12 Ocak 2021 10:49

New York Barosu, Trump'ın avukatı Giuliani'nin üyeliğinin iptal edebilir

New York Eyalet Barosu, Kongre baskını öncesi yaptığı konuşma nedeniyle Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani'nin üyeliğinin iptali için soruşturma açtı.

Rudy Giuliani | Fotoğraf: Gage Skidmore/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

ABD'de New York Eyalet Barosu (NYSBA), Kongre baskını öncesi Trump destekçilerine hitaben yaptığı konuşma nedeniyle Donald Trump'ın avukatı Rudy Giuliani'nin üyeliğinin iptali için soruşturma açtı.

Anadolu Ajansının aktardığına göre NYSBA, yaptığı yazılı açıklamada, Kongre baskını "darbe girişimi" olarak değerlendirilerek, "Demokrasimizin dokusunu bozmaya niyetli olanların kontrolsüz kalmasına izin veremeyiz" ifadesi kullanıldı.

Trump destekçilerine yönelik yaptığı konuşmanın, "göstericileri Kongre binasını basmaya teşvik ettiği" gerekçesiyle Giuliani'nin üyeliğinin iptal edilmesi için soruşturma başlatıldığı belirtilen açıklamada, Giuliani'ye söz konusu konuşmasına ilişkin savunma yapma imkanı tanınacağı belirtildi.

Ayrıca açıklamada, aralarında senatörlerin de bulunduğu 100'den fazla baro üyesinin Giuliani hakkında şikayette bulunduğuna dikkat çekildi.

NE OLMUŞTU?

Trump'ı destekleyen on binlerce kişi 6 Ocak'ta Washington'daki Ulusal Park'ta toplanmış ve ABD Kongresine yürümüştü.

Polis barikatlarını aşan bir grup, Kongreye girmiş ve ülkede infiale yol açan görüntüler ortaya çıkmıştı.

Çıkan çatışmalarda 1'i polis 5 kişi ölmüş ve olayların bastırılması için Kongreye ABD Ulusal Muhafız birlikleri sevk edilmişti.

Olayların ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'e olayları azmettirdiği gerekçesi ile Trump'ı Anayasanın 25. Maddesi kapsamında görevden alması çağrısında bulunmuştu.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nin Trump'ı görevden uzaklaştırması için Başkan Yardımcısı Pence'e çağrıda bulunduğu karar tasarısını reddetmişti.

Demokratlar bugün de Trump'a yönelik azil sürecinin başlatılması için karar tasarısı sundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tam kapanma ve emekçilere güvence sağlansa bu kadar ölüm yaşanmazdı

SONRAKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu, Edirne F Tipi Cezaevinde tutulan Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa