07 Ocak 2021 15:29
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ocak 2021 21:28

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikasından demiryollarındaki sürgünlere tepki

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, İzmir'de 4 yöneticilerinin sürgün edilmesine pek çok kentte yaptığı basın açıklamalarıyla tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesinde 4 yöneticilerinin sürgün edilmesine illerde yapılan basın açıklamalarıyla tepki gösterdi.

İzmir'de Alsancak TCDD 3. Bölge Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

Açıklama öncesi konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "İktidarını halka, işçiye, emekçiye karşı yürüttüğü mücadeleye karşı kurmaya çalışanların ortaya koyduğu pratik, saldırı pratiğidir. Gerçeklere karşı yalanın, zulmün mücadelesi kaybetmeye mahkumdur. Sürgünlerin derhal geri alınmasını söylüyoruz, bizler BTS nin yanındayız" dedi.

"KAZANANLAR MÜCADELE EDENLERDİR"

KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Necip Vardal ise, "Siyasi iktidarların sonu yaklaştığında baskı ve zorbalık gittikçe artar. Bugün de siyasî iktidar, iktidar olma yeteneğini kaybettikçe baskıya ve zora başvurmaktadır. İşte üniversite dışında Boğaziçi'ne atanan kayyum rektör gibi, 4 BTS emekçiye yapılan uygulama da bunun bir örneğidir. Arkadaşlarımız geri dönünceye kadar bütün yollar kullanılacak. Biliyoruz ki her zaman kazananlar mücadele edenler olmuştu" diye konuştu.

BTS Genel sekreter Begüm Özyönüm de  "Çin treniyle ilgili gerçekleri paylaştığımız için yine cezalandırılıyoruz. Mayıs ayında 17 arkadaşımız maske ve dezenfektan talebinde bulunduğu için sürgün edilmişti. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

"MAHKEME KARARINA RAĞMEN YENİDEN SÜRGÜN"

Basın açıklamasını okutan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol ise, "Sendikamız TCDD deki kaza ve olaylara ilişkin, yolsuzluklara ilişkin, Çin Trenine ilişkin söz söylediğinden, şube yöneticilerimizden Şube sekreterimiz Muhdi Seyhan Kars'a, Şube Kadın Sekreterimiz Nurhan Karadağ Malatya'ya, Alsancak temsilcilerimizden Ünal Karadağ ve Bülent Çuhadar yine  Malatya'ya sürgün edilmiştir.

Temsilcimiz Ünal Karadağ Malatya'dan sürgünden mahkeme kararı ile yeni dönmüşken mahkeme kararına rağmen yeniden sürgüne gönderilmiştir" diye konuştu. Demiryollarına üye ve yöneticilere yönelik saldırıların yönelik saldırılara karşı mücadeleye devam edeceklerini belirten Akyol, "Bu saldırı tüm ülkede yaşanan anti demokratik uygulamalardan, hak arayan emekçilere yönelik saldırılardan, asgari ücretle toplumun açlığa mahkum edilmesinden, kamunun talanından,Yap-İşlet-Devret'lerle geleceğimizin ipotek altına alınmasından bağımsız değildir. Bizler, BTS üyeleri,kadroları ve yöneticileriolarak bu hukusuz kararlar geri alınıncaya kadar devam edeceğiz" dedi. Açıklama sonrası kitle oturma eylemi yaptı. (İzmir/EVRENSEL)


ADANA: SÜRGÜNLER GERİ ALIN

BTS Adana Şubesinin Adana Garı önünde yaptığı açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da destek verdi. Basın açıklamasını okuyan BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, 2020 yılı içerisinde benzer şekilde hukuksuzca gerçekleştirilen sürgünlerin mahkeme kararları ile geri alındığını hatırlatarak hukuksuz kararlardan vazgeçilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından bir süredir BTS’ye yönelik baskı ve sindirme politikaları izlendiğini dile getiren Özkan, “İçerisinde sendikamız üye, temsilci ve yöneticileri ile birlikte Merkez Yürütme Kurulu üyelerimizin olduğu onlarca arkadaşımız 11 Mayıs 2020 ve 27 Mayıs 2020 tarihlerinde de sürgün edilirken, bu sürgünler mahkemeler tarafından iptal edilerek arkadaşlarımızın tümü eski görev yerlerine dönmüşlerdir” dedi.

