08 Ocak 2021 12:53

Boğaziçi dayanışması büyüyor, pek çok ilden destek açıklamaları sürüyor

Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atamasına ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınmasına Türkiye'nin pek çok yerinden destek açıklamaları geliyor.

İzmir'de avukatlar| Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eski AKP aday adayı Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atamasına ve protesto eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınmasına ülkenin dört bir yanından tepki gösteriliyor.

DERSİM KESK ŞUBESİ: HERKESİ DEMOKRATİK MÜCADELEYE DAVET EDİYORUZ

Dersim Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Şubeleri, Şube binasında açıklamada bulundu. Açıklamayı Eğitim-Sem Dersim Şube başkanı Hüseyin Kasun okudu. Kasun, Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanında olduklarını ve birlikte güçlü olacaklarını dile getirdi.

Türkiye üniversitelerin AKP elinde cübbeleri polis postallarıyla ezildiğini, kapılarına kelepçe vurulduğunu, siyasi iktidarın karşısında el pençe durmaya zorlandığını, akademisyenleri ihraç edildiğini, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkûm edildiğini, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştürüldüğünü belirten Kasun, “KESK olarak, rejimin ve rejime sadakatle itaat eden rektörlerin üniversitelere biçtiği kaftanı hep birlikte demokratik mücadele ile yırtabileceğimizi biliyoruz. Akademisyeni, öğrencisi, idari ve teknik personeli ve taşeron işçisiyle üniversite bileşenlerinin demokratik talepler etrafında yan yana gelmesinin umudu nasıl çoğalttığını görüyoruz. Umudumuz arttıkça, korkuya hükmettiğini sananların iktidarlarını yitirme korkularına da daha fazla tanık oluyoruz.” dedi.

Bu nedenle herkesi atanan kayyımı kabul etmeyen Boğaziçi Üniversitesi bileşenleriyle dayanışmaya çağırdıklarını söyleyen Kasun, “İnsan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelesine destek olmaya davet ediyoruz. Demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Tüm örgütlü gücümüzle sesimizi çoğaltıyoruz. Karanlığınıza, şiddetinize, kayırmacılığınıza, dayatmalarınıza alışmıyoruz, itiraz ediyoruz. Öğrencilere şiddeti, üniversite kapılarına kelepçeyi, kampüse polis çağırmayı üniversiteyi yönetmek sanan kayyımları üniversitelerimizde istemiyoruz.” dedi.  (Dersim/EVRENSEL)


GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ: DEMOKRATİK ÜNİVERSİTEYİ SAVUNMAKTAN VAZGEÇMİYORUZ

Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi’nde açıklama yaptı. Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Yeşim Dokur, açıklamada, rektör atamasına karşı yapılan eylem ve forumların, Gaziantep Üniversitesi öğrencilerine de cesaret verdiğini söylerken, “Yurdun birçok yerinde üniversitelilerin Boğaziçililerle dayanışması güçlendi, demokratik üniversite talebi yaygınlaştı. Taleplerimizin birçok üniversiteye yayılmasından rahatsız olan tek adam rejimi ve cumhur ittifakının hedef gösteren açıklamaları sonucu Boğaziçi Üniversitesinden bazı arkadaşlarımız sabahın erken saatlerinde evlerine yapılan polis baskınları ile kapıları kırılarak gözaltına alındı. Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldı. Ayrıca üniversitenin girişine de adeta polis yığınağı yapılarak bilim yuvası üniversite kapısına kelepçe takıldı” ifadeleri yer aldı.

Üniversite öğrencilerinin mücadelesinin süreceğini de vurgulayan Dokur, “Üniversite öğrencileri olarak kayyumları da, üniversiteleri adeta birer şirket gibi kamu yararının değil, sermayenin hizmetine sokarak yöneten uygulamaları da, gençliği geleceksizliğe sürükleyen bu sistemi de kabul etmiyoruz. Bilimsel, anadilde eğitimi ve demokratik üniversiteyi savunmaktan vazgeçmiyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)


DİKİLİ EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMUNDAN BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLER İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu Atatürk meydanında bir araya geldi. Kitle adına açıklamayı Eğitim Sen Dikili Şubesi kadın sekreteri Ezgi Yalçınkaya okudu.

Yalçınkaya, “Dikili Emek ve Demokrasi Platformu olarak, rejimin ve rejime sadakatle itaat eden rektörlerin üniversitelere biçtiği kaftanı, hep birlikte demokratik mücadele ile yırtabileceğimizi biliyoruz. Akademisyeni, öğrencisi, idari ve teknik personeli ve taşeron işçisiyle üniversite bileşenlerinin demokratik talepler etrafında yan yana gelmesinin umudu nasıl çoğalttığını görüyoruz. Umudumuz arttıkça, korkuya hükmettiğini sananların iktidarlarını yitirme korkularına da daha fazla tanık oluyoruz" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


KAYSERİ EMEK, DEMOKRASİ GÜÇLERİNDEN BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLERE DESTEK AÇIKLAMASI

Kayseri Emek ve Demokrasi Güçleri, Cumhuriyet Meydanı’nın da bir araya gelerek “Atanan kayyumlara karşı herkesi demokratik mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Bileşenler adına açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, “Öğrencilere şiddeti, üniversite kapılarına kelepçeyi, kampüse polis çağırmayı üniversite yönetmek sanan kayyumları üniversitelerimizde istemiyoruz” ifadelerini kullandı. (Kayseri/EVRENSEL)


İZMİR’DE AVUKAT VE İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNDEN BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLERE DESTEK

İzmir Barosu, ÇHD, ÖHD, İHD ve TİHV, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltına alınmasını, gözaltında gördüğü işkence ve kötü muameleyi protesto etmek için İzmir Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay da destek verdi.

"Kayyumlar gidecek halklar kazanacak", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganlarının atıldığı açıklamada kurumlar adına basın metnini avukat Hazal Aydın okudu.

Aydın, “Biz hak ve hukuk örgütleri olarak kayyum rektöre karşı eşit, özgür ve demokratik üniversite talep eden, anti demokratik bir uygulamaya karşı en temel hak ve özgürlüklerini kullanarak eleştiri ve tepkilerini dile getiren Boğaziçi Üniversitesinin öğrenci ve akademisyenlerinin yanındayız. Bir kez daha altını çizmek isteriz ki ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün etkin bir biçimde korunmadığı ve kullanılamadığı bir ülkede demokrasiden hiçbir şekilde söz edilmez. Bu nedenle siyasal iktidarı derhal demokratik değerlere ve insan haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB-MK Genel Sekreteri Vedat Bulut: Acil kullanım onayını bağımsız kuruluşlar vermeli

SONRAKİ HABER

Ek ödemelerini alamayan sağlık emekçilerinden alkışlı protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa