SES MYK üyesi Eroğlu: Ek ödeme değil, tek kalemde verilecek bir ücret istiyoruz
SES MYK üyesi Eylem Kaya Eroğlu, taleplerinin ücretlerinin yoksulluk sınırı üzerinde, vergi yükü azaltılmış, emekliliğe de yansıyacak ve tek kalemde ödenmesi olduğunu vurguladı.
Eylem Kaya Eroğlu | Fotoğraf: Evrensel
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK üyesi Eylem Kaya Eroğlu, yapılacak olan ek ödemelere dair konuştu. Yeni işe başlayan hemşirelerin daha iyi bir maaş için hastalanmak pahasına yoğun bakımlarda çalışmak istediğine dikkat çeken Eroğlu, sağlık emekçilerinin artık para konusunu konuşmaktan sıkıldığını söyledi. Eroğlu, aynı işi yapan 4A’lı ve 4B’lilerin bile aynı ödemeyi alamadığını belirterek, asıl taleplerinin ücretlerinin yoksulluk sınırı üzerinde, vergi yükü azaltılmış, emekliliğe de yansıyacak ve tek kalemde ödenmesi olduğunu vurguladı.
Ek ödemelerin normalde düzenli olarak ödenmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Döner sermaye payından gelecek ödemeler Kasım ve Aralık ayında Sağlık Bakanlığından yazı gelmedi denerek tahsili yapılmadı. Sosyal medyada başlattığımızı kampanyayla birlikte Sağlık Bakanlığının emriyle ek ödemelerin yapılacağı Resmi Gazetede duyuruldu” dedi. Asıl olarak ödemenin ne şekilde yapılacağının önemli olduğunu belirten Eroğlu, “Pandemi dönemi boyunca daha düzenli yapılması gereken ek ödemelerin düzensizliği sağlık emekçilerini mağdur etmiş durumda. Şimdi yapılacak ek ödemede Sağlık Bakanlığının belirlemesine ilişkin bir ibare mevcut. Eskisi gibi bir ödeme mi yapılır yoksa Bakanlık bunu nasıl değiştirir bilmiyoruz. Takip etmeye devam edeceğiz” dedi.
EK ÖDEMELER DERECEYE GÖRE ÖDENMEMELİ
Ek ödemelerin en büyük sorununun miktar olarak dereceye, kadroya göre ödenmesi olduğunu söyleyen Eroğlu, “Örneğin; yeni başlayan hemşirelerden örnek verecek olursam; yeni başlayan hemşireler yoğun bakımda çalışmak istiyorlar, geçiş yapmak istiyorlar. Çünkü sertifikalı olan bir bölüm olan yoğun bakım hemşireliğinde ücret farkı alınıyor. Daha iyi kazanmak için yoğun yerleri tercih etmiş durumda kalıyorlar. Bir de pandemi döneminde olduğumuzu da belirtirsek yoğun yerler demek Kovid ile iç içe olmak demek. Bu da hastalanmak uğruna daha iyi bir maaş almak istenmesinden ortaya çıkıyor” dedi.
SAĞLIK EMEKÇİLERİ BÜTÜN POZİSYONLARDA HAK GASBINA UĞRUYOR
İş üretiminin temel alındığı, performansa dayalı ve buna göre ödeme yapılmasının doğru olmadığını ifade eden Eroğlu, “Emek gücüne göre aynı işi yapan 4A’lı ve 4B’li bile aynı ödemeyi alamıyor. Eşit işe eşit ücret söyleminin altının doldurulması gerekiyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçilerine baktığımızda hepsi bir noktada hak gasbına uğruyor. Daha kötüsü ek ödemelerin yarattığı eşitsizlik, emekçiler arasında birbirlerinin bordrosuna bakmaya, ne kadar ek ödeme aldığını sormaya itiyor. Emekçiler parasal mevzuları konuşmaktan, karşılaştırma yapmaktan sıkıldı artık” dedi.
Eroğlu, “Bu gün tartıştığımız şey ek ödeme nasıl olacak ve olmalı üzerinden gitse de biz sendika olarak bu şekilde yapılan ödemeleri doğru bulmuyoruz. Sağlık emekçilerinin asıl talebi aldığı ücretin; yoksulluk sınırı üzerinde, vergi yükü azaltılmış, emekliliğe de yansıyacak ve tek kalemde ödenmesidir” dedi.