"YARGI KARARI İLE GÖREVE DÖNEN EMEKÇİYİ YİNE SÜRGÜN ETTİLER”

İzmir’den Malatya’ya sürgün edilen Ünal Karadağ’ın sürgününün de daha bir ay önce İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildiğini söyleyen Özkan, “Sendikamız işyeri temsilcisi Ünal Karadağ bu sefer de aynı kurumda çalışmakta olan eşi sendikamız İzmir Şube Kadın Sekreteri Nurhan Karadağ’la birlikte Malatya’ya, yine Sendikamız Merkez Yürütme Kurulu üyeliği ile İzmir Şube Başkanlığı görevlerini yapmış işyeri temsilcimiz Bülent Çuhadar Malatya’ya, İzmir Şube Sekreterliği görevini yürütmekte olan Muhdi Seyhan ise Kars’a sürgün edilmiştir. Bu uygulamayı kınıyor ve bu yanlıştan biran önce geri dönülmesini talep ediyoruz” dedi.

SÜRGÜNLERİ GERİ ALINi,YARGININ VERDİĞİ KARARLARA MÜDAHALE ETMEYİN”

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, TCDD’de yaşanan baskıların, hükümetin demokratik kitle ögütleri ve demokrasiyi hedef aldığı başka uygulamalarla ilişkili olduğunu belirterek “Belediyelere uyguladıkları kayyum düzenini kurumlar düzeyinde de uygulamak istiyorlar. Demokratik kurumları hedef alan yasalar çıkardılar. Türkiye’de demokrasi mücadelesi hedefleniyor” dedi. CHP Adana Milletvekili Ayham Barut, önceki sürgünlerle ilgili yargının verdiği iptal kararlarına dikkat çekerek “Buradan iktidara sesleniyorum. Sürgünleri geri alın. Yargının verdiği kararlara müdahal etmeyin” dedi.(Adana/EVRENSEL)


DİYARBAKIR: SÜRGÜNLER HUKUKSUZDUR

BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt, “Sürgün kararları geri alınıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Gar’da açıklama yaptı. BTS Şube binası önünde yapılan açıklamada “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Yaşasın sendikal mücadelemiz” sloganları atılırken basın açıklamasını BTS Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt okudu.

"TCDD HUKUKSUZ DAVRANMIŞTIR"

Daha önce İstanbul, Ankara ve Malatya’da çok sayıda üyelerinin yaşadığı sürgünleri mahkeme kararıyla durdurduğunu belirten Bozkurt, “İzmir Şubesinde, bulunan 4 arkadaşımız Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetiminin almış olduğu kararla hukuksuzca sürgün edilmiştir. Bu hukuksuzluk açıkça ortadadır; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunundaki memurun ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkındaki maddeler, TCDD’nin bu sürgün kararlarıyla yok sayılarak suç işlenmektedir” dedi.

"MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR"

TCDD  Genel Müdürlüğü tarafından sendikalarına yönelik baskı ve sindirme politikaları izlendiğini ifade eden Bozkurt, “Bugüne kadar TCDD’de yaşanan haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere, keyfiliklere sessiz kalmayan sendikamıza yönelik yeni bir saldırı niteliği taşıyan üyelerimizi hukuksuz bir şekilde sürgün edilmesi bizleri yıldırmayacaktır. Bizler; BTS’nin üyeleri, kadroları ve yöneticileri olarak bu hukuksuz kararlar geri alınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de yasağa rağmen süren avcılığa tepki: Hayvanların da yaşama hakkı var

SONRAKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi‘nden genç kadınlar: Artık bir can daha yok olmasın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa