11 Ocak 2021 23:15

Ücretsiz izne çıkarılan Migros depo işçisi: 1168 liraya geçinin diyorlar

Kocaeli Şekerpınar Migros'un deposunda çalışan işçiler, ücretsiz izne çıkarılınca işyeri önünde eylemlere başladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Migros deposunda çalışırken yılın son günü telefonlarına gelen mesajla ücretsiz izne çıkarıldıklarını öğrenen işçilerden Tayfun Göneş, “İki küçük çocuğum var biri yeni doğdu. Asgari ücretle zor geçiniyordum şimdi 1168 lirayla geçin diyorlar” diyor.

Kocaeli Şekerpınar Migros deposunda çalışan Tayfun Göneş, biri 14 aylık öbürü 16 günlük iki çocuk babası. 8 yıldır çalıştığı depoda pazar günleri bile zorlukla izin alabildiklerini anlatıyor. 26 Aralık günü ise 5 günlük doğum izni alıyor. İkinci kez baba olmanın heyecanını evinde çocuklarıyla eşiyle birlikte yaşarken 31 Aralık günü yeniden çalışmak için depoya gidiyor. O gün daha bir özenle çalıştığını, kafasında evi, eşi ve çocuklarının olduğunu söylüyor. Bir yandan da kira, fatura, teker teker ücretsiz izne gönderilen mesai arkadaşları... “Eve giren bir tek asgari ücret o da giderse ne ederiz” diye düşünmeden duramıyor. Yılbaşı gecesi ise telefonuna gelen mesajla 01.01.2021 tarihinden itibaren ücretsiz izne çıkarıldığı haberini alıyor.

‘EŞİMİN DOĞUM YAPTIĞINI BİLE BİLE GÖNDERDİLER’

“Eşim bir hafta önce doğum yaptı, bunu bile bile beni izne gönderdiler onca yıl emek verdim bu muydu karşılığı?​” diye soruyor Göneş. Durumunu birkaç kez müdürlerine anlatmaya çalışıyor fakat her seferinde “Sizi gönderiyoruz yönetim böyle istiyor” yanıtını alıyor. Sonrası zaten malum, Tayfun Göneş’in telefonlarına kimseler çıkmıyor. Doğan çocuğunun masraflarını bu asgari ücretle nasıl karşılarız diye düşünen Göneş şimdi, “1168 lirayla nasıl geçinebilirim?​” diye soruyor. “Önceden kenara beş kuruş atabilmiş değilim, iki tane çocuğum var, asgari ücretle kim birikim yapabilir? Öyle günler oldu ki eşimizi çocuğumuzu göremedik. Ağır çalışma koşullarına çocuklarımızın geleceği için katlandık” diyor.

‘HER AN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILABİLİRİM’ KORKUSU

Daha önce çalışma arkadaşlarının ücretsiz izne çıkarıldığını anlatan Göneş şunları söylüyor: “Her an ücretsiz izne çıkarılabilirim korkusuyla çalışıyorduk, çünkü arkadaşlarımızı görüyorduk teker teker işten çıkarılıyorlardı. Bu yasanın bizim yararımıza olmadığını da tahmin ediyorduk zaten. Ücretsiz izin öyle bir bela ki ayrılıp başka yerde çalışamıyorsun, haklarını alamıyorsun. İşten atmış olsalardı kıdem tazminatımı alırdım, gidip başka yerde iş bulabilirdim ama böyle yapıyorlar ki işçi 1168 lira ile geçinemeyip bıksın, gelsin istifasını versin, patron tazminattan kurtulsun. Benim burada 8 senelik emeğim var şimdi onlar çöpe mi gitsin?​”

“Emin olun kimse 8 sene ben gibi katlanamazdı” diyen Göneş şöyle devam ediyor: “Deponun çatısı çöktüğünde aylarca su içinde çalıştık. Dışarıya bir gün yağmur yağardı bizim üzerimize bir ay yağmur suyu akardı. Ben 8 ay boyunca pazar günleri dahil izinsiz çalışmış adamım. Ne yapalım ekmek parası deyip katlanıyorduk.”

‘ONCA YILLIK EMEĞE BÖYLE KARŞILIK VERDİLER’

Nurten Akan da Tayfun Göneş ile aynı ekipte, yılbaşı gecesi ücretsiz izne çıkarılanlardan. 11, 13 ve 15 yaşında 3 çocuğu var. Asgari ücretle ev geçindirmeye, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. 31 Aralık gecesi işten evine döndüğünde öğreniyor ücretsiz izne çıkarıldığını, bütün yılın yorgunluğunu ikiye katlıyor o mesaj. “Yılın son günü temizliğimizi her şeyimizi yaptık, bütün yılın pisliğini temizledik. Ertesi gün yeni bir yıla başlayacağız onun umudu var içimizde, daha iyi olacak her şey falan diyoruz. Saat 17.00’den sonra evime geldim. Ücretsiz izne çıkarıldığımı telefonuma gelen mesajla öğrendim. Onca yıllık emeğe bu şekilde karşılık verdiler” diyor.

Ücretsiz izne çıkarılmadan bir hafta önce evini değiştiren Nurten Akan, “Henüz sıkıntılar başlamadı ama başlayacak, yeni evin kirası faturaları gelecek, nasıl geçiniriz bilmiyorum. Devletin kredilerinden de çektim onların taksitleri geliyor, aylık 1500 lira kredi ödemem gerekecek” diye anlatıyor.

İŞYERİ ÖNÜNDE EYLEMLER DEVAM EDİYOR

Migros depolarında çalışan işçiler hakları için DGD-SEN’le birlikte eylem yapıyor. DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı, Şekerpınar Migros deposunda aralık ayı başından beri işçilerin 10’ar kişilik gruplar halinde ücretsiz izne gönderildiğini söylüyor. Ücretsiz izin uygulamasının işçilerin üzerinde bir baskı unsuruna dönüştüğünü vurgulayan Bostancı, “İşveren işçinin kıdem tazminatına çökmeyi, 1168 liraya mahkum ederek istifa etmesini istiyor. İşverenle görüştüğümüz zaman da yasadan dolayı böyle bir hakkımız var diyebiliyorlar” dedi. Migros deponun önünde eylemlerine devam ettiklerini söyleyen Bostancı, “İşyerine birçok kez ihtar verdik dönüş alamadık. Her gün saat 11.00 ile 17.30 arası deponun önündeyiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink davasında tutuksuz sanıklar mütalaaya karşı savunma yaptı

SONRAKİ HABER

Sayacılar Adana’da iş bırakmayı tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa