07 Ocak 2021 23:15

Vahap Coşkun: MHP, yapılacak reformların sınırını belirlemek istedi

HDP’yi kapatma tartışmalarını Evrensel'e değerlendiren Akademisyen Vahap Coşkun, MHP'nin küçük ortak olmasına rağmen başkanlık sistemi garabeti nedeniyle politikalarda belirleyici olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Vahap Coşkun | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

MHP’nin açtığı HDP’yi kapatma tartışmalarını Evrensel’e değerlendiren Akademisyen Vahap Çoşkun, parti kapatmanın çözüm olmadığının geçmiş yıllarda örneklerinin olduğunu ifade etti. MHP’nin iktidara yön vermeye çalıştığını belirten Çoşkun, yapılacak reformların sınırını belirlemek istediğini söyledi. Çoşkun MHP’nin, demokratik alanı genişletecek, özgürlük ve hak standartlarını yükseltecek olan reformların karşısında duracağını çok açık bir şekilde belirttiğini dile getirdi.

BİR FAYDANIN OLMADIĞI ORTADA

Parti kapatmanın herhangi bir sorunu çözmeyeceği çok açık ve net olduğunu dile getiren Çoşkun, “Bir partiyi kapattığınızda o partiyi destekleyen seçmeni ortadan kaldıramıyorsunuz. Hatta yaratılan mağduriyet o partinin destek bulmasına sebebiyet verebiliyor. HDP örneği bu anlamda son derece öğretici, HDP daha önce çeşitli adlar altında faaliyet gösteren bir geleneğin devamı olan bir parti. Bu geleneğin içerisinde yer alan çok sayıda parti kapatıldı ama şu an yüzde 10’un üzerine oturmuş bir parti var. Yarın ertesi gün bu partiyi de kapatırsanız, kendisini ifade edebilecek başka bir parti kurar ve orada siyasetini yürütür. O nedenle parti kapatmanın herhangi bir faydası yok” dedi.

İKTİDARA YÖN VERİLMEYE ÇALIŞILIYOR

MHP’nin burada iktidara yön vermeye çalıştığını belirten Çoşkun, “MHP iktidarın küçük ortağı olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yarattığı garabet nedeniyle neredeyse iktidarın tamamına hükmeden bir profil çiziyor. Yani iktidarın söylemini belirliyor, genel politikalarını belirliyor. Yine burada işte iktidara yön vermek bunun amaçlarından bir tanesi. Hatırlarsanız o günlerde yeni bir çözüm süreci olabilir mi? Bu ihtimal gündeme gelebilir mi? Tartışmaları vardı. Bu tartışmaları da kesinkes bitirmek yani iktidar içerisinde bu yönde arayışı olan kesim varsa, bu kesimlerin vazgeçmesini sağlamak, iktidara bu konuda mesaj vermek. Böyle bir girişimde bulunursanız biz bunda yokuz demek. Bütün bunların hepsi MHP’nin amaçları arasında yer alıyor. Yine o dönemde iktidarın biz hukuk ve demokrasi reformu yapacağız diye açıklamaları da vardı. Yapılacak reformların sınırlarını çizme gayesi de yine MHP’nin bu açıklamalarının içerisinde var. MHP, ekonomik alanda yapılacak reformları destekleyeceğini ama demokratik alanı genişletecek, özgürlük ve hak standartlarını yükseltecek olan reformların karşısında duracağını çok açık bir şekilde belirtti. Bu reformların sınırlarının nereye kadar olacağını da belirlemek istedi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

KESK Haber-Sen: İhraçlar işlerine iade edilene kadar mücadele edeceğiz

SONRAKİ HABER

Siyaset Bilimci Edgar Şar: İktidar bloku meşruiyet kaybettikçe şiddete başvuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa