08 Ocak 2021 15:45

Almanya’da işçilerin yüzde 71’i gelecek korkusu yaşıyor

Almanya'da 250 bini aşkın işçinin katıldığı ankete göre işçilerin yüzde 71’i gelecek korkusu yaşıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya’da metal ve elektronik alanında örgütlü en büyük sendika IGM, işçilerle internet üzerinden yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. 250 bini aşkın işçinin katıldığı ankete göre işçilerin yüzde 71’i gelecek korkusu yaşıyor.

6 bin 700 işyerinden 250 binden fazla işçiyle yapılan ankette aralık ayında başlayan TİS görüşmeleri öncesi çalışanların içinde bulunduğu durum ve pandeminin etkileri hedeflendi. Çıkan sonuçlara göre ankete katılan işçilerden yüzde 71’i gelecek korkusu yaşıyor. Bu korkuda özellikle son dönemde dijitalleşme ve teknolojinin işçilerin aleyhine kullanılması nedeni dikkat çekiyor.

Ankete katılan işçilerin yüzde 50’den fazlası pandemi sürecinde kısa çalışma kapsamında olduklarını söylerken; bu işçilerin yüzde 73’ü çelik üretimi yapan firmalarda çalışıyor. Bu oran otomobil ve yan sanayide çalışan işçilerde ise 3’te 2 düzeyinde.

İşçilerin yüzde 78’i pandemi sürecinde kısa çalışma, kreş ve okulların kapanmasından etkilenmiş ve yaşamlarını yeniden kurmak zorunda kalmış. İşçilerin büyük bir kısmı pandemi sürecinde ekonomik durum ve değişiklikler noktasında patronların işçileri bilgilendirmediğini vurguluyor. Kendilerine bilgi verildiğini belirten işçilerin oranı yüzde 44.

Her üç işçiden ikisi haftalık çalışma saatleri konusunda güvence istiyor. Ankette ortaya çıkan diğer bir nokta ise herhangi bir işletmede çıkış olduğu koşullarda emekçilerin yüzde 70’den fazlasının dayanışmanın önemine vurgu yapması. (Stuttgart/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Yüksek Öğrenim Çalışanları Sendikasından Boğaziçi öğrencilerine destek

SONRAKİ HABER

Londra'da virüs kontrolden çıktı, belediye başkanı olağanüstü durum ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa