11 Ocak 2021 06:37

Milyonlarca doz aşının bozulduğu Aşı Takip Sistemi ihalesini yine aynı şirketler aldı

Bakanlığın Kovid-19 aşısı için Aşı Takip Sistemi’nin (ATS) yenileyeceğini açıklamasının ardından ihale yapıldı. İhaleyi ise Sayıştay'ın işlemediğini söylediği ATS'yi kuran şirketler aldı.

Fotoğraf: Polina Tankilevitch/Pexels

Paylaş

Covid-19 aşısı için “mevcut aşı soğuk zincir ve stok yönetiminin bakım, onarım, güncelleme, yeni kurulum ve teknik destek” ihalesi, sistemi 2013’te kuran şirketlere verildi. Oysa Sayıştay 2018 yılı raporunda sistemin işlemediğini, yanlış veri ürettiğini ve milyonlarca doz aşının bozulduğunu tespit etmişti.

Kovid-19 aşılarının ulaşımı ve bozulmadan belli bir sıcaklıkta tutulması çok önemli. 23 Kasım günü Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşısı için Aşı Takip Sistemi’nin (ATS) yenileneceğini duyurdu. Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün haberine göre 21 Aralık 2020 günü ihale düzenlendi. İhalenin konusu, “Mevcut aşı ve anti serum soğuk zincir ve stok yönetiminin bakım, onarım ile güncelleme, yeni kurulum ve teknik destek hizmeti” oldu. Yaklaşık maliyeti 12 milyon 253 bin 891 lira olan ihaleyi, 11 milyon 75 bin lira ile ANKAREF-ERBUL ortaklığı kazandı. Tek teklif verilen sözleşme, 31 Aralık 2020 günü imzalandı.

Oysaki Sağlık Bakanlığı 8 yıl önce de bütün aşıların merkezi bir sistemle takip edileceğini, 7/24 çalışacak sistem sayesinde aşıların korunacağını, dağıtımının düzenli olacağını açıklamış ve 2013 yılının Şubat ayında Aşı Takip Sistemi (ATS) ihalesini yapmıştı. Maliyeti 40 milyon 945 bin 38 lira olan ihaleyi, 34 milyon 777 bin lira teklifle ERBUL-ANKAREF-UDEA ortaklığı kazanmıştı. En düşük teklif 19 milyon 494 bin veren Ventura Yazılım-Disera Tıbbi Malzeme ortaklığı, aradaki 15 milyon liralık fark nedeniyle itiraz etmiş, ancak Kamu İhale Kurumu, “en düşük teklifin en uygun teklif anlamına gelmeyeceği” gerekçesiyle şikâyeti yersiz bulup, ihaleyi onaylamıştı.

Yani, Aşı Takip Sistemi (ATS) için açılan yenileme ihalesi yine aynı şirketlere gitti.

SAYIŞTAY RAPORU ORTAYA KOYDU: SİSTEM İŞLEMEDİ, MİLYONLARCA DOZ AŞI BOZULDU

Aşı Takip Sistemi (ATS) hakkında Sayıştay’ın 2018 yılı raporunda yer alan tespitler önemli. Sayıştay raporuna göre ATS’nin depo mevcudu, tüketim, zayi ve miat dolması verileri güvenilir değil. Rapora göre 2 milyon 967 bin 740 aşı aylarca bekletilip bozulmalarına az bi zaman kala İl Sağlık Müdürlükleri’ne gönderildi, parasal değeri 11 milyon 332 bin 471 liralık aşılar ise bozuldu. Sayıştay ayrıca “ATS tarafından miadı dolmuş aşıların takip ve tespiti yapılamıyor” dedi ve uyardı: “Soruşturma açılması, varsa kamu zararının tespit edilmesi gerekli.”

İHALEYİ ALAN ŞİRKETLER KİMİN?

ERBUL’u kuran Zafer Çakır, 2016’da hisseleri Nizameddin Haşim Ordulu’ya devretti. Çakır daha sonra 2020’de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Bu şirketin 2018’de kurulan Ordulu Bilgi Teknolojileri adlı bir başka şirketi daha var. İş yaptığı kurumlar ise Cumhurbaşkanlığı, Jandarma, Katar Hava Kuvvetleri ile Selçuk Bayraktar’ın şirketi Baykar Makina. Nizameddin Ordulu, Selçuk Bayraktar’ın başkanı olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın da yönetiminde bulunuyor.

ANKAREF, Erhan Birinci ve Gökhan Fidan tarafından 2007’de kuruldu. Zeynal Durkut ve Muhanver Gözüm’ün şirkete ortak oldu. Durgut ve Gözüm 2010’da da MFZ Grup’u kurdu. MFZ’nin bazı inşaatları ise Çukurambar Firdevs Camii, Süleymaniye Evvel ve Sani medreseleri onarımı, İller Bankası ile Halkbank Genel Müdürlüğü. Zeynel Durkut, 2014’te Deniz Feneri Derneği adına Fildişi Sahilleri’nde 15 bin Kuran dağıtmasıyla da haber olmuş. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencilerinin "Tayyipler Alemi" pankartına beraat

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş’tan Mehmet Uçum’a "okkalı cevap" paylaşımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa