Kocaeli'de dernek temsilcileri: Bizi kendi alanlarımızdan kayyumla uzaklaştıramazlar
Dernekler hakkında yapılan düzenlemeyi konuştuğumuz dernek temsilcileri "‘Bizi kendi alanlarımızdan kayyumla uzaklaştıramazlar’ diyor.
Birol Sağlam, Elif Yetigin ve Ruhi Çelik (Fotoğraflar: Evrensel)
Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasalaşan kanunla beraber derneklerin, vakıfların ve demokratik kitle örgütlerinin kısıtlanması, İçişleri Bakanlığınca yöneticilerinin görevden alınması hatta yerlerine kayyum atanması kolaylaşacak. Kocaeli Kiğı Yayladere Derneği (KİYAD) Başkanı Yaşar Baş, kanunun muhalif dernekleri susturmak için kullanılacağını söyledi. Derneklerin idaresinin keyfiyete kalacağını söyleyen Baş, “Biz bir yöre derneğiyiz ama daha büyük dernekleri, sivil toplum kuruluşlarını düşünmek gerekirse onlar için ciddi ve tehlikeli bir yasa” dedi.
"ELİNİ KOLUNU BAĞLAYIP ÖZGÜRSÜN DİYORLAR"
Derince Artvinliler Derneği Başkanı Binali Budağ da “İnsanların tepkilerini göstermek için eylem yapma hakları var, pandemi denilerek engelleniyorlar ama böylesi bir dönemde torba yasalara sığdırarak yasayı geçirdiler. Elini kolunu bağlayıp özgürsün diyorlar. Bütün bunlara karşı mücadele etmek şart” diye konuştu. Serhat İlleri Kars-Ardahan-Iğdır Dayanışma Derneği Yöneticisi Mahir Usanmaz da “Mecliste çoğunluk onlarda, yasa geçti mi geçiyor, buradan müdahale edemiyorsun ama toplumsal algı oluşturabiliriz. Oldubitti dememek lazım” dedi. Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Elif Yetigin de yasanın yetkisiyle tek imza ile derneklerin kapatabileceğini, derneklere kayyum atanabileceğini söyledi. Kadınların yüzyıllardır hakları için mücadele ettikleri gibi yasanın iptali için de mücadele edeceklerini belirten Yetigin, “İlmek ilmek örülen bu alandan bizi kayyumlarla uzaklaştıramayacaklar” dedi. Derneklerinin 6 yıldır kadın ve çocuk hakları konusunda aktif faaliyet sürdürdüğünü ifade eden Yetigin, “Türkiye’de kadın dernekleri sayısı çok az ama dokunduğumuz yerin önemi, değiştirici gücü çok büyük. Düzenleme ile bu renkleri, kadınların var olma mücadelesinin büyük parçası olan vakıf ve derneklerin gücünü kırmak, çalışmalarını engellemek istiyorlar” dedi. Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam ise demokratik kitle örgütlerinin ayağına pranga vurulduğunu belirterek, “Dayanışmaya, düşünmeye, örgütlenmeye, muhalif olan her sese ve her renge planlı olarak yapılmış bir hamle. Demokratik toplumun temel taşını oluşturan sivil toplum örgütlerine ve özgürlüğüne vurulan bir darbe” dedi.
"KENDİLERİNE YAKIN OLANLARI KAYIRACAKLAR"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Yeni Şafak Yazarı Yusuf Kaplan ile yaptığı görüşmede “STK’lerin İslami çalışmalarının engellemesi söz konusu olmayacak, buna ilk önce ben karşı dururum” söylemini sorduğumuz Sağlam, “Tam da bu yasal düzenlemenin ana omurgasını oluşturan amaca uygun bir söylemdir. Gerçekten laik, evrensel insan hak ve özgürlüklerinin güvencede olduğu, hiç kimsenin kaygı duymadığı bir ülkeyi mutlaka inşa edeceğiz” diye konuştu. Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik de kurumların tek tipleştirilmek istendiğini vurgulayarak “Bütün bunlar toplumu kültürel faaliyetlerden uzaklaştırarak tek tipleştirme ve sindirmeye yönelik korkuyu daha etkin kullanma formülleridir. Bu asla kabul edilemez. Bu kanun Anayasa’ya aykırıdır, kabul etmiyoruz” dedi.