Sağlık emekçileri sordu: Kasım-aralık ayı ek ödemeleriniz nerede?
Sağlık Emekçileri, hastanelerde ve iş yerlerinde yaptıkları eylemlerle emeklerinin karşılığını istedi, ek ödemelerin verilmesi talebini yineledi.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, hâlâ ödenmeyen ek ödemeleri için basın açıklaması gerçekleştirdi. Beyoğlu'nda bulunan Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri, "Kasım-aralık ek ödemeleri nerede?" diye sordu.
"Hakkınız ödenmez dediler ödemediler" pankartı açan sağlık sağlık emekçileri, ödenmeyen ek ödemeleri alkışlarla protesto etti. Alkışlı eyleme hasta yakınları da destek verdi.
"UTANÇ DUYMALILAR"
Şişli Şube Eş Başkanı Abuzer Aslan, "Sağlık emekçileri için güzel şeyler olacağını dile getiren Sağlık Bakanı hakkımızı gasbediyor. Bize ve topluma yalan söylüyorlar. Biz bu yalanlardan yorulduk. Sadece işimizle ilgilenmek istiyoruz" dedi.
Daha sonra konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez söz aldı. Ekmez, "Canla başla mücadele veren sağlık emekçileri maaşlarını alamadılar. Şehir hastenelerine milyonlarca lira para harcanırken emekçilere görmezden geliniyor. Sağlık emekçileri geçim derdi yaşıyor. Bundan utanç duymalılar. Bizden bekledikleri itaat ve verdiklerine razı olmamızı istiyorlar. Razı olmayacağız mücadeleyi büyüterek devam edeceğiz" diye konuştu.
Basın açıklamasını SES İşyeri Temsilcisi Handan Mısıroğlu Arık okudu.
January 12, 2021
"YOKSULLAŞTIK"
Pandeminin başından beri alkışlanan sağlık emekçilerinin vergi yükü, enflasyon oranlarının altında ezildiğini ve yoksullaştığını söyleyen Arık, "Pandemi koşullarında izinsiz, dinlenmeksizin virüs yüküyle mücadele ederken tükeniyor ve her gün ölüyoruz. İnsanca yaşayacak, meslek riskimizi karşılayacak tek kalemde yoksulluk sınırının üstünde temel ücret diye isyan edip çığlık attıkça performans ve ek ödemelerle bizlere lütuf olarak sunuldu. Hakkınız ödenemez dediniz, 2021 yılı sağlık emekçilerinin yılı olsun dediniz, ama vaat ettiğiniz ek ödemeleri bile sağlık hizmetinin tüm bileşenlerine adil ve eşit bir şekilde bile dağıtamadınız" dedi.
"EK ÖDEMELER NEREDE?"
"Kasım ve aralık ayı ek ödemeleri nerede?" diye soran Arık, "Biz izinsiz, dinlenmeksizin her zaman canımız pahasına aktif bir şekilde görevlerimizin başındayız. Masa başındaki Sağlık Bakanlığı bürokratlarına sesleniyoruz sıcak koltuklarınızdan ödeme emri genelgesi hazırlamak için neyi ya da kimi bekliyorsunuz? Şüpheli TUİK verileriyle, manüple edilen enflasyon oranlarıyla ve giderek artan vergi dilimleriyle, yandaş sendikayla oynadığınız orta oyunu sonucu belirlediğiniz TİS zamlarıyla yoksullaştırdığınız ve 50TL'ye dahi muhtaç bıraktığınız sağlık emekçileri, sadaka değil tulumlarından akan terlerinin, koruyucu gözlüklerinde biriken buğunun, topuklarındaki sızının hakkını istiyorlar. Acilen ve derhal kasım ayı ek ödemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve sağlık emekçilerinin mağduriyeti giderilmelidir" diye konuştu.
Sağlık emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:
- İzin ve dinlenme hakkı, emeklilik hakkı gibi kazanılmış haklarımıza hiçbir koşul altında dokunulmamasını,
- Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergilerin gelir vergisi matrahından mahsup edilmesini,
- Sağlık çalışanlarının tamamını kapsayan, dönüşümlü çalışma, hamilelerin, kronik hastalığı bulunanların, idari izinli sayılmasını, çocuklu çalışanlardan talep eden ebeveynin idari izinli sayılmasını,
- Sağlıkta şiddetin önlenmesini,
- Bütün sağlık emekçilerinin temel ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerinde olacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz.
(İstanbul/EVRENSEL)
ADANA TABİP ODASI: SAĞLIKÇILAR EKONOMİK OLARAK DA TÜKENMİŞLİK SINIRINA İTİLMEKTE
Adana'da gerçekleştirilen eylemde konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının her geçen gün giderek azaldığını vurguladı. Menteş, salgının başından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından medyaya ve halka söylenen "Sağlık çalışanlarına her türlü ödeme fazlasıyla yapıldı" söyleminin gerçeği yansıtmadığını belirterek “Sağlıkçılar kredi kartları ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ek ödemeler acilen ödenmeli" dedi.
“HER ŞEYİ FAZLASI İLE VERİYORUZ SÖZLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR”
Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası, SES, Genel Sağlık-İş Sendikası yönetici ve üyeleri adına basına açıklama yapan Uzm. Selahattin Menteş, sağlıkçıların mesleğini seferberlik mantığı ile yapmaya çalışırken vadedilen tavandan ek ödemelerin yapılmamasının ve özveri gerektiren bu dönemde bir de kamuoyuna yansıtılan “Her şeyi fazlasıyla veriyoruz” imasının kendilerini yıpratmaya devam ettiğini söyledi.
Bu söylemin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Menteş, “Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu sıfır performans ya da cüzzi bir ek ödeme ile hastanelerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda, 112'lerde, aile sağlığı merkezlerinde canla başla çalışmaya devam etmekte” dedi.
“SAĞLIK EMEKÇİLERİ KREDİ KARTI İLE YAŞAMLARINI SÜRDÜRÜYOR”
“Hekimler ve sağlık çalışanlarının yoksulluk sınırının altında ücret almaya devam ettiğini ifade eden Menteş, “Maaşlarımızın bu kadar aşağılarda olmasını bir ölçüde alacağımız ek ödemeler ile kapatmaya çalışırken bu ödemelerin de yapılmaması ekonomik olarak bizleri zor durumda bırakmaktadır. Sağlıkçılar kredi kartları ile yaşamını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Bizler yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemeleri değil, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan ve emekliliğe yansıyan, insanca yaşayacağımız ücret düzenlemesi istiyoruz” dedi.
Hekimler için ek göstergenin 7200’e ve tüm sağlık çalışanları için en az 3600’e çıkarılmasını talep eden Menteş, “Mevcut uygulama haliyle salgın ile mücadelede çalışanların ücretleri için ve geçmişteki oluşan eksikliklerin telafisi için yeniden planlama yapılarak ek bütçe oluşturulmasını istiyoruz. Tüm sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemenin acilen ödenmesini, maaş ve özlük haklarımızın düzeltilmesini istiyoruz” diye konuştu.
TTB 2'NCİ BAŞKANI DOÇ. DR. ÖKTEN: SAĞLIK ÇALIŞANLARININ NEFES ALMASINI SAĞLAYINIZ
Sağlık Bakanına seslenen Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Sayın Bakan, bizleri artık sahte alkışlarınızla ve sahte gözyaşlarınızla medyada sağlıkçılara çok para verdiğinizi söyleyerek aldatmayınız. Bizlere hakettiğimiz maddi ve manevi değeri veriniz, çalışma koşullarımızı düzeltiniz. Bizlere Kovid-19’un meslek hastalığı olmasını sağlayınız. Giderek tükenmişlik sendromundan bitme noktasına gelen sağlık çalışanlarının nefes almasını sağlayınız” dedi. (Adana/EVRENSEL)