11 Ocak 2021 23:35

Bakanlık "Cumhurbaşkanına hakaret" davalarının bilgisini istedi

Adalet Bakanlığı tarafından cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen bir yazıda, cumhurbaşkanına hakaret vb. yargılama süreçlerinin bildirilmesi istendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Adalet Bakanlığı tarafından cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen bir yazıda, cumhurbaşkanına hakaret vb. yargılama süreçlerinin bildirilmesi istendi. CHP’li Muharrem Erkek, “Normal bir işlem gibi görülse de bu yazıyı alan hakim elindeki derdest dosyada ya da gelecekte bakacağı dosyalarda nasıl baskı altında kalmaz? Nasıl bağımsız karar verebilir?​” diye sordu.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen yazıda, cumhurbaşkanına hakaret ve Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve devletin kurumlarını aşağılama suçu kapsamındaki dosyalarla ilgili ayrıntılı bilgi istendi. Yazıda, karara çıkmış ise kesinleşme şerhli karar örnekleri, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş ise karara karşı itiraz olup olmadığı ve kesinleşip kesinleşmediği konusundaki bilgilerin gönderilmesi istendi. Cumhurbaşkanına hakaret davalarındaki ceza, beraat ve itiraz bilgilerinin Adalet Bakanlığı tarafından istenmesi, yargı mensuplarının alacağı karara müdahale kaygısına neden oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu. “Adalet Bakanlığından cumhuriyet başsavcılıklarına bir yazı yazılıyor. Yazıda cumhurbaşkanına hakaret ve Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağılama suçuna dair dosyalar hakkında bilgi isteniyor. Normal bir işlem gibi görülse de bu yazıyı alan hakim elindeki derdest dosyada ya da gelecekte bakacağı dosyalarda nasıl baskı altında kalmaz? Nasıl bağımsız karar verebilir? İktidarın baskı iklimi ancak adaletle bahara çevrilebilir. İktidarın tarafsız ve bağımsız yargı inşa etme amacı varsa ona göre de davranmak zorunda. Çünkü adalet söylemden daha çok eylem meselesidir. Yargı, ağır bir sivil vesayet altında. Bu zihniyet reform yapamaz!” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 174 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Bakıma muhtaç, sokakta yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa