07 Ocak 2021 17:56

DSÖ’den Çin aşıları açıklaması: Acil kullanım izni sürecini inceliyoruz

Dünya Sağlık Örgütü, Çin aşıları ve Astrazeneca – Oxford aşısının acil kullanımı için inceleme yaptıklarını açıkladı. Türkiye’nin aldığı Sinovac'ın incelenen aşılar içinde olup olmadığı bilinmiyor.

Fotoğraf: Aşı (solda), (DHA) | sinovcac logosu (sağda) Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü aşılama direktörü Kate O'Brien, katıldığı bir çevrimiçi etkinlikte açıklamada bulundu.

O’Brien, “Çin aşıları ve Astrazeneca - Oxford aşısı için acil kullanım izni sürecini inceliyoruz. Diğer aşılarla ilgili de süreci başlatıyoruz“ dedi.

DSÖ’den yapılan açıklamada Çin aşılarının isimlerinden bahsedilmedi. Türkiye’nin aldığı Sinovac aşısının incelenen aşılar içinde olup olmadığı bilinmiyor.

İLK ONAY PFİZER-BİONTECH AŞISINA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), daha önce Pfizer-BioNTech firmasının ürettiği Covid-19 aşısının acil kullanımına onay vermişti. Bu aşı, DSÖ’nün acil kullanım onayı verdiği dünyadaki ilk aşı olmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, DSÖ'nün aşıları sadece incelediğinin, bir onay makamı olmadığını söyleyerek, aşılara sadece ülkelerdeki aşı düzenlemelerini yapan makamların onay verebileceğine işaret etmişti.

ÇİN AŞILARINDA SON DURUM

Çin'de Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü ve Sinopharm tarafından geliştirilen aşı, ülkede yaygın kullanım onayı alan ilk koronavirüs aşısı olmıştu. İnaktif virus yöntemini kullanan aşı, Faz-3 aşamasındaki test sürecinin ara sonuçlarına göre yüzde 79,34 oranında koruyuculuk etkisi göstermişti.

Türkiye’nin de aldığı Sinovac aşısının ise Faz-3 sonuçlarına dair şirketten henüz bir açıklama yapılmadı. Türkiye, Sinovac aşısının yüzde 91,5, Brezilya ise yüzde 78 koruyuculuk sağladığını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Donald Trump'ın görevden alınması tartışması | Azil süreci başlar mı?

SONRAKİ HABER

Elon Musk, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geçerek dünyanın en zengin insanı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa