07 Ocak 2021 23:48

Siyaset Bilimci Edgar Şar: İktidar bloku meşruiyet kaybettikçe şiddete başvuruyor

Giderek artan otoriterleşmeye dikkat çeken Siyaset Bilimci Edgar Şar, “İktidar, bekası için ihtiyaç duyduğu meşruiyet alanında güç kaybettikçe elindeki şiddet aygıtlarını kullanıyor" dedi.

Boğaziçi Üniversitesindeki eyleme katılan öğrenciler, Özel Harekat polisleri tarafından gözaltına alınmıştı | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Toplumun farklı kesimlerinin dile getirdiği talepleri karşılamayan iktidar, hak ara-yanları ya da istekte bulunanları kriminalize ediyor. SMA kampanyası yürütenler, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Başbuğ, Ataklı ve Sağlar iktidarın hedefinde. Siyaset Bilimci Edgar Şar ile iktidar blokunun, hakkını arayanlara karşı kullandığı dil ve uyguladığı politikayı konuştuk.

KUTUPLAŞTIRMA SİYASETİ…

Türkiye’de ve benzer otoriter rejimlerde, iktidar blokunun tek amacının varlığını devam ettirmesinin tek yolu taban seviyesinde çoğunluk yaratabilecek bir koalisyon yaratabilmekten geçtiğini anlatan Edgar Şar şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, iktidarda geçirdiği yıllar boyunca bunu değişik aktörlerle ve gündemlerle başardığını biliyoruz. Tecrübeler gösterdi ki özellikle otoriter sistemin devamı için örülen partizan ağlar ile ödüllendirme/cezalandırma mekanizmaları sebebiyle, ekonominin genel durumunun iyi olduğu zamanlarda bu çoğunluğu oluşturmak iktidar bloku için görece daha kolay oluyor. Buna ek olarak, iktidarın kimlik eksenli kutuplaştırma politikaları da iktidara destek veren toplumsal kesimlerin o bloktan kopmasını epey zorlaştıran bir parametre haline geliyor. Bu çerçevede esasen ağustos 2018’den beri iktidar blokunun pek de rahat olmadığını görüyoruz. Bir yandan ekonomi kötüleşirken, diğer yandan muhalefet, iktidar blokunun kutuplaştırma ekseninin yönlerini değiştirerek halkın ekonomik sorunları üzerinden siyaset yapma konusunda yetkinleşiyor. Tüm bu ortamda iktidar açısından, kendi bekası için ihtiyaç duyduğu çoğunluğu oluşturmak artık hiç kolay değil ve bu sebeple de aslında kendini epey zayıf hissediyor.”

İKTİDAR BLOKU ZAYIF

Uzun bir süredir otoriterleşmenin günlük hayata yansıyan etkilerinin, iktidarın hissettiği zayıflıktan kaynaklandığına vurgu yapan Şar, “Bir başka deyişle iktidar, bekası için ihtiyaç duyduğu meşruiyet alanında güç kaybettikçe, taraftarlarına eskisi kadar kaynak dağıtamadıkça, bunu elindeki şiddet tekelini ve güvenlik aygıtlarını orantısız biçimde kullanarak telafi etmeye çalışıyor. Tarihi ve kültürüyle görece özerk bir üniversitenin başına kendi adamını getirmesi de, buna itiraz eden öğrencileri sabaha karşı özel harekat timlerince göz altına aldırması ve bu anların görüntülerini servis ederek herkese bir gözdağı vermesi de aslında iktidar blokunun içinde bulunduğu zafiyeti gösteriyor” ifadelerini kullandı.

TALEPLERİ KARŞILAMAK YERİNE SORUNU ‘GÜVENLİK’ OLARAK ELE ALIYOR

Şar’ın dikkat çektiği bir başka nokta ise iktidar blokunun sık sık kullandığı “beka” söylemi oldu: “İktidar bloku, ne toplumsal ne de siyasal muhalefetin çoğunluk oluşturabilecek bir söylem ve dil oluşturmasını tolere edebilir, çünkü bu onun için bir beka meselesidir. Bu sebeple sivil alanlarda, toplumun çoğunluğunun desteğini alabilecek, SMA hastaları kampanyasında olduğu gibi mevcut kutuplaşmayı rahatlıkla aşabilecek “makul” talepler, otoriter sistemin devamına ket vurabileceği ve iktidarın geri adım attığı izlenimi verebileceği gibi sebeplerden ötürü güvenlikleştiriliyor, öğrenciler de SMA hastaları da “terörist” olabiliyor.”

ÖNCEKİ HABER

Vahap Coşkun: MHP, yapılacak reformların sınırını belirlemek istedi

SONRAKİ HABER

Hacettepe’de eylem: Rektörler atamayla değil seçimle gelsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa