11 Ocak 2021 23:28

TİS süreci başlayan İZENERJİ işçileri: Taban ücretleri yükseltilsin

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ’de yedinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri CHP’li belediyeler tarafından kurulan SODEMSEN’le yürütülüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki yedinci dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci başladı. KHK ile şirketlere geçişleri yapılan, güvenlikteki 2 bin 919, Altaş ve Denizay’daki 781 işçinin ilk toplu sözleşme süreci, İZENERJİ’de çalışan yaklaşık 9 bin 300 işçiyi ilgilendiriyor. İşçilerin bu süreçte öne çıkan talebi taban ücretinin yükseltilmesi. Öte yandan sendika bu sene doğrudan belediye yönetimiyle değil Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile masaya oturdu. 7 Ocak günü ilk oturumu gerçekleştirilen TİS görüşmesinde 24 madde değerlendirilirken ikinci oturum ise 29 Ocak günü yapılacak. İşçilerin taleplerinden biri de SODEMSEN’den vazgeçilerek, belediye yönetiminin direkt masaya oturması.

‘AYNI İŞYERİNDE FARKLI ÜCRET UYGULANMASIN’

İlaçlama Baştemsilcisi İsmail Uzun, “Ay sonu geldiğinde evimize ekmek götürelim, yani yaşam standartlarımızı aç kalmayacak şekilde dizayn etmek istiyoruz. Şu an Türkiye’deki ekonomik duruma baktığımız zaman aldığımız ücretler açlık seviyesinin altında” dedi. Uzun, toplu sözleşmeden taban ücretlerinin yükseltilmesini beklediğini söyledi. Uzun, “İZELMAN’daki arkadaşlarımız ile aynı yerde çalışıyoruz, aynı işi yapıyoruz ama farklı ücretler alıyoruz. Tunç Soyer’in ‘eşit iş eşit ücret’ sloganıyla çıktığı bu yolda bu sözünü tutmasın bekliyoruz. Aynı işyerinde farklı ücretlerin uygulanmasını istemiyoruz” dedi.

‘SODEMSEN’DEN VAZGEÇİLMELİ’

“SODEMSEN’i asgari ücret belirleme komisyonu gibi bir şey yapmaya çalışıyorlar” diyen Uzun şunları söyledi: “SODEMSEN bir belediyede yüzde 17 verilmişse diğer belediyelerde yüzde 17 vermek zorunda kalıyor. Çünkü hepsi SODEMSEN’e üye. Bu uygulama kesinlikle doğru değil. Bütün belediyelerdeki toplu sözleşmeler standart yüzdeyle bitmek zorunda kalacak. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. SODEMSEN’den bir an evvel vazgeçilmelidir. Biz SODEMSEN’i muhatap almıyoruz, sadece imza yetkisi vardır. Ama toplu sözleşmede bir uzlaşmazlık olursa eylemimizi İzmir Büyükşehir Belediyesine karşı yapacağız.”

‘KOŞULLAR DÜZELTİLSİN’

İzmir Büyükşehir Belediyesi Güvenlik Personeli Baştemsilcisi Onur Kaya, “İlk defa bir toplu sözleşme sürecine dahil oluyoruz. Heyecanımız var. Uzun zamandır bütçenin çok altındayız. Daha önceki sözleşme sürecinde KHK’li işçiler için market desteği vardı. Şimdi ise sürece biz de dahil olduk. Maddi anlamda beklentilerimiz var ama çalıştığımız alanlarda koşulların düzeltilmesini talep ediyoruz. Özellikle kulübesi olmayan, ısınma sorunu yaşayan güvenlikci arkadaşlar var. Bunlar bizim için öncelikli sorunlar ve çözülmesini istiyoruz” dedi.

İşçilerin SODEMSEN’in ne olduğuna dair çok fazla soru sorduğunu belirten Kaya, “Temsilciler olarak elimizden geldikçe arkadaşlara anlatıyoruz. Olmasaydı bizim için daha iyi olurdu. İşverenle masaya oturacaktık şimdi SODEMSEN aracı oldu ve durum bizim aleyhimize olacak” diye konuştu.

‘TABAN ÜCRETLERİ İYİLEŞTİRİLSİN’

İZSU Güvenlik Temsilcisi Mehtap Özdemir de ilk defa toplu sözleşme sürecine dahil olduklarını söyleyerek, “Özellikle taban ücretlerimizde iyileştirme istiyoruz” dedi. Özdemir, “SODEMSEN’le yapılan görüşmelerin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Aslında işverenle doğrudan görüşülmesi lazım, arada böyle bir aracının olmasını sağlıklı bulmuyorum” diye konuştu.

‘KONTEYNER TALEP EDİYORUZ’

Yol süpürgede çalışan Nazlı Akyol ise “Özellikle taban ücretinin nasıl olacağını merak ediyoruz. KHK ile geçtiğimiz için çok yıprandık, bunun yeni sözleşme ile düzeltilmesini istiyoruz. Yolları temizlerken çantamız, yemeğimiz sırtımızda geziyoruz. Lavabo sorunumuz da var. Bunlar için konteyner talep ediyoruz” dedi.

Büyükşehir belediyesinde güvenlik olarak çalışan Seven Şen de “Bu toplu sözleşme bizi çok heyecanlandırıyor, çünkü ilk sözleşmemiz. Umarım güzel sonuçlar elde ederiz. Taşerondayken işten atılma korkusu yaşıyorduk. Sendikalı olduğumuz için şimdi daha mutluyuz. İnsanca yaşayabilmek istiyoruz, bu yüzden taban ücretlerinde iyileştirme talep ediyoruz” diye konuştu.

‘AÇ KALMAYACAK BİR ZAM İSTİYORUZ’

Katı Atıklar Baştemsilcisi Hasan Cengiz ise “Şirketler içinde bakıldığında en düşük yevmiye İZENERJİ’de. Bizim taban ücretinin diğer şirketlere yaklaşması gerekiyor. Tunç Soyer asgari ücrete 3 bin 100 lira dedi. Bunu 30’a böldüğümüzde 103 lira günlük yevmiye oluyor ama bizim D grubu en üst grubun günlük yevmiyesi 89 lira. Hayat şartlarında aç kalmayacak, evimize ekmek götürebileceğiz bir zam olması lazım” dedi.

“Toplu sözleşmede SODEMSEN’in bağlayıcı olduğunu düşünmüyorum. Burada bağlayıcı olan Tunç Soyer’dir” diyen Cengiz, yevmiyelerinin yükseltilmesini talep etti.

ÖNCEKİ HABER

Joe Biden, CIA Başkanlığına William J. Burns'ü aday gösterdi

SONRAKİ HABER

Belediyelerde TİS görüşmeleri SODEMSEN'le yürütülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa