevden alınması istemiyle bir araya gelen öğrencilerin kolluk kuvvetleri tarafından darp edildiği, ters kelepçe ve çıplak aramaya maruz bırakıldığını hatırlatan hukukçular, “Siyasi iktidar, öğrencilerin haklı taleplerini bastırmak amacıyla; antidemokratik yönetim tarzının dozunu artırmış, normal şartlarda savcılık tarafından çağırılsa ifade vermeye gidebilecek öğrencileri sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen ev baskınlarıyla gözaltına almıştır. İstanbul Valiliği salgını gerekçe göstererek tamamen keyfi bir biçimde Beşiktaş ile Sarıyer ilçelerinde düzenlenecek bütün toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasakladı. Boğaziçi Üniversitesi adete cezaevine dönüştürüldü” ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALI!"

Öğrencilerin haklı taleplerinin yanında olduklarını belirten hukukçular, “Demokratik kurumlara, halk iradesine ve akademiye iktidar zoruyla dayatılan kayyum uygulamalarına son verilmesi, gözaltında işkence ve hukuk dışı uygulamaların sona erdirilmesi ve sorumlular hakkında soruşturma açılması, tüm öğrencilerin koşulsuz serbest bırakılması gerektiğini yineliyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksek faiz esnafı vurdu, esnaf destek istedi

SONRAKİ HABER

DİDF kurucu üyelerinden Tahsin Kınık, Malatya'da son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa