08 Ocak 2021 10:55

Londra’da iki hafta sonra hastalar yatak bulamayabilir

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 19 Ocak itibarıyla genel poliklinik servisleri ve yoğun bakım servislerinde kapasitenin dolacağı, yaklaşık 2 bin yatağa daha ihtiyaç duyulacağı belirtildi.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

İngiltere’de dün akşam saatlerinde, Ulusal Sağlık Sisteminin (NHS) Londra’dan Sorumlu Direktörü Vin Diwakar, online olarak özel bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Londra’da görev yapan başhekimlere seslenen Diwakar, Londra’nın Kovid-19 vakaları konusunda önümüzdeki iki hafta içerisinde karşı karşıya kalabileceği senaryoları değerlendirdi.  

Alastair McLellan’ın Health Service Journal’da yayımlanan haberine göre, Diwakar, salgının böyle devam etmesi durumunda, en düşük seviyede artış gösterse bile ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Diwakar, Londra Sahra Hastanesi dahil, yatak kapasitesi artışı için öngörülen planların başarıyla gerçekleşmesi halinde dahi Londra’nın 19 Ocak itibarıyla genel poliklinik servisleri ve yoğun bakım servisleri toplamında yaklaşık 2 bin yatağa daha ihtiyaç duyulacağını belirtti.

EN İYİ SENARYO BİLE KAYGI VERİCİ

İngiltere çapında, son 1 haftada yaklaşık 10 bin kişi hastanelere kaldırıldı ve yine son 1 haftada ortalama günlük hastanede tedavi görenlerin sayısı yaklaşık 25 bin kişi.

Özel bilgilendirme toplantısında, genel poliklinik servisleri ile yoğun bakım servislerinin önümüzdeki günlerde karşı karşıya kalabileceği olası üç senaryo detaylarıyla ele alındı.

“En iyi” senaryoda hastaneye başvuran sayısında günlük yüzde 4’lük bir artış, ortalama senaryoda yüzde 5’lik ve en kötü durum senaryosunda ise yüzde 6’lık bir artış öngörülüyor. 5 Ocak’ta bahse konu artış oranının yüzde 3.5 olduğu ifade ediliyor.

“En iyi” senaryoda, genel poliklinik servislerinde tedavi olacak hasta sayısının 19 Ocak itibarıyla Londra’da 9 bin 500’e yükseleceği ve kovid dışı hastalıklardan tedavi gören hasta sayısının 7 bin 460 olacağı öngörülüyor.  

Toplam yatan hasta sayısının 17 bin 100 olarak öngörüldüğü bu senaryoda, NHS’nin 400, özel sektörün 50 yatak kapasitesi artışına ilaveten; Londra Sahra Hastanesinin açılarak 1000 ve diğer sağlık-bakım hizmeti veren kuruluşların da 150 ilave yatak kapasitesi sağlaması halinde dahi, ilave 1500 yatak daha gerekeceği tahmin ediliyor. Bu açık ortalama senaryoda 2 bin 900 ve kötü senaryoda ise 4 bin 400 olarak öngörülüyor.

Toplantıdan sızdırılan bilgilere göre yoğun bakım servisleri için de poliklinik servislerindeki toplam yatak kapasite açığına benzer bir modelleme yapılıyor.

“En iyi” senaryoda yoğun bakım ünitelerinde 400 yatağa daha ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor.

Ek bilgi olarak 5 Ocak’ta yoğun bakım ünitesi yataklarının yüzde 70’inden biraz fazlasında kovid hastalarının tedavi gördüğü belirtiliyor.

KESİNTİLERİN FATURASINI HALK ÖLEREK ÖDÜYOR

Toplantıda ayrıca bu senaryolar ışığında başkentte yatak sayısını daha da arttırma yollarının tartışıldığı ancak sağlık çalışanı sayısının yetersiz olması nedeniyle bunun tek başına bir şey ifade etmeyeceği belirtildi.

Son 30 yılda NHS’yi özelleştirebilmek için yapılan bütçe kısıtlamaları ve devamında da sağlık personeli sayısının her geçen yıl azaltılması kovid salgını karşısında tedavi olanaklarını bu şekilde çıkmaza soktu. Yapılan milyarlarca sterlinlik kesinti ve işten atılan sağlıkçılardan dolayı hastanelerde sağlıkçı krizi de başgöstermeye başladı.

Birçok hasta hastanelere kaldırılmadan evlerinde ziyaretlerle tedavi edilmeye çalışılıyor. 7 Ocak’ta 1162 kişi yaşamını yitirdi.

Geçtiğimiz pazartesi günü İngiltere’de artan kovid vakaları sonrası bir kez daha ulusal karantina kararı alınmıştı.

Başbakan Boris Johnson geçen yıl mart ayındakine benzer sıkı önlemlerin yürürlüğe gireceğini duyurmasından bir gün önce, ilkokulların açılacağını söylemiş ve buna tepki gösteren eğitimcileri, belediye yönetimlerini ve sağlıkçıları dava etmekle tehdit etmişti. Ancak daha sonra tüm ülkede ulusal karantina uygulanması kararını aldıklarını açıklamak zorunda kalmıştı. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri nöbet eylemine başladı

SONRAKİ HABER

Hrant Dink cinayeti davasında yargılanan astsubay Okan Şimşek tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa