11 Ocak 2021 23:44

Belediyelerde TİS görüşmeleri SODEMSEN'le yürütülüyor

CHP'li belediyelerde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, yönetim kurulu CHP'li belediye başkanlarından oluşan SODEMSEN’le yürütülüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Bayram KESGİN
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Disiplin Kurulu Başkanı
 

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZENERJİ ve İZELMAN şirketlerinde çalışan DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2 ve 3 No’lu Şubeye üye işçileri ve Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şubede örgütlü olan kamu emekçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri ocak ayı içerisinde başlayacak.

İşçiler memurlar dahil yaklaşık 23 bin üzerinde emekçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde, daha önceki dönemlerden faklı olarak işveren tarafından kurulan Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ile masaya oturulacak.

Bir taraftan salgın, ekonomik kriz, temel tüketim ihtiyaçlarına her gün gelen zamlar karşısında işçilerin emekçilerin ücretleri yarı yarıya erirken, diğer taraftan doğrudan ya da dolaylı olarak alınan vergiler işçilerin belini büküyor ve işçiler bankalara borçlanarak yaşam mücadelesi veriyor. Bu durum dolayısıyla toplu sözleşmedeki beklentileri de yükseltiyor.

İZENERJİ çalışanı Genel-İş İzmir 2 No’lu da örgütlü işçilerin öncelikli talepleri şirketler arasındaki ücret ve sosyal hak eşitsizliğinin giderilmesi, insanca yaşanacak, eşit işe eşit ücret uygulanmasının sağlanmasıdır.

ÖZGÜR TİS İÇİN DOĞRUDAN İŞVERENLE GÖRÜŞME

SODEMSEN kamuoyuna sosyal demokrat belediyeler arasında ilişkiyi geliştirecek, güçlendirecek, projelerinde birbirlerine yardımcı olacak, sendikadan öte belediyeler arası dayanışmayı sağlayan bir dernek gibi tanıtıldı. Bugün gelinen süreçte ise karşımıza MESS gibi KİPLAS gibi bir işveren sendikası olarak çıktı.

SODEMSEN’le ilk toplu sözleşme deneyimini yaşayan Bayraklı Belediyesinde örgütlü olan Genel-İş İzmir 6 No’lu ve Bornova Belediyesinde örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu şubelerimiz oldu. Bayraklı Belediyesi adına görüşmelere giren SODEMSEN yetkilileriyle sendika bir sürü sıkıntı yaşayarak toplu sözleşmeyi bitirmek zorunda kaldılar. Bornova Belediyesindeki 7 No’lu şubenin de toplu sözleşme süreci tıkanmış grev aşamasına gelinmiştir.

SODEMSEN’de işveren adına görevlendirilmiş, görüşmelere katılacak olan sicili kabarık işveren yandaşı sendikaların içinde görev yapan ve aynı zamanda iktidar bürokratları bulunmaktadır.

DİSK Genel-İş Genel Merkezi başta olmak üzere sözleşme yapacak olan sendika şubeleri işveren sendikasına karşı ortak bir mücedeleyi örgütlemeyerek hata yapmışlardır. Biz işveren sendikalarını metal patronlarının sendikası olan MESS’ten ve diğer bazı iş kollarından tanıyoruz. İşçilerin taleplerini görmezden gelerek, sendikalara geri adım attırarak, kimi iş kollarında 3 yıl, kimi iş kollarında 4 yıllık sözleşme imzalamışlardır.

Adı ne kadar sevimli olursa olsun SODEMSEN bir işveren sendikasıdır. Dolayısıyla AKP iktidarının hayata geçirmek istediği çerçeve toplu sözleşme SODEMSEN aracılığı ile belediyelerde hayata geçirilecektir.

Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bugüne kadar bitirilen toplu sözleşmeler çeşitli bahanelerle gerçek enflasyonun altında bitirilmiştir. Biten TİS’lerin büyük çoğunluğunun yüzdelik artış oranları aynıdır. Burada amaçlanan ücretleri tavanda değil tabanda sabitleyerek çerçeve toplu sözleşmeyi bütün belediyelerde hayata geçirmektir.

MÜCADELE İLE AŞACAĞIZ

Önümüzdeki süreç biz belediye işçileri, emekçileri için zor bir süreç olacaktır. Ama Genel-İş 2 No’lu Şubeye üye İZENERJİ işçileri olarak taşeron ve KHK sürecinden bu yana bir sürü zorlukları mücadele ile aştık. Uzlaşmacı bir sendikal anlayışın dışında örgütlenerek işçilerle birlikte hazırladığımız toplu sözleşme taslağımızı oluştururken her sözleşmede sendikamızı işyeri toplantılarıyla yeniden yeniden örgütleyerek toplu sözleşmelerimizi yapılan referandumlarla işçilerin onayına sunduk ve sözleşmeyi işçilerle bitirdik.

Sadece kendi üyelerimizin talepleri için değil, diğer sınıf kardeşlerimizle en geniş birlikteliği sağlayarak ülkedeki antidemokratik uygulamalara karşı birleşerek örnek bir mücedele anlayışı ortaya koyduk. KHK’li arkadaşlarımızın TİS kapsamı dışında bırakılmak istenmesine karşı İzmir’deki tüm Genel-İş şubeleri ve belediyede örgütlü kamu emekçileri sendikası Tüm Bel-Sen ile tam bir birlikle gerçekleştirilen eylemimiz bu birliktelik ve dayanışma anlayışımızın en ileri örneğini oluşturdu. Hiç şüphe yok ki yarın da aynı mücadeleyi örgütleyeceğiz. Yaşasın iş, ekmek özgürlük mücadelemiz!

Reklam