06 Ocak 2021 16:35

Af Örgütü: Boğaziçi protestocuları bırakılmalı, işkence iddiaları soruşturulmalı

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin serbest bırakılması istenirken; “İşkence ve kötü muamele iddiaları soruşturulmalı” denildi.

Logo: Uluslararası Af Örgütü

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin serbest bırakılması istenirken; “İşkence ve kötü muamele iddiaları soruşturulmalı” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katıldıkları gerekçesiyle 5 Ocak 2021’den itibaren yapılan ev baskınlarıyla en az 30 kişinin gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada; “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet ve görevli memura mukavemet suçlamalarıyla gözaltında tutulan bazı öğrencilerin işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakıldıklarına dair iddialar bulunuyor” denildi.

Barışçıl toplanma hakkının, Anayasa’nın ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin koruması altında olduğu ve kolluk görevlileri de dahil olmak üzere devlet yetkililerinin bu hakkın kullanılmasını sağlamakla yükümlü olduğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Devletler, barışçıl toplanma hakkının kullanılmasını yasalar aracılığıyla olduğu kadar uygulamada da bilfiil kolaylaştırmakla yükümlüdür. İşkence ve diğer türde kötü muamele hem iç hukuk hem de uluslararası insan hakları hukukuna göre kesinlikle yasaktır. Uluslararası Af Örgütü olarak yetkililere, anayasal haklarını kullanmak isteyen barışçıl protestoculara engel olunmaktan vazgeçilerek, haklarını kullanmalarının kolaylaştırılması, anayasal haklarını kullandıkları için gözaltında tutulan protestocuların derhal serbest bırakılması; protestolar ve gözaltı işlemleri sırasında ve gözaltı sürecinde gerçekleştiği iddia edilen işkence ve diğer türde kötü muamele iddialarının hızlı, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturularak, sorumluların adil şekilde yargılanması çağrısında bulunuyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Muharrem Erkek ‘2020 Türkiye adaletsizlik envanter’ raporunu açıkladı

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek: Sesiniz buraları sallıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa