Gültepe halkı: Yerelin görevi rantsal değil kentsel olmalıdır
İzmir Konak’a bağlı Gültepe semtinde 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planları onaylandı. Plana karşı dava açan Gültepe halkı "Kentsel dönüşüm olacaksa halka rağmen olmaz" diyor.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Tufan Cam TEMEL
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir Konak’a bağlı Gültepe semtinde 300 hektar alanı ve 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planları Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Gültepe halkı ise onaylanan imar planlarına itiraz ederek 31 Aralık günü dava açtı. Mahalle halkı ve Gültepe Semti Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile süreci ve taleplerini konuştuk. Pandemi döneminde bir araya gelme konusunda zorluklar yaşadıklarını belirten Dernek Başkanı Latif Aydoğdu, “Zorluğu yaşadık ama itiraz dilekçelerimizi topladık. Konak Belediyesine 3 bin, İzmir Büyükşehir Belediyesine ise 205 dilekçe verdik. Dilekçelerin kabulü için bizden mülkün tapusunu istediler. Dilekçelerimiz kabul edilmedi, neden kabul edilmediğini ise açıklamadılar. Biz de son olarak 31 Aralık günü dava açtık” dedi.
"GÜLTEPE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM OLACAKSA HALKA RAĞMEN OLMAZ"
Projede belirsizliklerin söz konusu olduğunu dile getiren Aydoğdu, “Bizim asıl itirazımız bu belirsizlik. Kimse imara, modern hayata, toplumsal yaşama karşı değil ama koydukları plan bölgenin demografik, sosyopolitik, sosyoekonomik ve ekolojik yapısına uygun değil. Gültepe’de kentsel dönüşüm olacaksa halka rağmen olmaz. Burayı ilgilendiren bir konu Gültepe halkıyla mütalaa edilmelidir. Yani gidip para babalarıyla mütalaa edip planlar çizdirilip, askıya çıkartıp ‘evet mi, hayır mı’ diye sormak insanın aklıyla alay etmektir. Sosyal demokrat bir düşüncenin, belediyenin yapacağı şey değildir. Yerelin görevi rantsal değil kentsel olmalıdır” diye konuştu.
"ÖNCE TAPU SORUNU ÇÖZÜLMELİ"
40 yıldan fazladır mahallede oturduğunu söyleyen dernek yönetiminden İmam Göğülter, “Burada mülkiyet sorunu çözülmedi. Elli yıldır tapusunu almaya çalışan insanlar var. Bu planların insanları mağdur etmeden yapılması için öncelikle tapu sorununun çözülmesi gerekiyor” dedi.
Gültepe’nin asgari ücretle çalışan işçi ve emekçilerin yoğunlukta yaşadığı bir mahalle olduğunu hatırlatan Göğülter, geçim derdi olan insanların hem tapu parası hem de yapılacak yeni evin borcunu ödeyemeyeceğini söyledi. Göğülter, “Bizim tapumuz gidecek bina yapıldıktan sonra kura mı çekilecek nasıl olacak onu da bilmiyoruz. ‘Bana güvenin ben sizin yerinize müteahhitle anlaşacağım, sizin yerinize binalar yapacağım sizin tapularınız alınacak siz de hisse sahibi olacaksınız’ deniyor. Sen belediye başkanısın, halktan oy aldın halkın sorunlarını dinleyerek çözmelisin. ‘Mağdur etmeyeceğim’ diyor ama bizler bu belirsizlik ile mağduruz zaten. Evlerimiz 40-50 yılın birikimi, emeklerimizdir. Biz rant peşinde değiliz evimizi korumak istiyoruz” diye konuştu.
"EKONOMİK KRİZİN OLDUĞU DÖNEMDE NASIL BORÇ ÖDEYECEĞİZ?"
Ayşe Aydoğdu da, “Biz yerimizden olmak istemiyoruz. Rantsal dönüşüm olduğunu düşünüyoruz. Biz emeğimizle yaptık buraları. Bu saatten sonra bizleri borçlandıracaklar. Yoksulluk, işsizlik, ekonomik krizin olduğu dönemde nasıl bu borçları ödeyeceğiz” dedi.
65 yaşında olan Şengül Göğülter ise, “Bana gelip sordu mu bu binayı nasıl yaptınız diye. Sormadan yıkmaya kalkışıyor. Önce hangi emeklerle yaptım onu öğrensin. Ben kendim çalışmıyorum eşimin bir emekli maaşıyla yaptım. İki çocuk okuttum, geçinme derdinin yanında yaptım ben evimi. Bizi bir şey bilmiyor, anlamıyor sanıyorlar ama hayatın içinde biziz, bu sıkıntı yaşayan, yoksulluğu çeken biziz. Biz de daha iyi evlerde yaşamak istiyoruz ama bu şekilde değil” diyerek kendilerinin sürece dahil edilmesini istedi.
"KİMSE BORÇLA EV ALAMAZ"
Dernek Sekreteri Özkan Kılıç da, “Süreç pandemiye getirildi ve hemen kapatılmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Planlarda bizlerden yüzde 45 yeşil alan kesintisi yapılacağı söyleniyor. Zamanında zaten bu kesintiler yapılmıştı. Ayrıca mahallemizde yeşil alanımız var önce orayı düzenlesinler. Bir plan yapılacaksa bizleri dahil edin. İşçilerin yoğun yaşadığı bir yer burası bu insanlar borçlanarak evlerini geri alamazlar” dedi.
Dernek Başkan Yardımcı Öner Özer, “Burada insanların dörtte üçü yok olacak. Dört katlı yerde kendisi, çocuğu oturuyor ama tek daire veriyor. Diğer insanlar nereye gidecek bunun mağduriyetini karşılayacaklar mı?” diye sordu.
"BİZİ SÜRGÜN EDECEKLER"
“Kentsel dönüşüm değil de rantsal dönüşüm yapıyorlar” diyen İbrahim Can Altuntaş, “Sosyal demokrat belediye ise bize sorması lazım. Planları yapıp yandaşlarına veriyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.
Müslüm Yaycı da “60 yıldan fazla bu mahalledeyim. Buralar yapılırken belediyeler gelmedi. Bizler evlerimizi, yollarımızı kendimiz yaptık. 700-800 bin liralık evler yapacağı söyleniyor. Bizim evlerimizin değeri o kadar değil, bizi sürgün edecekler” dedi.
Ataman Yılmazkoç ise “Kat mülkiyeti için 20 bine yakın belediyeye para yatırdım ama hâlâ oturma ruhsatı alamadım. Bu sorunlar çözülmeden yapılacak planları biz kabul etmiyoruz. Ruhsatı alamadığımız gibi yatırdığımız parayı da alamıyoruz” diye konuştu.
Yaşar Şahin de “Mahallemize imarın gelmesine karşı değiliz fakat evlerimizin yerinde imara açılmasını, hak kaybımızın olmamasını istiyoruz” dedi.
KONAK BELEDİYESİ: KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK, YERİNDE DÖNÜŞÜM OLACAK
Konuyla ilgili açıklama yapan Konak Belediyesi ise insanların mağdur olmayacağını, dönüşümün yerinde yapılacağını ve kimsenin yerinin değişmeyeceğini söyledi. Hazırlananların imar planı olduğunu belirten belediye, “Hak kaybı olmayacak, yerinde dönüşüm olacak, başka bir yere taşınma gibi bir şey de söz konusu değil. Müteahhit karşısında da hiçbir şekilde ezilmeyecek” dedi.